Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OSWIN CHIN BEHILIA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1938 - heden

Genre

Antillen, gitaar, latin, pop/rock, singer-songwriter, wereldmuziek, zang

Oswin Chin Behilia

Singer-songwriter uit Curaçao die met zijn met brons en satijn vergeleken stem en gitaarspel melodie, harmonie en ritme aaneensmeedt tot een pakkend geheel. Zijn nummer Plegaria wordt beschouwd als het alternatieve volkslied van Curaçao, zijn nummer Sunú als de ultieme lovesong in Papiamento, maar intussen is er in zijn teksten ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Overige muzikanten

Arnell Salsbach   achtergrondzang, toetsinstrumenten
Hershel Rosario   achtergrondzang, basgitaar
Lonte Conradus   bongo, claves, conga, percussie
Rudy Emerenciana   fluit, gitaar, mandoline
Yeyo Calderon   achtergrondzang, conga

Biografie Oswin Chin Behilia

Singer-songwriter uit Curaçao die met zijn met brons en satijn vergeleken stem en gitaarspel melodie, harmonie en ritme aaneensmeedt tot een pakkend geheel. Zijn nummer Plegaria wordt beschouwd als het alternatieve volkslied van Curaçao, zijn nummer Sunú als de ultieme lovesong in Papiamento, maar intussen is er in zijn teksten ook heel veel kritiek op de maatschappij te horen: 'Ik waarschuw graag het volk voor misstanden', aldus Oswin Chin Behilia. Hij groeit uit tot de muzikale ambassadeur van het Papiamentse lied.

1963 - 1968

Oswin Chin Behilia (15 december 1938) begint zijn eerste groep Los Tiarucos geïnspireerd door Cubaanse muziek en nadat hij op achttienjarige leeftijd gitaar heeft leren spelen. De groep treedt in de jaren zestig regelmatig op in hotels en op festivals, en niet alleen op de eilanden, maar ook in Miami, New York (bij de opening van de Time-Life Building), de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico and Brazilië.

1969 - 1976

Behilia trouwt en stopt met optreden, maar hij blijft wel componeren. Hij belandt als jurylid op allerlei festivals, in Polen, Ierland, Spanje en België (Knokke), hetgeen hem uiteindelijk (in 1985) doet besluiten zijn eigen jaarlijkse festival te organiseren op Curaçao: het Troubadour Festival.

1977 - 1990

Dertien jaar lang heeft Behilia zijn eigen tv-programma (Tele Patria), waarin hij zijn gasten hun mening laat geven over allerlei aangelegenheden. In 1985 organiseert hij voor het eerst zijn Troubadour Festival, dat ook van 1986 t/m 1989 plaatsvindt. In 1989 wordt hij geridderd door koningin Beatrix voor bijdragen op verschillende gebieden voor zijn land, als muzikant, als omroepmedewerker, als politicus, als impresario en als mentor van jong talent. In 1990 wordt zijn contract na een geschil met de directie van de tv-zender niet verlengd en droomt hij dat hij een politieke partij moet oprichten.

1991 - 1996

Als gevolg van de zich herhalende droom start hij zijn vredelievende politieke partij Nos Patria, die binnen drie maanden succes boekt door bij de Statenverkiezingen vijfduizend stemmen te vergaren, hetgeen in veertig jaar niet is vertoond. Hij wordt lid van de Staten (te vergelijken met de Tweede Kamer) en in 1995 en 1996 gedeputeerde van de eilandsraad voor Cultuur en Onderwijs, totdat in datzelfde jaar gekonkel een eind maakt aan zijn politieke carrière. Hij besluit terug te keren naar de muziek en neemt een plaat op samen met Julian B Coco, de eerste Antilliaanse gitarist die afstudeert aan het Amsterdamse Conservatorium.

1997 - 2001

Gedurende deze jaren brengt Behilia in eigen beheer drie albums op Curaçao uit. In 1997 is dat een compilatie van songs van het International World Troubadour Festival of Curaçao, zijn eigen festival. Het is een dubbelalbum met als titel Troubadours Of The World Singing Chin's Compositions, met daarop vertolkingen van drie van zijn composities, NoBai, Sunú en Plegaria, maar dan in verschillende uitvoeringen, door diverse artiesten, en in het Papiaments en in hun eigen taal: zangers uit Nederland, Duitsland, Tsjechië, Puerto Rico, Haïti, Amerika, Zweden, Ierland, Hongarije, Madeira, Cuba, Angola, Mexico, Jamaica, Trinidad, Italië, België, Colombia en Polen. In 1999 komt Behilia met het album Afrikatumba met gitarist Julian B Coco, en in 2000 met Bunita/Mahos. In 2001 verschijnt het nummer Bendishon Disfrasá op het eerste internationale verzamelalbum met muziek uit de Nederlandse Antillen, op het Duitse Network Medien-label ABC Island Primer, samengesteld door Scott Rollins.

2002 - 2003

Scott Rollins brengt in Nederland op zijn eigen label Otrabanda een bloemlezing uit van het eerder verschenen werk van Behilia: het album Bendishon Disfrasá (Blessing In Disguise). Behilia trekt vervolgens de aandacht van diverse Europese programmeurs op de World Music Expo (Womex) in Essen (2002) en Sevilla (2003), mede dankzij optredens in het wereldmuziekprogramma van Charlie Gillett op BBC Radio. In 2003 maakt hij tevens een tournee door Nederland en is hij te horen in het VPRO radioprogramma De Wandelende Tak. Het is zijn eerste theatertournee door Nederland, die hem voert langs onder meer het Tropentheater in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, Rasa in Utrecht en De Oosterpoort in Groningen.

2004

Het album Bendishon Disfrasá boekt nog steeds successen. Radio France International roept het uit tot World Music Record of the Month August 2004. Datzelfde jaar is Behilia samen met Izaline Calister gastsolist bij de groep Tumbabó tijdens hun optreden op het North Sea Jazz Festival; deze bigband onder leiding van pianist Randal Corsen legt zich toe op arrangementen van muziek van de Nederlandse Antillen. In de Nederlandse pers prijst Corsen Behilia de hemel in: 'Chin is an astute songwriter whose compositions often reveal the essence of life in the Dutch Antilles. Many of his compositions include Antillean waltzes reminiscent of the bossa nova's of Antonio Carlos Jobim, though he frequently makes use of the Cuban son as a musical structure. Chin's repertoire includes lovely danzas, boleros, tumbas, and the traditional sehú. As such his music is unmistakably from the Dutch Antilles, though universal in its appeal.' Behilia doet ook nog een eenmalig concert met zijn sextet in het Rotterdamse Theater Zuidplein in 2004.

2005 - 2006

Het album Bendishon Disfrasá blijft successen boeken: het Engelse wereldmuziektijdschrift Songlines plaatst het in hun Top 50 Summer Albums of 2005. Intussen verschijnt Behilia's tweede album, Live, dat is samengesteld uit opnamen van concerten in 2003 en 2004. Het album bevat ook twee duetten met Izaline Calister. Onder auspiciën van het toenmalige African Caribbean Music Circuit doet Behilia een tournee door Engeland met optredens in Birmingham, Londen, Brighton, Portsmouth, Oxford en Skegness.

Izaline Calister

2007

Tijdens het Caribbean Express Festival in Utrecht (Vredenburg) in mei treedt Behilia op met het Randal Corsen Sextet, samen met gasten als Tanja Kross en Izaline Calister. Alle drie benoemen ze Behilia als hun inspiratiebron.

2008

In april treedt hij op in het Colony Theater in Miami en in juni in Het Concertgebouw in Amsterdam, wederom met het Randal Corsen Sextet.

2009

Rond de jaarwisseling retourneert Behilia samen met nog vijf Antillianen zijn in 1989 verkregen koninklijke onderscheiding als protest tegen de Nederlandse politiek jegens Curaçao. Zijn derde album, getiteld Liber (Free), komt uit in september en wordt gepromoot met optredens in Nederland en België, onder meer in De Doelen te Rotterdam, het Zuiderpershuis te Antwerpen, het Tropentheater te Amsterdam en Rasa in Utrecht. Tevens is Behilia met zijn band te zien in het VPRO tv-programma Vrije Geluiden. MTNL (Migranten Televisie Nederland) maakt een filmportret van Behilia dat door diverse lokale omroepen in Nederland wordt uitgezonden en dat tevens in twee delen op Youtube wordt geplaatst.

Discografie Oswin Chin Behilia

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Oswin Chin Behilia

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer