Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OSDORP POSSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Osdorp Posse

Periode

1989 - 2009

Genre

Nederhop, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Onderhonden

Osdorp Posse

Uitvinders, pioniers en belangrijkste exponent van de Nederhop:hiphop met Nederlandstalige raps, inclusief geheel eigen taalgebruik. Aanvankelijk geboycot door radio en media, maar nu enorm populair bij jongeren. Eén van de pijlers waarop de faam is gebouwd, zijn de live-optredens. De band is één van de beste Nederlandse live-acts.
Volledige biografie...

Bezetting

Marco Moolhuizen   draaitafels
Daan Snouck Hurgronje   draaitafels
Arthur Bezuijen   rap
Def P   rap
Robin Bezuijen   producer

Genoemd in de biografie van

1981   Ali B
1983   The Prophet
1987   Extince
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Osdorp Posse

Uitvinders, pioniers en belangrijkste exponent van de Nederhop:hiphop met Nederlandstalige raps, inclusief geheel eigen taalgebruik. Aanvankelijk geboycot door radio en media, maar nu enorm populair bij jongeren. Eén van de pijlers waarop de faam is gebouwd, zijn de live-optredens. De band is één van de beste Nederlandse live-acts.

1989

Het VPRO-jongerenprogramma Onrust toont een clipje van twee broers en twee neven uit Amsterdam-Osdorp. Nederlandse blanke jochies die in het Nederlands rappen over dood en verderf alsof ze uit een zwart Amerikaans getto komen. Ze trekken daarbij niet alleen een grote bek open, maar doen dat ook heel origineel door Amerikaanse slangwoorden letterlijk te vertalen. Het clipje is Moordenaar van de Osdorp Posse. De band is ooit begonnen als Engelstalige rap-act, maar schakelt eind jaren tachtig over op een geheel eigen versie van het Nederlands. Displeased is de eerste platenmaatschappij die een nummer van de Posse uitbrengt op een deathmetal-compilatie.

1990

De Stichting Popmuziek Nederland verzamelt hiphop-acts voor de verzamel cd Rhythm & Rhyme vol. 1 en bijbehorende promotie-tour. Naast Engelstalige en Surinaamse rappers is de Osdorp Posse met twee nummers op de cd vertegenwoordigd.

1991

Def P is een paar maanden vocalist bij de punkband Brutal Obscenity. Hij treedt een paar keer met deze band op en er verschijnen twee tracks van deze samenwerking op de compilatie Alle 666 Goed. Op dezelfde compilatie staan ook bijdragen van Osdorp Posse. Het Eindhovense label Djax Records wil wel een hele Osdorp Posse-cd uitbrengen, ondanks de heftige teksten van het viertal. De groep tekent een contract bij Djax.

Brutal Obscenity

1992

Osdorp Posse Het eerste resultaat van het platencontract is de cd Osdorp Stijl. Naar aanleiding van het nog nieuwe fenomeen Nederlandse rap duiken de media er vol bovenop, wat de naam van de band voor eens en altijd bekend maakt. De meeste aandacht gaat echter uit naar de controversiële teksten, en men ziet de band als een hype. VPRO's Lotje Ijzermans beschuldigt de band van gettootje spelen, Henk Westbroek van Radio 3 verklaart dat de teksten van de Posse niet kunnen. Vanaf dit moment schieten de Nederlandstalige hiphop-crews echter als paddestoelen uit de grond. De tweede CD Roffer Dan Ooit verschijnt hetzelfde jaar, met als thema het opkomende racisme. Op deze cd is ook het eerste gastoptreden te horen van de uit Deventer afkomstige Zuid-Oost Posse. Djax Records brengt meer Nederlandstalige hiphop uit, onder andere van de Oudekerk Kaffers.

Zuid-Oost Posse

1993

De Nederlandstalige rap-scene groeit flink. Op de derde Osdorp Posse-CD Vlijmscherp doen 15 Nederlandstalige rappers hun zegje in het nummer De Posse. Naar aanleiding hiervan stelt Def P een compilatie-cd samen met de titel De Posse. Hij bedenkt hiervoor de term Nederhop, die vanaf dan voor het genre gebruikt wordt. Geen Slaap Tot Osdorp, een versie van de Beastie Boys' No Sleep 'till Brooklyn, wordt opgenomen met medewerking van de Nederlandse deathmetalband Nembrionic. De veelvuldige confrontaties met de media geven de teksten op deze cd een wat meer serieuze ondertoon.

Nembrionic

1994

Enkele jaren blijft Nederlandstalige hiphop het exclusieve domein van de underground, waarop de rappers zich laten voorstaan. Door hun energieke optredens en de populariteit van hun vernederlandste rap-taal wordt de band wel steeds populairder bij de kids, maar de dj's en critici moeten er nog weinig van hebben. De band brengt twee mini-cd's uit, waarvan een met de metalbands Nembrionic en Consolation. Op Ongeplugd zingt rapper Extince mee in Turbotaal.

Consolation Extince Nembrionic

1995

Osdorp Posse Met de vierde CD Afslag Osdorp slaat de groep duidelijk een andere richting in. De muziek bevat meer metal-invloeden dan voorheen. De teksten zijn serieuzer en bevatten veel persoonlijke ervaringen van Def P. De opkomst van tal van andere Nederhop-acts is volgens eigen zeggen een reden om een nieuwe muzikale weg in te slaan. De groep speelt op festivals als Pinkpop, Lowlands en Racism Beat It. Er volgt een tour in het voorprogramma van de Urban Dance Squad en op het Lowlands festival in 1995 is een letterlijk tot de nok toe gevulde tent het bewijs dat de groep definitief is doorgebroken.

Urban Dance Squad

1996

Bron: Promotiefoto's Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties In januari '96 staat de band voor de tweede keer op het Noorderslag festival en krijgt ze de Nederlandse Popprijs '95 uitgereikt. Dat ontlokt Def P de opmerking dat de prijs beter aan hen kan worden gegeven dan aan commerciële kutbands. Later geeft hij toe dat die opmerking een blunder was, omdat juist deze prijs ook regelmatig bij alternatievere bands terechtkomt. Half mei verschijnt de cd Briljant, Hard En Geslepen, die geheel samen is gemaakt met de metalband Nembrionic. Een tour volgt samen met de Nederpunks De Heideroosjes. Ook engelstalige rappers, die in Nederland meestal geen poot aan de grond krijgen, schakelen over op Nederlands. Dat leidt vaak tot meer succes als de Osdorp Posse zelf, die doelbewust geen singles uitbrengt. Def P. en rapper Extince rollen vechtend over straat nadat Extince het heeft gewaagd om te zeggen dat de Osdorpers geen echte hiphop maken.

Heideroosjes Nembrionic

1997

Osdorp Posse Release van Geendagsvlieg, de sterkste Osdorp Posse cd tot nu toe. Goeie teksten worden gekoppeld aan een voor het eerst goed opgenomen cd, die klinkt zoals het zou moeten. De pers reageert unaniem lovend: Nederland lijkt de Osdorp Posse te omarmen. Ongeveer tegelijk met de release van Geendagsvlieg wordt bekend dat de Bond tegen het Vloeken serieus aanstoot neemt aan de teksten van de band. Def P's laconieke reactie is dat het doel van zijn teksten door dit soort reacties juist wordt bereikt: mensen worden aan het denken gezet. Samen met dichters Serge van Duinhoven en Olaf Zwetsloot en DJ Dano vormt Def P de Sprooksprekers, die de verbintenis tussen rap en poëzie willen benadrukken. Van dit collectief komt ook de cd (+boekje) Eindhalte Fantoomstad uit. Def P's live-freestyles zijn inmiddels legendarisch. Het publiek kan bij een optreden onderwerpen roepen. Twee daarvan gebruikt hij om ter plaatse een freestyle rijm mee te maken. Eind mei staat de band op twee dagen op het Pinkpop-festival.

Sprooksprekers

1998

Osdorp Posse Seda brengt een solo-cd vol breakbeats uit onder de titel Djaxbreakbeatz : Vol. 1. De nieuwe Osdorp-cd Oud en Nieuw verschijnt bij Djax. Gelijktijdig verschijnt ook een boek met een overzicht van 10 jaar Osdorp Posse, compleet met alle teksten. Osdorp Posse verlaten Djax en richten Ramp Records op. De naam van het label is een samenvoeging van de eerste letters van bandleden Robin, Arthur, Marco en Pascal. Naast eigen platen brengt de leden van Osdorp Posse ook andere projecten uit zoals van De Onderhonden, een collectief bestaande uit de beatcreators Seda en Warlock en de rappers Def P, Casto de Communicator, Loco Motief en Remon.

1999

Def P gaat op tijdelijk op de solotoer. Hij treedt op tijdens ondermeer Lowlands ter promotie van zijn eerste soloplaat Cryptokilostijl. Het is een conceptalbum over ufo’s en buitenaardse wezens. De hele Posse treedt aan op het festival Musica Sacra in Maastricht. Op dit festival worden psalmen gezongen. OP is de eerste popgroep die het festival aan doet. Volgens de programmeurs is rap de hedendaagse variant van de bijbelse psalmen. Bisschop Wiertz wil de band uitnodigen voor een goed gesprek, naar aanleiding van het optreden. De band voelt hier niets voor. Def P. verleent zijn medewerking aan een radiodocumentaire van de R.V.U. met als onderwerp en titel ondergronds verzet. Naar aanleiding van deze documentaire verschijnt een gelijknamige CD single waaraan ook Seda meewerkt.

Beatbusters

2000

Het meest toegankelijke OP album ooit Kernramp verschijnt. Het is het eerste Nederlandse dubbel hiphop album. Op de tweede cd staan acts die getekend zijn door Ramp records. Een remix van het Osdorp Posse nummer Horen Of Voelen is alleen verkrijgbaar via The Musicchannel op internet. OP brengt de single Origineel Amsterdams uit. Het nummer wordt gedraait op het door de Osdorp Posse verguisde Radio 3FM. Het is de eerste hit van de Amsterdammers die tevens met DJ Daan de Deegmeester zijn uitgebreid tot vijftal. Tijdens optredens wordt er gebruik gemaakt van percussie. Osdorp Posse componeert samen met Blind Justice een nummer speciaal voor de thema-avond 'Nederland, Nu Geheel Vernieuwd' van het VPRO-televisieprogramma De Nieuwe Wereld. Ook André Manuel, Project 2000 en Meindert Talma & The Negroes leveren elk een nummer. De regisseurs van De Nieuwe Wereld maken bij elk nummer een passende clip en de nummers worden samen uitgebracht op een mini-cd. Osdorp Posse staat ook dit jaar op het Lowlands festival. Def P debuteert met het stripboek Verfallstad, dat een overzicht geeft van wat hij de laatste jaren aan strips en columns heeft gemaakt. In totaal worden er vijfduizend stuks gedrukt, die bij de gespecialiseerde stripwinkels verkrijgbaar zijn. Verfallstad is volgens Def P een zwaar verpauperde stad, die precies op de grens ligt van waanzin en realiteit. Verscholen achter de naam MC Wigger & DJ Wanna B parodieert Def P. zijn eigen band in het nummer Echte Neger.

André Manuel MC Wigger & DJ Wanna B Meindert Talma Project 2000

2001

In maart verschijnen solo-cd's van Def P en Seda. Def P's Het Ware Aardverhaal? is een voor de RVU geschreven raphoorspel dat begint in het verleden en eindigt in de verre toekomst. Feitelijke geschiedenis wordt gecombineerd met theoretische interpretaties van oude legendes. Rampbreakz Vol. 1 van Seda is het vervolg op de breakbeats-cd uit 1998. Def P krijgt zijn eigen radioprogramma op Kink FM. Het programma heeft als titel Eindelijk Gerechtigheid en wordt live uitgezonden. Def P draait voornamelijk de betere underground groepen die op de andere radiozenders geen kans krijgen. De rapper tourt samen met de ska-formatie Beatbusters door het land ter promotie van het album Aangenaam.

Beatbusters

2003

Op 25 januari presenteert Osdorp Posse het album Tegenstrijd in zaal P60 te Amstelveen. Op de cd geeft de groep ongezouten kritiek op onder meer de muziekindustrie (Jongens Uit De Industrie), het fenomeen Idols, recensenten en het milieubeleid (Ik Eerst). In Nederland wordt Jongens Uit De Industrie/Ik Eerst de eerste (dubbel)single van het album, terwijl in België Fok Jou op single wordt uitgebracht. De groep brengt samen met VanKatoen een split-single uit. De eerste track bevat op het linkerkanaal het nummer Moet Je Havo Hebbe door VanKatoen en op de rechterkanaal Carriere Maken van Osdorp Posse. Eind oktober/begin november doen VanKatoen, Beatbusters en Osdorp Posse een gezamenlijk tournee onder de naam Tricky Triple tour 2003. 19 december vindt in 013 te Tilburg de releaseparty plaats van de nieuwe single van de Onderhonden.

Beatbusters VanKatoen

2004

In het voorjaar verschijnt Afblaffers, een album van de Onderhonden, geproduceerd door Seda. Tijdens de liveoptredens van de Onderhonden doen naast Def P. ook Casto, Oscar X, Quinte (van de Belgisch groep ABN), Das (van de Gekste N.U.A.), DJ Daan en DJ Money P mee. Het album mag in de winkels niet meer kosten dan 10 Euro. Osdorp Posse wordt in de periode mei en september live terzijde gestaan door Laberinto om zo hun show op een redelijk aantal festivals te voorzien van de unieke vette Metalatino-sound. Onder de noemer Dans Mee Tegen JP! staat Def P samen met Samiro, League of XO Gentlemen en Harry Slinger van Drukwerk op 17 juni in Paradiso te Amsterdam. De opbrengst van de avond wordt gebruikt om acties te organiseren tegen het kabinet Balkenende. De videoclip van De Wereld Is Niet Te Koop met rappers Def P. en Samiro is in juni regelmatig te zien op de clipzenders. Het nummer bevat een boodschap tegen terreur, bezetting en discriminatie.

Drukwerk Laberinto League of XO Gentlemen

2005

Osdorp Posse Osdorp Posse geeft op 25 februari een releaseparty in de Melkweg te Amsterdam. De hiphopformatie presenteert deze avond het tiende album Hollandse Hardcore Hip-Hop-Helden en een dubbel-dvd met daarop de 2,5 uur durende documentaire Hoe Schijt De Ventilator Raakt, veel videoclips en live-materiaal. Op 21 augustus speelt Osdorp Posse tijdens het festival Waterval voor het eerst in het vijftienjarig bestaan in het Amsterdamse stadsdeel waar de roots van de groep liggen. Def P brengt samen met Peter Pan Speedrock een Tibetnummer uit speciaal voor het festival Ticket For Tibet dat op 28 augustus plaatsvindt bij het Brabantse Aquabest. Doel van het festival is de Tibetanen kracht te geven in hun vreedzame strijd tegen de onderdrukking door China. In oktober worden onder de titel Go Globist in de Amsterdamse Go Gallery schilderijen tentoongesteld die Def P de laatste vijf jaar heeft gemaakt samen met Juice en Peter Pontiac. De thema's van het werk zijn oorlog en vrede, kapitalisme en armoede, goed en kwaad. Speciaal voor een aflevering van Het Klokhuis schrijft Def P. een rap over Anne Frank.

Peter Pan Speedrock

2006

Tekenaar Typex maakt een stripversie van OP-klassieker Moordenaar. De strip maakt onderdeel uit van Strips In Stereo, een boek en cd met veertien stripversies van veertien Nederlandstalige liedjes. De uitgave wordt in maart in Paradiso gepresenteerd aan de vooravond van de Boekenweek 2006. Def P maakt voor het theatergezelschap ZEP de Nederlandse vertaling van de voorstelling MC Shake, een rapbewerking van Shakespeare's Comedy Of Errors met live DJ. MC Shake gaat vanaf begin september op tournee. Van 2 tot 17 oktober reist de rapper door Zuid-Afrika voor optredens, poëzieavonden en workshops met kinderen in de townships. In dezelfde periode gaat in het Amsterdams Historisch Museum de tentoonstelling Geef Mij Maar Amsterdam over het Amsterdamse levenslied van start. Ook Osdorp Posse is vertegenwoordigd, onder meer met een schilderij van Def P. Eind oktober neemt Def P weer nummers op met de Beatbusters. Osdorp Posse gaat met de Venezolaanse band Laberinto de studio in voor opnamen van een album (werktitel Laos Projects) met een cross-over van hardcore hiphop en Latino metal. Een korte tournee van beide groepen door Venezuela staat in de planning. Def P levert een gastbijdrage op het album Nacht, De Soundtrack van Henny Vrienten.

Henny Vrienten

2007

Osdorp Posse Vanaf 2007 brengt Osdorp Posse muziek van het eigen label Ramp Records voortaan enkel digitaal uit. Voor liefhebbers worden nog wel gelimiteerde edities op cd geperst. In de voorstelling Rock ON Roll, The Stories vertellen vanaf maart Def P, Koos van Dijk (manager Herman Brood) en Johannes de Boom van The Shavers over hun belevenissen in de oefenruimte. Def P maakt in april deel uit van het Beukorkest, een groep die is samengesteld door Stuurbaard Bakkebaard en beeldend kunstenaar Rik van Iersel. Hij krijgt 27 mei de Ruigoordtrofee uitgereikt tijdens het driedaagse poëzie- en muziekfestival Vurige Tongen. De trofee is bestemd voor een kunstenaar die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het vrije woord in Ruigoord. Def P's soloalbum Pascal-Rascal verschijnt in september. De rapper levert ook gastbijdragen op het album Onderweg van Eindhovenaar Che (Stijn Charpentier) en de debuutplaat Straatwaarde van DJ Knowhow.

DJ Knowhow Herman Brood Stuurbaard Bakkebaard The Shavers

2008

Het album The World Might Suck is het resultaat van de nieuwe samenwerking tussen Osdorp Posse en Laberinto. De plaat verschijnt in maart bij Djax Records. Daarmee keert Osdorp Posse na zeven jaar terug bij dit Eindhovense label. Op hun single Picasso/Ideale Vrouw (Wallboomers) spelen Def P & Howling Coyotes een mix van rap en rock'n'roll. In juni, de maand waarin de band twintig jaar bestaat, maakt Osdorp Posse bekend in 2009 te stoppen. In dat jaar doen Def P, IJsblok, King en Seda een afscheidstournee. Aan het eind van 2008 verschijnt 2 Decennia, een album waarop zowel nieuw werk als oude klassiekers in een nieuwe bewerking zijn te vinden. Op de plaat wordt meegewerkt door o.a. Kraak & Smaak, Beatbusters, The Howling Coyotes en BL3NDER.

2009

Naar aanleiding van de afscheidstournee wordt Afslag Osdorp uit 1995 opnieuw uitgebracht. De plaat behaalt daarmee na 14 jaar uiteindelijk de gouden status. Def P treedt op met jazz- en rapgroep Bl3nder. Dat leidt in april tot het album Leipe Shit Ouwe. De uitgebreide afscheidstournee van Osdorp Posse eindigt op 26 september in de Melkweg te Amsterdam.

BL3nDER

2011

Def P maakt weer een plaat met Beatbusters (Hard Op Weg) en gaat vanaf mei met deze band door het land.

Discografie Osdorp Posse

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Osdorp Posse

Audio/Video Osdorp Posse

Video Osdorp Posse

Het prille begin
Het prille begin
Moordenaars
Moordenaars
Waar Ik Woon en Wie Ik Ben
Waar Ik Woon en Wie Ik Ben
Commercie
Commercie
Lowlands 1995
Lowlands 1995
Origineel Amsterdams
Origineel Amsterdams
Complete Interview
Complete Interview
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Origineel Amsterdams

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer