Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OTTO KETTING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Otto Ketting

Periode

03-09-1935 - 13-12-2012

Genre

componist, dirigent, hedendaags

Otto Ketting

Otto Ketting geldt al vanaf zijn op 22-jarige leeftijd gecomponeerde 'Due canzoni per orchestra' (1957) als een van de meest vooraanstaande componisten van Nederland. Hij is in alle opzichten een man van de praktijk: naast zijn bezigheden als componist is hij ook geruime tijd actief als trompettist, muziekjournalist en (nog ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Genoemd in de biografie van

1965   Klaas de Vries
1967   Leo van Oostrom
1984   De Nationale Opera
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Otto Ketting

Otto Ketting geldt al vanaf zijn op 22-jarige leeftijd gecomponeerde 'Due canzoni per orchestra' (1957) als een van de meest vooraanstaande componisten van Nederland. Hij is in alle opzichten een man van de praktijk: naast zijn bezigheden als componist is hij ook geruime tijd actief als trompettist, muziekjournalist en (nog steeds) als dirigent. Jan Zekveld (programmeur van de ZaterdagMatinee): "Als componeren betekent het ordenen van klank in de tijd, doet Ketting dat met een onvervreemdbare stijl. Die klank is altijd herkenbaar. Zijn werkterrein, zijn materiaal behelst eeuwen van muziekgeschiedenis, zijn werkwijze is in onze eigen tijd vergelijkbaar met die van Stravinsky: ordenen, becommentariëren, manipuleren, knipogen soms." Ketting zelf omschrijft zichzelf als een 'blokkencomponist' (volgens hem een erfenis van de jazzmuziek) maar ook als een echte romanticus: "Ik streef toch wel naar een bepaalde emotie. Ik heb een vreselijke hekel aan stukken die niets vertellen dan noten." Met de opera 'Ithaka' (1986) deed het idee van 'de reis' zijn intree in zijn muziek, dat een overkoepelend thema in al bijna al zijn latere werk zou blijken.

1935 - 1953

Otto Ketting wordt op 3 september geboren te Amsterdam als zoon van de componist en musicus Piet Ketting. Hij studeert compositie bij zijn vader, en vervolgens trompet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Piet Ketting

1954 - 1961

Ketting is trompettist in het Residentie Orkest. Tijdens de eerste Gaudeamus Muziekweek behaalt Ketting de tweede prijs met het orkestwerk 'Passacaglia' (1957) en in 1958 ontvangt hij de eerste prijs voor 'Due canzoni per orchestra' (1957).

1961 - 1966

Ketting studeert compositie in München bij Karl Amadeus Hartmann. Hij componeert onder meer muziek voor ballet en film zoals Bert Haanstra's 'Alleman' (1963).

1967 - 1974

Otto Ketting is docent compositie aan het Rotterdams Conservatorium (tot 1971) en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (1971-1974). 'Time Machine', geschreven voor het Nederlands Blazers Ensemble, gaat op 5 mei 1972 in première in Rotterdam. In 1973 ontvangt Ketting voor 'Time Machine' de Kees van Baarenprijs. Het stuk beleeft 180 uitvoeringen in binnen- en buitenland en is daarmee geruime tijd het meest gespeelde Nederlandse orkestwerk. Otto Ketting is tevens actief als dirigent van voornamelijk 20ste eeuws repertoire.

Nederlands Blazers Ensemble

1974 - 1977

Otto Ketting schrijft twee kameropera's: 'Dummies' (libretto van Bert Schierbeek) gaat in première op 14 november 1974 in het Circustheater in Scheveningen, en 'O, gij, rhinoceros' (1977) gaat op 8 juni 1977 in première met ensemble M onder leiding van David Porcelijn in Rotterdam.

1978 - 1991

Otto Ketting leidt aan het Rotterdams Conservatorium diverse ensembles voor hedendaagse muziek.

1980 - 1986

Ketting ontvangt voor zijn 'Symfonie voor saxofoons en orkest' (1978) de Matthijs Vermeulenprijs en de tweede prijs van het Rostrum of Composers 1980 van de Unesco. Ketting is in 1981 mede-oprichter van de Vermeulen Stichting, die zich met succes inzet voor de bekendheid van het werk van componist Matthijs Vermeulen. Het boek 'De ongeruste parapluie; notities over muziek 1970-1980' verschijnt in 1981 bij uitgeverij Ulysses in Den Haag. In september 1986 wordt het Muziektheater in Amsterdam geopend met Kettings derde opera 'Ithaka'.

Matthijs Vermeulen

1990

Ter gelegenheid van de 30ste Vara Matinee dirigeert Otto Ketting het Radio Filharmonisch Orkest bij de première van zijn 'Symphony No. 3', op 6 oktober in het Concertgebouw in Amsterdam.

1992 - 1994

Voor zijn 'Symphony no. 3' (1990) krijgt Otto Ketting de Barlow Prijs 1992. Hij voltooit een in opdracht van verschillende gezelschappen gecomponeerd vierluik voor orkest dat bestaat uit 'De overtocht' (1992), 'Het oponthoud' (1993), 'De aankomst' (1993) en 'Kom, over de zeeën' (1994).

1997

Otto Ketting is de centrale componist van het tweejaarlijkse Haagse 'Festival in de Branding'. Het boek 'Time Machine', over en door Otto Ketting (red. Maarten Brandt en Ton Hartsuiker) verschijnt bij Donemus.

2007

Otto Ketting Otto Ketting voltooit zijn 'Vierde Symfonie'. De première wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en Jaap van Zweden op de ZaterdagMatinee van 14 april in Amsterdam.

2010

Het Brabants Orkest eert de 75-jarige componist met een 'Ketting Driedaagse'. Van 12 tot en met 14 november staat zijn werk centraal tijdens diverse concerten in Eindhoven.

2012

De 'Symphony No. 6' van Otto Ketting gaat - evenals zijn vorige symfonieën - in première op de ZaterdagMatinee. Het concert vindt plaats op 4 februari in Amsterdam met het Radio Filharmonisch Orkest en dirigent James Gaffigan. Otto Ketting overlijdt op 13 december in Den Haag.

2013

Zoals in zijn testament staat aangegeven gaat het gehele muzikale nalatenschap van Otto Ketting naar het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag.

Discografie Otto Ketting

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Otto Ketting

Audio/Video Otto Ketting

Video Otto Ketting

Otto Ketting - De overtocht
Otto Ketting - De overtocht
Otto Ketting - componist
Otto Ketting - componist
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Otto Ketting - componist

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer