Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ORKEST VAN DE ACHTTIENDE EEUW

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

orkest van de achttiende eeuw

Periode

1981 - heden

Genre

klassiek

Online

Officiële website

Orkest van de Achttiende Eeuw

Het Orkest van de Achttiende Eeuw is een groot kamerorkest van ongeveer 50 musici, afkomstig uit 23 landen, opgericht door Frans Brüggen en Lucy van Dael. Wat betreft opzet en bezetting benadert het orkest de meer uitgebreide orkesten uit de achttiende en negentiende eeuw. De leden zijn gespecialiseerd in de ...
Volledige biografie...

Bezetting

Frans Brüggen   dirigent

Genoemd in de biografie van

1946   Lucy van Dael
1969   Marcel Beekman
1970   Jacques Ogg
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Orkest van de Achttiende Eeuw

Het Orkest van de Achttiende Eeuw is een groot kamerorkest van ongeveer 50 musici, afkomstig uit 23 landen, opgericht door Frans Brüggen en Lucy van Dael. Wat betreft opzet en bezetting benadert het orkest de meer uitgebreide orkesten uit de achttiende en negentiende eeuw. De leden zijn gespecialiseerd in de muziek uit die tijd en spelen op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. Daarin ligt het doel van het orkest besloten: de muziek van Johann Sebastian Bach tot en met Felix Mendelssohn zo authentiek mogelijk spelen. Het orkest staat internationaal zeer hoog aangeschreven voor het niveau van het spel en interpretatie van het repertoire. Het repertoire bevat overigens ook enkele werken van later, zoals 'Apollon Musagète' van Igor Stravinsky en 'Rendering' van Luciano Berio. Het orkest speelt altijd onder Frans Brüggen en daarnaast met gastdirigenten als Kent Nagano, Thomas Zehetmaier, Gustav Leonhardt, Edo de Waard, Kristian Bezuidenhout en Roger Norrington. Veel opnames van het orkest worden met prijzen onderscheiden.

1981 - 1985

Frans Brüggen en Lucy van Dael richten het Orkest van de Achttiende Eeuw op. De musici komen vier tot vijf keer per jaar samen voor een internationale tournee en concerten in Nederland. In 1985 sluit het orkest een platencontract met Philips Classics.

Lucy van Dael

1997

Het Orkest van de Achttiende Eeuw richt zijn eigen label op, The Grand Tour.

1999

Voor het eerst in zijn geschiedenis speelt het orkest de complete cyclus van de symfonieën van Ludwig van Beethoven in Amsterdam. Dit project wordt regelmatig herhaald in o.a. Utrecht, Warschau, Hamburg, Madrid, Parijs, Tokio en Peking.

2001

Het orkest speelt 'Die Jahreszeiten' van Joseph Haydn onder gastdirigent Sir Simon Rattle.

2007

Met een bijzondere tournee door Europa samen met Asko|Schönberg viert het Orkest van de Achttiende Eeuw zijn 25-jarig bestaan. Chef-dirigent Frans Brüggen ontvangt de VSCD Muziekprijs, mede voor zijn werk als dirigent van het orkest.

2010

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt op 29 november door Prinses Máxima uitgereikt aan dirigent Frans Brüggen en directeur Siewert Verster. De prijs, die jaarlijks wordt toegekend aan een grootheid op cultureel gebied, wordt door het Orkest van de Achttiende Eeuw gebruikt voor de opname van de volledige Beethoven-cyclus.

2011

Het Orkest van de Achttiende Eeuw viert zijn 30-jarig bestaan met de uitvoering én opname van Beethovens negen symfonieën in Rotterdam. In november volgt een tournee met de uitvoering van Mozarts 'Die Entführung aus dem Serail'.

2012

Op 10, 11 en 12 november speelt het Orkest van de Achttiende Eeuw de 5 Pianoconcerten van Beethoven in De Doelen in Rotterdam. Solist is de Zuid-Afrikaan Kristian Beuidenhout op fortepiano.

Discografie Orkest van de Achttiende Eeuw

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Orkest van de Achttiende Eeuw

Audio/Video Orkest van de Achttiende Eeuw

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer