Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ORUGA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

2007 - heden

Genre

Afro-pop, funk, jazz, pop/rock, wereldmuziek

Oruga

Oruga heeft als kern een drietal muzikanten die spelplezier vooropstellen en met gebruik van veel improvisatie jazz, funk en Ethiopische invloeden in hun muziek verwerken.
Volledige biografie...

Bezetting

Mark Tuinstra   gitaar
Jasper de Beer   basgitaar
Yonga Sun   drums
Oene van Geel   altviool, viool
Wolter Wierbos   trombone

Overige muzikanten

Afework Nigussie   masenqo, zang
Byniam Kyndea   krar

Biografie Oruga

Oruga heeft als kern een drietal muzikanten die spelplezier vooropstellen en met gebruik van veel improvisatie jazz, funk en Ethiopische invloeden in hun muziek verwerken.

2007

Oruga (Spaanse voor 'rups', wat staat voor flexibiliteit) begint als trio met voornamelijk jazz- en funkrepertoire, alles van eigen hand. Wanneer de Utrechtse club Rasa de groep vraagt iets met Ethiopische muziek te doen, wordt Oruga uitgebreid met Afework Nigussie op masenqo (Ethiopische viool) en Byniam Kyndea op krar (Ethiopische lier). Kernleden Mark Tuinstra (tevens deel uitmakend van de groepen Bernie's Lounge en Mesechinka), Jasper de Beer (ex-Jump To Addis, tevens lid van de Amsterdam Klezmer Band en Bernie's Lounge) en Yonga Sun (winnaar Dutch Jazz Solistenprijs 2007) hebben dan al affiniteit met deze muziek, omdat ze al eerder Ethiopisch repertoire speelden.

Amsterdam Klezmer Band Bernie's Lounge

2008

De groep neemt in eigen beheer een minialbum op, waarop wordt samengewerkt met zanger en masenqospeler Afework Nigussie, die afkomstig is uit de stad Gondar in Ethiopiƫ. Ter ondersteuning van het in eigen beheer uitgebrachte minialbum met zes tracks doet de groep een aantal optredens met Nigussie, onder meer in Musis Sacrum te Arnhem, en in Theater Bellevue en Zaal 100 te Amsterdam.

2009

Begin 2009 eindigt de samenwerking met Afework Nigussie en voegen violist Oene van Geel en trombonist Wolter Wierbos zich bij de groep. Ze treden op tijdens de ZomerJazzFietsTour in Groningen en hun set wordt op 18 en 25 augustus uitgezonden op Radio 6 in het VPRO-programma Is Dit Nog Wel Jazz?

Discografie Oruga

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Oruga

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer