Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ORKATER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1971 - heden

Genre

muziektheater, Nederlandstalig

Online

Theaterencyclopedie
Officiële website

Orkater

Geen groep heeft het muziektheater in Nederland zo beïnvloed als Orkater. Orkater, voortgekomen uit het legendarische toneelgezelschap Hauser Orkater, produceert op eigenzinnige wijze muziektheater, met veel nadruk op muziek. De vaste componisten Thijs van der Poll, Gerard Atema en Vincent van Warmerdam wedijveren in originaliteit; dikwijls ontwerpen zij hun eigen ...
Volledige biografie...

Bezetting

Annet Malherbe   zang
Eduard van Regteren Altena   componist
Eddie B. Wahr   zang
Alex van Warmerdam   componist, zang
Maria Goos   tekstschrijver
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Harald van der Lubbe   zang
Arjen de Graaf  
Micha Molthoff  
Ria Marks   zang
John Buijsman   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Orkater

Geen groep heeft het muziektheater in Nederland zo beïnvloed als Orkater. Orkater, voortgekomen uit het legendarische toneelgezelschap Hauser Orkater, produceert op eigenzinnige wijze muziektheater, met veel nadruk op muziek. De vaste componisten Thijs van der Poll, Gerard Atema en Vincent van Warmerdam wedijveren in originaliteit; dikwijls ontwerpen zij hun eigen 'instrumenten', die altijd nadrukkelijk op het podium aanwezig zijn of geïntegreerd zijn in de fantasierijke decors. Orkater werkte in het verleden samen met bekende acteurs als Loes Luca, Alex van Warmerdam, Arjan Ederveen, Peer Mascini en Wim T. Schippers.

1971

De grondslag voor (Hauser) Orkater wordt gelegd wanneer de broers Dick en Rob Hauser, studenten aan de Grafische MTS Amsterdam, het Hauser Kamerorkest oprichten.

1972

Het gezelschap Hauser Orkater onstaat in Velsen na het toetreden van de Rietveld Ademiestudent Jim van der Woude en de drie broers Alex, Marc en Vincent van Warmerdam, die het straattheater als achtergrond hebben. De naam Orkater is afgeleid van het woord 'orkest'. Al spoedig bestaat Hauser Orkater uit elf leden waaronder Josée van Iersel (later Gruppo Sportivo).

1973

De eerste productie Op Avontuur bevat creatieve persiflages op de populaire muziekcultuur; de bijbehorende LP (1974) klinkt desondanks nog vrij traditioneel. Kenmerkend voor Hauser Orkater is de absurdistische inslag, zowel wat het acteren als wat de muziek betreft; de Franse krant Le Monde spreekt treffend van 'elf Buster Keatons op bezoek bij Samuel Beckett'. Famous Artists, het tweede programma, wordt door de pers de grond ingeboord, maar het krediet bij het publiek houdt de groep op de been.

1977

De derde voorstelling Het Vermoeden gaat in première. Hauser Orkater verzorgt de muziek voor de korte speelfilm Entree Brussels van Frans Weisz.

1978

De LP Hauser Orkater is een compilatie en bevat Nederlandstalig repertoire afkomstig van de theaterprogramma's Famous Artists en Het Vermoeden, en van de soundtrack van Entree Brussels, afgewisseld met nieuw repertoire en Engelse rocknummers.

1979

Het vierde theaterprogramma Zie De Mannen Vallen, waarvan de muziek op LP verscheen, wordt bewerkt tot een korte televisiefilm. Voor de KRO-radio schrijft Hauser Orkater het programma De Verontschuldiging. Ook wordt opnieuw samengewerkt met cineast Frans Weisz; dit resulteert in de film Striptease.

1980

Hauser Orkater wordt ontbonden op het hoogtepunt van het succes, omdat men het gevoel heeft alle artistieke mogelijkheden te hebben verkend. Uit de inmiddels legendarische theatergroep ontstaan de gezelschappen: De Mexicaanse Hond (met onder anderen de gebroeders Van Warmerdam) en De Horde (met onder anderen Dick Hauser), en Stichting Orkater. Onder die laatste noemer wordt muziektheater met wisselende medewerkers geproduceerd; de spil van Orkater is regisseur en Mexicaanse Hond-lid Aat Ceelen, die de te spelen stukken selecteert en bewerkt. Jim van der Woude begint een solo-carrière.

1981

De eerste voorstelling van De Horde, Wangedachte, combineert op creatieve wijze muziek, acrobatiek en toneel. Voor de eerste voorstelling van De Mexicaanse Hond, heel toepasselijk Broers geheten, huren de Van Warmerdams steracteurs Hans Dagelet en Gerard Thoolen in. Een volgende voorstelling van De Mexicaanse Hond, het absurdistische Graniet, wordt in samenwerking met Frans Weisz tot een televisiefilm bewerkt. De muziek van De Mexicaanse Hond is steeds van de hand van Vincent van Warmerdam, terwijl Alex de regie doet en Marc de decors en de affiches ontwerpt. Met zijn eigen, onder Stichting Orkater ressorterende groep maakt Rob Hauser de productie Original Heidelberg.

Hans Dagelet

1982

Al na het tweede programma, Ik Mag Zo Graag Eenvoudig Stil, zijn de artistieke mogelijkheden van De Horde uitgeput. De groep gaat kort daarop uit elkaar. Voormalige Horde-leden duiken later weer op in Orkater-producties. Orkater continueert nu de komisch-droevige traditie van Hauser Orkater; kenmerkend voor de Orkater-voorstellingen zijn de weergaloze decors en de prominente rol van live-muziek op het podium.

1983

De eerste Orkater-productie (waarmee het Holland festival wordt geopend) heet Ballast; aan deze moderne opera, gebaseerd op Célines roman Voyage Au Bout De La Nuit, wordt meegewerkt door de voormalige De Horde-leden Loes Luca, Gerard Atema en Rob en Dick Hauser; door onder meer tussentijdse bezettingswisselingen wordt Ballast echter geen succes. Interessanter is de muzikale thriller Yusa, een bewerking van de speelfilm Stray Dog van Akira Kurosawa.

1984

De Wet Van Luisman van De Mexicaanse Hond behandelt het terugverlangen naar de jeugd, het niet volwassen willen worden, een thema dat ook centraal zal staan in de speelfilm Abel van Alex van Warmerdam (1986).

1985

Actrice Loes Luca bewijst ook los van Orkater veel in haar mars te hebben; achtereenvolgens staat zij op de planken met de muzikale programma's Verschnitt (met Ria Marks) en De Kleine Zeemeermin (muziek: Gerard Atema), dat in 1986 op de Boulevard Of Broken Dreams in de reprise gaat. Ook is zij dit jaar weer van de partij bij de Orkater-productie Paniek In Berlijn, gebaseerd op het werk van de Duitse dadaïst Kurt Schwitters.

1986

Abel, het speelfilmdebuut van Alex van Warmerdam (script en regie), krijgt al snel culstatus; evenals zijn theaterproducties speelt Abel zich af in een benauwende, oer-Hollandse omgeving. Voor de film en de regie krijgt Van Warmerdam een Gouden Kalf. De Mexicaanse Hond-productie Onnozele Kinderen gaat in première. Orkater komt ondertussen met de productie Onder Het Melkwoud, een bewerking van het klassieke toneelstuk Under Milkwood van Dylan Thomas: acht acteurs spelen in totaal dertig rollen maar uiteindelijk is het de muziek die de voorstelling draagt.

1987

Alex van Warmerdam publiceert de roman De Hand Van Een Vreemde.

1988

Een hoogtepunt in de geschiedenis van Orkater is De Eeuwige Fietser, een macabere vertelling gebaseerd op de surrealistische roman The Third Policeman van de Ierse komische auteur Flann O'Brien. De Leugenbroeders van De Mexicaanse Hond behandelt de katholieke jeugd van de gebroeders Van Warmerdam, die zelf de drie hoofdrollen spelen.

1989

Het Mexicaanse Hond-programma Het Noorderkwartier is een soort compilatie van het beste uit het werk van de gebroeders Van Warmerdam; de hoofdrollen worden gespeeld door Alex van Warmerdam, Loes Luca en Jack Vecht. Het stuk ontvangt de Nederlands/Vlaamse Toneelprijs en de Albert van Dalsumprijs voor de beste voorstelling van het seizoen '90/'91. Orkater oogst succes met Leonce en Lena, naar een toneelstuk van Georg Büchner.

1990

De jeugdvoorstelling De Laatste Lucifer is een co-productie van Orkater en Cees Brandt (muziek: Wilfrid Snellens & Kees van der Vooren); onder de naam Stichting Lucifer zullen Brandt en Orkater nog meer muziektheatervoorstellingen voor kinderen produceren. Voor het volwassen publiek maakt Orkater l'Orage d'Image, waarbij componist Thijs van der Poll zich laat inspireren door de LP Fight For Survival van Johnny Pearson.

1991

De twee Orkater-producties die dit jaar het licht zien hebben wederom een literair vertrekpunt: De Ivanovs is gebaseerd op het werk van de Russen Aleksandr Vvedenski en Daniil Charms (muziek: Thijs van der Poll); de tekst van Een Goed Hoofd is geschreven door Judith Herzberg, die eerder ook Loes Luca van teksten voorzag (muziek: Gerard Atema).

1992

In februari gaat Alex van Warmerdam's tweede bioscoopfilm, De Noorderlingen, in première. De film wordt bekroond met een Gouden Kalf voor de beste regie en een prijs voor de beste mannelijke hoofdrol. Daarnaast krijgen de film, de filmmuziek (van Vincent van Warmerdam) en de art direction de Europese filmprijs de Felix. De Zoete Vijandin van Orkater, gebaseerd op de verhalen van Dalton Trevisan, wordt gebracht als een gedeeltelijke dansvoorstelling (muziek: Thijs van der Poll). Meer indruk maakt Asvers, een modern sprookje over een Hollands boerenmeisje dat door een duivel verleid wordt, onder toepasselijke begeleiding van de kakofonische en agressieve muziek van Thijs van der Poll. De gelijknamige cd verschijnt in 1993.

1994

De muziekvoorstelling Jemand Auf Der Treppe is een volgend hoogtepunt in de Orkatergeschiedenis: op het theaterpodium zijn twee musici (Peter Zegveld en Thijs van der Poll) druk in de weer met afschrikwekkende machines en apparaten die de meest bizarre klanken voortbrengen, zonder dat dit afbreuk doet aan de muzikaliteit.

1995

Der Geräuschmacher, dat alleen op het festival De Parade in Den Bosch te zien is, wordt omschreven als 'een zomers tussendoortje'. Meer werk gaat zitten in De Krant, een co-productie met Toneelgroep Amsterdam en het Willem Breuker Collectief. De tekst van De Krant, die het wel en wee op een dagbladredactie behandelt, wordt geschreven door Adriaan van Dis. Wanneer componist Breuker en librettist Van Dis het niet eens kunnen worden, wordt De Krant wegens 'het ontbreken van een gemeenschappelijke basis' nog voor de opening van het seizoen van het programma afgevoerd. Het is tekenend voor Orkater dat nog hetzelfde jaar samen met Toneelgroep Amsterdam een vervangend programma op de planken staat: De Miraculeuze Come-Back Van Mea L. Loman, met onder anderen Loes Luca, Pierre Bokma en Olga Zuiderhoek, onder regie van Titus Muizelaar (muziek: Ton Vorstenbosch). Een andere Orkatervoorstelling, de memorabele kerstshow Natte Sneeuw (muziek: Gerard Atema), is alleen eind december in de theaters te zien. Acteurs zijn Loes Luca en Arjan Ederveen, die ook de tekst schreef. Natte Sneeuw behandelt tegelijk hilarisch en triest de trauma's van de kersttijd. De cd Diamonds In The Crowd van Moondogs, een samenwerkingsverband van Vincent van Warmerdam en Kees Prins (Jiskefet), verschijnt. Vincents broer Alex ontvangt van het Prins Bernhard Fonds de Theaterprijs (fl. 100.000) voor zijn films en theatervoorstellingen, waarbij met name het verband tussen beide voor de jury de doorslag geeft.

Moondogs

1996

Orkater wordt samen met het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Concertgebouw Orkest uitverkoren om in 1999 deel te nemen aan een presentatie van Nederlandse podiumkunsten in het Lincoln Center in New York. De voorstelling Collodi's Waanzin, een bewerking van het Pinocchio-verhaal, is geen groot succes. Het tegendeel geldt echter voor Wie Vermoordde Mary Rogers, gebaseerd op een waar gebeurd mysterie (muziek: Vincent van Warmerdam); Mary Rogers wordt geselecteerd om het Theaterfestival te openen en levert Orkater de CJP-Podiumprijs en de belangrijke Proscenium Prijs op. Met de voorstelling Aqua Noque Noque is Orkater opnieuw present op De Parade in Den Bosch. Met medewerking van Franse circusartiesten in opleiding en studenten mime maakt Orkater voor het Theaterschoolfestival Perpetuum Mobile (muziek: Giel Vleggaar), dat in een circustent wordt opgevoerd; hieruit ontstaat het plan om in de toekomst regelmatiger met jonge theatermakers een productie te maken. Enigszins teleurstellend is de voor op een groot publiek mikkende voorstelling Relapsus, op tekst van Wim T. Schippers, die zelf een van de hoofdrollen voor zijn rekening neemt (verder met Piet Römer en Olga Zuiderhoek; muziek: Jakob Klaasse). De film De Jurk blijft nauw verwant aan het theaterwerk van Orkater.

Wim T. Schippers

1997

Op 3 mei gaat de muzikale tragikomedie Hoti in De Brakke Grond te Amsterdam in première. Het is het debuut als tekstschrijver voor Gijs Scholten van Aschat. Orkater staat op de Parade met de voorstelling Valse Wals die zich afspeelt in een kroeg ergens in een Europese havenstad. Het slapstick-liefdesdrama trekt langs verschillende internationale festivals waaronder het Fringe Festival te Edinburgh en het Festival International VIA 98 in Maubeuge in Frankrijk. Loes Luca, Peter Blok, Ray van Santen staan met Draaikonten (tekst: Maria Goos) ook op de Parade. Het muzikale stuk verhaalt over een echtpaar dat ten koste van alles strijdt voor de kampioenstitel stijldansen. Peter Blok, Annet Malherbe en Olga Zuiderhoek spelen onder regie van Aat Ceelen in Chesterfield. De teksten zijn ondermeer van Rowan Atkinson, Fry & Laurie, French & Saunders en Smith & Jones. Diaspon gaat in oktober in première. Het is een coproductie van Orkater, Het Nederlands Danstheater en The Batsheva Dance Company. Diaspon komt voor uit de voorstelling "Jemand auf der Treppe?" die Peter Zegveld en Thijs van der Poll in 1993 maakten en wordt gecombineerd met een choreografie van Ohad Naharin. Uit Diaspon komt Sabotage Baby voort, een avondvullende dansvoorstelling met twintig dansers van Naharins eigen gezelschap The Batsheva Dance Company uit Tel Aviv. De Nietsfabriek gaat onder regie van Evert van der Meulen in oktober in première. De voorstelling bevat teksten van Judith Herzberg en muziek van Gerard Atema.

1998

Na het succes van Wie Vermoordde Mary Rogers? is De Formidabele Yankee het tweede deel van Orkaters Amerikaanse Trilogie. De voorstelling is gebaseerd op Howard Robard Hughes, ooit de rijkste en meest invloedrijke man van Amerika. Het stuk gaat op 20 maart in de Groningen Stadsschouwburg in première. De tekst is van Jan Veldman, de regie van Willem van de Sande Bakhuyzen en de muziek van Vincent van Warmerdam. De spelers zijn Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat, Porgy Franssen en Beatrice van der Poel. De muziek wordt verzorgd door Eduard van Regteren Altena, Arjen de Graaf, Micha Molthoff, Hein Offermans, Ray van Santen en Vincent van Warmerdam. Na de voorstelling van 25 mei ontvangt Porgy Franssen van Mary Dresselhuys de naar haar genoemde toneelprijs voor zijn veelzijdige creativiteit en totale inzet voor het theater. Ria Marks, John Buijsman en Cok van Vuuren staan met Pecos Bill op de Parade. De voorstelling is een tragikomisch country-drama waarin een cowboy droomt van een hamburgertent in het Wilde Westen. Op dezelfde Parade staan Peter Blok en Nico de Vries als de authentieke bosbewoners Kuba Walda's (tekst en regie: Maria Goos, muziek: Ray van Santen). Op de Rotterdamse Parade gaat Battling Siki in première gemaakt en gespeeld door Beppe Costa, Eddie B. Wahr, Kees van de Vooren en Leopold Witte. Het stuk vertelt het verhaal van de Senegalese Siki die de eerste Afrikaanse wereldkampioen boksen wordt. Battling Siki Live wordt op CD uitgebracht en wordt bekroond met De Straatmus en de Edinburgh The Fringe Award 1998. Alex van Warmerdam's speelfilm Kleine Teun gaat in première.

1999

Vincent van Warmerdam schrijft muziek voor de TV-serie Trein Van Zes Uur Tien. Een Huis Vol Stemmen is een theatrale expositie waarin de bezoeker met een koptelefoon op wordt verleid tot een individuele tocht in een huis (het Theatermuseum) waar illusie en werkelijkheid elkaar afwisselen. De tentoonstelling is bedacht en uitgevoerd door componist Thijs van der Poll, beeldend kunstenaar Jeroen Kee en schrijver J. Bernlef. Voor zijn gezelschap De Mexicaanse Hond en in coproductie met De Trust schrijft, regisseert, ontwerpt en componeert Alex van Warmerdam Adel Blank, zijn laatste in de serie huiskamerdrama's. De voorstelling heeft in april zijn premiere in het Trusttheater te Amsterdam. In de Bungalowtent van het Werkteater op De Parade spelen ondermeer Loes Luca en Peter Blok in Krambamboelie, een voorstelling over het echtpaar Kattevilder dat een miljoen wint in de Staatsloterij en een eigen camping begint. Maria Goos is verantwoordelijk voor het script, Aat Ceelen verzorgt de regie en de muzikale begeleiding is van Pierre van Duyl, Arend Niks, Dennis Ringeling en Ray van Santen. In augustus maakt Orkater voor de tweede achtereenvolgende keer deel uit van The Amsterdam Parade op The International Fringe Festival Edinburgh. De internationale productie Destino Tango is een choreografie van Martine Berghuijs. De spelers worden begeleid door het orkest Quinteto Tango dat bestaat uit topmuzikanten uit Argentinië, Duitsland en Nederland. Naast muziekwerken van Vincent van Warmerdam staan op het repertoire composities van ondermeer Argentijnse componisten als Pugliese en Piazzolla. Aan het eind van het jaar verzorgt het Orkater Millennium Orkest optredens door het land.

Orkater Millennium Orkest

2000

Porgy Franssen speelt vanaf maart de hoofdrol in Petomaan, Necrofiel, Trompettist. Orkater werkt voor het eerst samen met de acteurs Saskia Temmink en Roef Ragas, Het Amsterdams Gitaartrio (met ondermeer Porgy's zus Olga op gitaar en broer Hein op accordeon) en componist Chiel Meyering. Petomaan is volgens Orkater 'een muzikaal rariteitenkabinet met smakelijke verhandelingen over onvoorstelbaar onsmakelijke zaken.' Het Orkater Festival Trio (Beppe Costa, Kees van der Vooren en Eddie B. Wahr) speelt op De Parade drie Mexicaanse zangers die op weg zijn naar het laatste optreden van een lange en zware tournee. In augustus staat Club Orkater op de Nieuwmarkt te Amsterdam. Het grote orkest speelt onder leiding van Joe Morelli ondermeer vooruitblikken op het nieuwe seizoen en hoogtepunten uit de Orkater-geschiedenis. Gillis Biesheuvel (Dood Paard) schrijft de tekst en componist Maarten Ornstein (Sfeq) de muziek voor de vijfkoppige band van Entertainment. Onder co-productie van Orkater probeert 't Barre Land tijdens twintig muziektheateravonden muziek en toneel elkaar ter plekke te laten beïnvloeden. In oktober is er in het Theatermuseum een speciale versie van de tentoonstelling van Een Huis Vol Stemmen voor jongeren vanaf 10 jaar. Deze versie, met de titel Jouw Stem, is geschreven door Esther Gerritsen. Bankstel is een theaterproductie met Ria Marks en Titus Tiel Groenestege.

SFeQ

2001

Loes Luca en Jim van der Woude spelen samen in Leunen (première 8 februari in De Toneelschuur te Haarlem). Het stuk komt improviserend en op basis van eigen teksten tot stand en heeft het ziekbed van de vader van Loes Luca als een van de uitgangspunten. Op 8 maart gaat Rosabelle Believe - Houdini in de Stadsschouwburg te Utrecht in première. Porgy Franssen, Peter Blok en Lies Visschedijk spelen in de voorstelling over ontsnappingskunstenaar en illusionist Harry Houdini (1874-1926). De composities zijn van Vincent van Warmerdam. Rond kerstmis presenteert Orkater op en voor het filmdoek van Het Ketelhuis de proefvoorstelling Celluloids, een drieluik naar een idee van Thijs van der Poll.

2002

Op 24 januari spelen Beppe Costa, Geert Lageveen en Leopold Witte voor de honderdste keer de voorsteliing Conijn van Olland, het relaas over Lodewijk Napoleon. Op 2 februari, de dag van het huwelijk van prins Willem-Alexander, wordt het theaterstuk in het Leidse Laktheater voor de allerlaatste keer uitgevoerd. De Mexicaanse Hond komt eind april met de voorstelling Welkom In Het Bos van Alex van Warmerdam, gespeeld door Annet Malherbe, Liz Snoijink en Pierre Bokma. Onder de naam The Prefab Four (een fictieve comeback van The Monkees) brengen Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok, Porgy Franssen en Han Oldigs in het voorjaar een cd uit. De gelijknamige voorstelling gaat 14 maart in de Rotterdamse Schouwburg in première. Vanaf oktober 2002 tot en met januari 2003 trekken Costa, Lageveen, Witte en regisseur Gijs de Lange samen met actrice Tamar van den Dop door het land met De Gouden Eeuw, een voorstelling over de opkomst en ondergang van de Gouden Eeuw (1602-1672). Na Valse Wals en Bankstel is Zucht het laatste deel in de tekstloze man/vrouw trilogie van Ria Marks en Titus Tiel Groenestege. Het stuk wordt voor het eerst gespeeld op de Parade.

The Prefab Four

2003

La Voix Humaine is een monoloog van Jean Cocteau. Ria Marks speelt de vrouw die haar laatste telefoongesprek voert met haar ex-geliefde. Het stuk gaat 30 mei in de Toneelschuur te Haarlem in première. De muziek is gecomponeerd door Maarten Ornstein en wordt uitgevoerd door Jeffrey Bruinsma (viool), Noortje Köhne (altviool) en Nina Hitz (cello).

2004

Dodelijke Affaires is een speciale, besloten voorstelling die op 5 februari in Het Concertgebouw speciaal wordt uitgevoerd voor 1600 scholieren. Muziek van componist Vincent van Warmerdam wordt tijdens de projectie van fragmenten uit stille films live uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het spel is van acteur Gijs Scholten van Aschat. Geert Lageveen (o.a. De Gouden Eeuw, Conijn van Olland), Gijs Scholten van Aschat en Porgy Franssen staan als bejaarde mannen in juni en juli in het Nieuwe de la Mar Theater te Amsterdam met het door Bodil de la Parra geschreven stuk Hagedissenhuid. Acteurs Jaap Spijkers, Peter Blok, Annet Malherbe, Alex Klaasen en Waldemar Torenstra spelen onder regie van Gerardjan Rijnders en op teksten van Louis Ferron vanaf april het stuk Hoe Mozart Casanova Sloeg. Componist Maarten Ornstein is verantwoordelijk voor de muziek. Tijdens het Oerol Festival gaat de monoloog Novecento - Pianist Der Cceanen met acteur Porgy Franssen in première. Welkom In Het Bos, het stuk uit 2002 met Annet Malherbe, Liz Snoijink en Pierre Bokma wordt in de zomer opnieuw gespeeld. Over De Duivel En De Dood (21, 22, 27 en 28 juni, het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam) is een theatraal concert in drie delen van Orkater in samenwerking met het Mondriaan Kwartet. Het eerste deel Kiss Of Fire is een serie van zestien korte strijkkwartetten over het kunstverschijnsel iconografie. Het tweede deel Bovary Chante is een monoloog over schrijfster Emma Bovary op muziek van Klaas ten Holt. Het laatste deel is een concertante uitvoering van Faust's Licht van componist Guus Janssen op tekst van Friso Haverkamp. Het Pianomeer (16 september, Toneelschuur Haarlem) is een zwarte, poëtische en muzikale voorstelling over de schrijfster Mary Shelley (bekend van de roman Frankenstein) gemaakt door componist Vincent van Warmerdam, regisseur Peter Blok en schrijfster Maria Barnas. De voorstelling wordt gespeeld en gezongen door Mo Marcus, Jacqueline Boot, Marieke Snijders (piano) en Michel Sluysmans. Op 28 oktober 2004 gaat Ik in première in de Toneelschuur Haarlem. Het stuk, dat zich afspeelt in het hoofd van de Franse schrijver Gustave Flaubert, gaat over geluk, egoïsme en domheid en wordt uitgevoerd door vaste Orkatermakers Beppe Costa, Geert Lageveen, Leopold Witte en Gijs de Lange. De voorstelling wordt genomineerd voor de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs 2004-2005.

2005

De Kortste Eeuw van acteur/schrijver Gijs Scholten van Aschat en componist/theatermaker Vincent van Warmerdam wordt wegens succes geprolongeerd tot en met 25 juni, exclusief in het Transformatorhuis van de Westergasfabriek te Amsterdam. Na hun succes met de trilogie Valse Wals - Bankstel - Zucht vervolgen Ria Marks en Titus Tiel Groenestege vanaf maart hun woordloze dialogen over de eeuwigdurende strijd tussen man en vrouw in de voorstelling Eiland dat zich afspeelt op een stadsplein. Speciaal voor dit stuk wordt de muziek gecomponeerd door Michel Banabila. De muziek is terug te vinden op Banabila's cd Hilarious Expeditions. Begin september staan Beppe Costa, Eddie B. Wahr en Kees van der Vooren met de voorstelling Bandloopt 42 in Theater Bellevue te Amsterdam. Na eerdere voorstellingen december 2004 en januari 2005 gaat De Mexicaanse Hond vanaf september weer langs de Nederlandse schouwburgen met De Verschrikkelijke Moeder. Deze elfde theatervoorstelling De Mexicaanse Hond is weer geschreven, gecomponeerd en geregisseerd door Alex van Warmerdam die bekend staat om zijn droge speelstijl. De acteurs Pierre Bokma, Kees Hulst, Annet Malherbe, Tina de Bruin en Katja Herbers worden muzikaal bijgestaan door Finn Dubbelboer, Joost van Dijck, Theo Holsheimer en Mees van Warmerdam. De voorstelling wordt omschreven als drie gruwelijke, benauwde familieminiatuurtjes.

Michel Banabila

2006

Na de première op 22 december 2005 te Haarlem is Slangenvel te zien tot en met maart 2006 en in Amsterdam van 12 tot en met 17 september. In de door Bodil de la Parra geschreven voorstelling worstelen drie vriendinnen van boven de zeventig met het voortschrijdende leven. De actrice wordt op het podium terzijde gestaan door Margôt Ros en Wimie Wilhelm. Beppe Costa componeert de muziek. Eind mei is Slangenvel ook te zien in Paramaribo. In de zomer staat Orkater met de muzikale voorstelling Bandloopt 42 op De Parade. Het trio Beppe Costa, Eddie B. Wahr en Kees van der Vooren spelen onder regie van Titus Tiel Groenestege drie producers die worstelen met de perfecte tune voor een commercial voor Bulgaarse yoghurt. De speelfilm Ober van en met Alex van Warmerdam gaat op 27 september in première tijdens het 26e Nederlands Film Festival te Utrecht. De film bevat bijdragen van onder meer Thekla Reuten, Jaap Spijkers, Kees Prins, Porgy Franssen en Joop Admiraal (1937-2006). In het najaar staan de voorstellingen Zijde en De Dienstmeid Zerline op het programma. Zijde (1 september), met Porgy Franssen in de hoofdrol, is gebaseerd op een novelle van Alessandro Baricco over een handelaar in zijderupsen in de negentiende eeuw. De muziek is van David Dramm. De Dienstmeid Zerline (12 oktober) is een muziektheatervoorstelling naar het boek Die Schuldlosen (1950) van Hermann Broch met actrice Ariane Schluter en trombonist Koen Kaptein, geregisseerd door Jos van Kan en met muziek van Micha Hamel. Schluter wordt voor haar rol genomineerd voor een Theo d'Or. De verfilming van het theaterstuk Valse Wals met Ria Marks en Titus Tiel Groenestege wint in Venetië de prestigieuze Prix Italia in de categorie Performing Arts. Een jaar later wordt Valse Wals genomineerd voor een Emmy Award, de Amerikaanse televisietegenhanger van de Oscar.

2007

Op 12 januari gaat in de Verkadefabriek te Den Bosch het stuk Cecilia in première, geschreven door Moniek Kramer en met composities van Boudewijn Tarenskeen. In het stuk verzinnen een aan zijn stoel gekluisterde man (Titus Tiel Groenestege) en zijn zorgzame vrouw (Ria Marks) voor halve dagen een meisje. Wanneer een jong meisje (zangeres Nynke Laverman) daadwerkelijk hun leven binnen stapt, verschuift de logica van tijd en ruimte. De muziek wordt gespeeld door accordeonist Oleg Fateev. Met ruim 100.000 bezoekers behaalt Ober de status van Gouden Film. De prijs wordt op 28 januari tijdens het Internationale Film Festival Rotterdam uitgereikt aan producent Marc van Warmerdam. Alex van Warmerdam is verantwoordelijk voor tekst, regie en muziek van Wees Ons Genadig, het verhaal van een vierhoeksverhouding tussen drie mannen en een vrouw, gespeeld door Pierre Bokma, Aat Ceelen, Stefaan Degand en Ariane Schluter. De première is op 30 maart in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Onder de titel De Nieuwkomers geeft Orkater vanaf 2007 jonge professionele theatermakers de gelegenheid om binnen Orkater hun eigen muziektheatervoorstelling te maken. De eerste selectie voor het seizoen 2007/2008 bestaat uit het Haarlemse muzikantencollectief susies haarlok (met het stuk De Saaiheid Is Te Snijden) en The Sadists (oorspronkelijk een afstudeerproject van drie acteurs van Toneelacademie Maastricht). Singer/songwriter Daniël Samkalden en acteur/theatermaker Greg Nottrot krijgen op basis van hun ideeën een schrijfopdracht. Theaterseizoen 2006-2007 wordt op 18 juni feestelijk afgesloten met een optreden van de Orkater's Boys In The Band in de Philharmonie te Haarlem. Onder leiding van Vincent van Warmerdam komt die avond een keur aan gasten langs om een duet te zingen, muziek te maken of te vertellen over een nieuwe productie. Tijdens het zomerse theaterfestival De Parade wordt het stuk Koud Meisje gespeeld waarin Paul van der Laan en Ria Marks in een bizarre mix van poëzie, topsport en een popconcert het gevecht aangaan met eigen lijf en leden. Het duo wordt muzikaal opgezweept door drummer Arend Niks en bassiste Mick Paauwe (Rumbata). Ook The Sadists zijn met hun show te zien op De Parade. Eind oktober gaan twee voorstellingen landelijk op tournee: Bloedband en Black In Bakkum. In Bloedband doen Leopold Witte, Geert Lageveen en Beppe Costa een poging om de tijdgeest en zichzelf te betrappen door het dagelijks leven theatraal te maken. Ze worden op het podium terzijde gestaan door Marisa van Eyle, Leny Breederveld en Nadja Hüpscher en de muzikanten Reint van den Brink, Mo Marcus en Arend Niks. Black In Bakkum is een theatrale roadmovie. 'Spoken word performer' en zangeres Jeannine Valeriano vertelt over hoe een zwart meisje opgroeit in een boerengemeenschap bij een Nederlands-Indonesisch gezin. De composities zijn van Maarten Ornstein.

Nynke Laverman

2008

Vanaf 7 maart tot en met 7 juni gaat Het Huiskameronweer langs de theaters. Ria Marks en Titus Tiel Groenestege laten zich inspireren door de absurde verhalen van de Belgische schrijver Henri Michaux (1899-1984). De cast wordt aangevuld met Porgy Franssen, Jakop Ahlbom, Lindertje Mans en Ibelisse Guardia. Zwaar Water, het hoorspel van componist Maarten Ornstein, wordt in de periode 29 mei tot en met 26 juni live uitgezonden bij de NPS. In augustus is Bloedband voor het laatst te zien met extra voorstellingen in de Stadsschouwburg te Amsterdam. De productie Hartfalen is het resultaat van een schrijfopdracht die singer/songwriter Daniël Samkalden heeft aanvaard van Orkater in het kader van De Nieuwkomers. Samkalden maakt samen met Peter van de Witte een in scène gezette lezingenreeks die in september van start gaat in Theater Bellevue. De eerste voorstelling van Orkater in het seizoen 2008/2009 is Spica in samenwerking met de band Dash! Het verhaal is losjes gebaseerd op Peter Greenaway's film The Cook, The Thief, His Wife And Her Lover. De muziek is van Maarten Ornstein, de tekst van Gillis Biesheuvel (Toneelgroep Dood Paard), het libretto van Jeannine Valeriano en het spel van Yorick van Wageningen, bekend van Hollywoodproducties met Angelina Jolie, Clive Owen en Colin Farrell. Kort na de première wordt Van Wageningen vervangen door Porgy Franssen. De voorstelling Kamp Holland (première: 6 november) is geïnspireerd door het bezoek dat theatermakers Geert Lageveen en Leopold Witte eerder in het jaar hebben gebracht aan het Nederlandse militaire kamp in Uruzgan. De muziek wordt uitgevoerd door susies haarlok.

Dash!

2009

29 januari gaat Een Blauwe Vrijdag van Beppe Costa in première in Haarlem. In deze voorstelling maakt de multi-instrumentalist, componist, performer en geboren Italiaan de balans op van zijn twintigjarige verblijf in Nederland. Uitgangspunt vormt het reisverslag uit 1872 van een andere Italiaan Edmondo De Amicis. Costa is ook hoofdgast in een editie van Boys In The Band, een terugkerende 'special' met wisselende gasten en live muziek uit oude, nieuwe en nooit uitgevoerde voorstellingen van Orkater. Boys In The Band bestaat in wisselende samenstelling uit Hein Offermans, Theo Sieben, Arjen de Graaf en Rob Stoop. Weg Met De Kater! (januari) is een liedjesprogramma met nieuw Nederlandstalige repertoire met enkele Engelse uitschieters van het trio MOT (Reint van den Brink, Jacqueline Boot en Rudolf Nottrot). Blackface (maart t/m mei) van Vincent van Warmerdam en Michel Sluysmans is een muziektheatervoorstelling die het midden houdt tussen een bluesopera en een medicineshow. Het verhaal is losjes gebaseerd op de roman Brazil van John Updike. Muziekwetenschapper Lutgard Mutsaers (ex-The Broads) brengt een boek uit over Orkater: Hauser Orkater, Een Biografie. Alex van Warmerdam wint tijdens de Nederlandse Filmdagen in Utrecht zijn vierde Gouden Kalf, ditmaal in de categorie beste scenario voor zijn speelfilm De Laatste Dagen Van Emma Blank. Ultimo: Architect Van Een Droom (première: 19 september), een coproductie met het Nationale Toneel, is muziektheater over een man, een racecircuit en een liefde, gespeeld door Ariane Schluter en Porgy Franssen. In hun productie Een Mond Vol Zand brengen actrice Dagmar Slagmolen en muzikante Rosa Arnold van het gezelschap Via Berlin klassieke muziek en tekst samen. Een van de speciale uitvoeringen van Een Mond Vol Zand is van 20 tot en met 23 oktober op de hei nabij Apeldoorn, in het oude zendgebouw van Radio Kootwijk.

Hein Offermans The Broads

2010

Alice In Wonderland (mei) is een samenwerking met symfonieorkest Holland Symfonia. De muzikale familievoorstelling naar het kinderboek van Lewis Caroll is vrij bewerkt door het schrijversduo Geert Lageveen en Leopold Witte. Tjitske Reidinga speelt de titelrol. Orkater speelt van 22 september tot en met 12 oktober Shakespeare's Richard III in de Stadsschouwburg te Amsterdam, met muziek van Tom Waits en Kathleen Brennan en een hoofdrol voor Gijs Scholten van Aschat. Andere medewerkers zijn onder anderen Rudolf Lucieer, Petra Laseur, Trudy de Jong, Mieke de Groote, Nettie Blanken en The Sadists. Alex van Warmerdam krijgt eind oktober de Johannes Vermeer Prijs voor zijn hele oeuvre. De prijs, die bestaat uit 100.000 euro, is een staatsprijs voor de kunsten en stimuleert artistiek talent. De jury geeft de prijs aan Van Warmerdam 'vanwege zijn vasthoudende perfectionisme en nimmer aflatende energie, zijn onconventionele manier van werken, zijn onnavolgbare kijk op de Nederlandse cultuur en zijn manier om sociale verhoudingen op indringende, maar toch vaak ook ironische manier op scherp te zetten.'

2011

Gijs Scholten van Aschat wordt voor zijn rol in Richard III is genomineerd voor de Louis'd'Or. De jury spreekt over 'een in alle opzichten swingende rol, waar het spelplezier vanaf spat en die uitmunt in een meeslepende helderheid'. Alex van Warmerdam schrijft en regisseert Bij Het Kanaal Naar Links, een voorstelling voor Olympique Dramatique en De Mexicaanse Hond, over twee families die op voet van oorlog leven. De voorstelling gaat op 17 maart in première in Antwerpen waarna een Belgische tournee volgt. De Nederlandse première vindt plaats in Haarlem op 12 april. In mei gaan in Theater Bellevue te Amsterdam twee producties in première: de ziekenhuiskomedie Hartfalen (tekst en regie: Daniël Samkalden, muziek: Peter van de Witte) en 237 Redenen Voor Seks (van en met Geert Lageveen en Leopold Witte).

2012

In de zomerperiode staan diverse producties van Orkater op grote Nederlandse festivals: Vanaf Nu Heet Je Pjotr (door actrice Dagmar Slagmolen en violiste Rosa Arnold van Via Berlin in samenwerking met Ragazze Kwartet) op Oerol, het postapocalyptisch sprookje Rockabilly Roadkill van The Sadists op Lowlands en De Parade, en Een Mond Vol Zand (ook van Via Berlin) op Festival De Karavaan. Alex van Warmerdam werkt aan zijn achtste speelfilm Borgman. Hadewych Minis speelt een van de hoofdrollen. De allerlaatste voorstelling van het succesvolle Richard III is 1 september te zien in de Rotterdamse Schouwburg.

Hadewych Minis

2013

Alex van Warmerdam staat in mei met Borgman in het hoofdprogramma van het Cannes Film Festival. Het is de eerste keer sinds 1975 dat een Nederlandse speelfilm de hoofdcompetitie heeft weten te bereiken. Breaking The News is de tiende voorstelling die Geert Lageveen en Leopold Witte samen schrijven en maken bij Orkater. Het stuk gaat over mediamanipulatie en de diverse belangen die achter nieuwsitems schuilgaan. De livemuziek is van het muzikantencollectief susies haarlok. De reclamecampagne, in samenwerking met Spektor Storytelling, wint de Gouden Struis 2013, de prijs voor de beste marketingcampagne binnen de podiumkunsten die sinds 2004 jaarlijks wordt uitgereikt door Promotie Podiumkunsten.

2014

Van 4 t/m 21 juni speelt Orkater het stuk Amsterdammers in De Marktkantine, de voormalige discotheek Marcanti Plaza in Amsterdam. het is een voorstelling over vriendschap en idealen. Peter, Hans en Ellen leren elkaar kennen in een kraakpand, op 30 april 1980. De voorstelling volgt hun levenswandel van kroning tot kroning, van de krakersrellen tot het Koningslied. Ondertussen raast 33 jaar Amsterdam voorbij.

2018

Met het Bijlmer Parktheater maakt Orkater een muzikale voorstelling over vader en zoon Woiski, gebaseerd op het boek Bruine Bonen en Kouseband van Patrick van den Hanenberg in samenwerking met Ronnie Woiski. De muzikale leiding is in handen van Alvin Lewis.

Alvin Lewis Max Woiski Jr. Max Woiski Sr.

2021

Marc van Warmerdam stopt als directeur van het gezelschap. De Gliphoeve is na Woiski vs Woiski de tweede voorstelling uit een muzikale trilogie over de komst van Surinamers naar Nederland. De muzikale leiding is in handen van Gery Mendes. De voorstelling wordt geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival.

Discografie Orkater

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Orkater

Video Orkater

Backstage bij Woiski vs ...
Backstage bij Woiski vs  Woiski
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Backstage bij Woiski vs  Woiski

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer