Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PATER MOESKROEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Pater Moeskroen

Periode

1986 - heden

Genre

amusementsmuziek, folk, muziektheater, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Pater Moeskroen

Amersfoorts folkgezelschap dat in 1991 een hit scoort met Roodkapje. Pater Moeskroen doet naast reguliere optredens in Nederland en België ook theatertournees.
Volledige biografie...

Bezetting

Martien van Oostrom   accordeon, achtergrondzang, toetsinstrumenten
Bart Swerts   basgitaar, zang
Vincent van Lent   arrangeur, flugelhorn, fluit, gitaar, hoorn, saxofoon, tin whistle, trombone, trompet, zang
Rolf Rombouts   achtergrondzang, basgitaar, contrabas, tuba
Coen Blokx   achtergrondzang, drums, percussie

Overige muzikanten

Koert Ligtermoet   drums, zang
Jeroen Goossens   fluit
Ton Smulders   basgitaar, gitaar, zang
Marcel Sophie   percussie, toetsinstrumenten, zang
Wilbert Van Duinhoven   accordeon, basgitaar, trombone, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1991   Dope Posse
2004   Ayreon
2004   Jos Haagmans
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Pater Moeskroen

Amersfoorts folkgezelschap dat in 1991 een hit scoort met Roodkapje. Pater Moeskroen doet naast reguliere optredens in Nederland en België ook theatertournees.

1986

Heimwee naar de Bourgondische levensstijl is de voornaamste reden dat een aantal in Amersfoort verdwaalde Brabanders de groep Pater Moeskroen formeert. In de eerste jaren speelt de band een keur aan stijlen, vermengd met theatrale acts. Er wordt vooral in België opgetreden. Na verloop van tijd blijkt een eigen stijl te zijn ontwikkeld. Deze laat zich omschrijven als folky pretpop met absurde humor. Schotse- en Ierse volksmuziek zijn belangrijke inspiratiebronnen. Het eerste optreden vindt plaats in Café Van Zanten in Amersfoort op 26 januari 1986.

1987

In dit jaar verschijnt Alle 7 Tips, het debuutalbum van Pater Moeskroen. De band bestaat uit: Wilbert van Duinhoven (bas, trombone, accordeon, zang), Jan Evers (sax, fluit, viool, zang), Koert Ligtermoet (drums, zang), Ad Grooten (gitaar, diverse snaarinstrumenten, blokfluit, sax, zang), Martien van Oostrom (toetsen, accordeon, zang), Ton Smulders (zang, bas, gitaar) en Marcel Sophie (zang, percussie, toetsen).

1988

Tijdens de Grote Prijs van Nederland wint Pater Moeskroen de publieksprijs tijdens de voorronde in Utrecht. De band wordt op basis van de muziek die men maakt evenwel niet toegelaten tot de halve finale. Het zevental verwerft zich vanaf die tijd wel een geduchte live-reputatie.

1990

Nooit Van Gehoord? is het tweede album van de band en voorzien van een cover van de hand van striptekenaar Hein de Kort. Het feestnummer Roodkapje is voor deze cd opnieuw opgenomen.

1991

Als in 1991 de single Roodkapje verschijnt bereikt deze direct de status 'gouden plaat'. Het nummer is voor de derde keer opgenomen voor de cd Pater Moeskroen Aan De Macht! (met albumcover van striptekenaar Peter de Smet) en hiermee zet het gezelschap zich definitief op de muzikale landkaart. Het levert de band wel een onterecht 'carnavalsimago' op.

1992

In de eerste maanden van het jaar doet de single Hela Hola (Tuthola) het goed in de hitlijsten. Pater Moeskroen speelt voor volle zalen. Tussen de successen door wordt de 7 inch single Werken Is Ongezond uitgebracht. Daarnaast vindt de band tijd om Een Heidens Kabaal, de vierde cd, op te nemen. Hiervan verschijnen Nobody Is Perfect en Paterke op single.

1993

Als voorloper op de vijfde cd, belandt eind '93 de single Kom Maar Binnen in de Tipparade van de Top 40. Pater Moeskroen ontvangt de Gouden Notenkraker van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond.

1994

In april komt de cd Steelt De Schouw! (met Kamagurka's Cowboy Henk op de voorkant) uit. Het album is goed voor een handjevol singles, die het succes van Kom Maar Binnen niet weten te evenaren. Pater Moeskroen doet evengoed een korte tournee en een reeks introductiefeesten van universiteiten.

1995

Pater Moeskroen De band doet een optreden in Birmingham in de Amerikaanse staat Alabama. Vanaf oktober tourt Pater Moeskroen langs elf theaters met het muziektheaterprogramma Psalmenstrand. Hierin worden hardrockballads, country 'n western en jazz op een eigen manier samengebracht. De succesvolle tournee zet de toon voor de komende jaren van de inmiddels tienjarige Pater. De band heeft weliswaar nog altijd plezier in het optreden in feesttenten en festivals, maar vindt dat het rustigere werk beter tot zijn recht komt in de schouwburg.

1996

Pater Moeskroen 10 Jaar Dikke Pret heet de jubileumcd. Het album is samengesteld uit oude hits en nieuwe nummers, zoals Laat Maar Waaien dat op single verschijnt. Drummer Koert Ligtermoet besluit de band in de loop van het jaar te verlaten. Hij wordt in augustus opgevolgd door Thomas Gerretsen (Xangô). Gedurende de laatste maanden van 1996 doet Pater Moeskroen opnieuw een serie theateroptredens. Met het programma Wilde Liefde In 2 Bedrijven tourt het gezelschap uitgebreid langs schouwburgen, culturele centra en theaters. Van Wilde Liefde wordt rond die tijd ook een cdversie uitgebracht. Bart Pullens, Adje Grooten en Marc Sophie spelen in Cowboy Billie Boem. Ze spelen traditionele en en zelfgeschreven kinderliedjes.

Cowboy Billie Boem Xangô

1997

Pater Moeskroen heeft een vaste plek in het theater gevonden. Vanaf oktober volgt een theatertournee die tot in het volgende jaar duurt. Het programma Spanning & Spinazie wordt ondersteund met de gelijknamige cd. Pater Moeskroen heeft inmiddels een vast verloop van het jaar gevonden. Van april tot september is de band te vinden op festivals en feesten, de winter is gereserveerd voor theaters en schouwburgen. Voor de single In Spin (te vinden op Wilde Liefde) wordt in mei een videoclip opgenomen. De single verschijnt in juli.

1998

Pater Moeskroen Begin februari eindigt de Spanning & Spinazie-theatertour. Tot oktober is Pater Moeskroen te zien in het clubcircuit. Het optreden in juli in Nieuwveen wordt op video opgenomen. In september staakt Pater Moeskroen de verkoop van de livevideo vanwege een tegenvallende geluidskwaliteit. Nadat de tape van een nieuwe mix is voorzien, wordt de verkoop ervan voortgezet. Met (On)Gewenste Ultimiteiten begint eind oktober de vierde theatertour. Het programma is een compilatie van het beste materiaal uit de drie voorgaande shows. Zoals gebruikelijk verschijnt aan het begin van de tour de gelijknamige cd.

1999

Eind februari loopt de (On)Gewenste Ultimiteiten-tournee af. Tezelfdertijd komt de single Dansen uit. In augustus doet Pater Moeskroen een Waddentour van enkele optredens. Vanaf september volgt een tournee die langs feesttenten, zalen en theaters in Nederland en België (waaronder het Dranouter Festival) voert.

2000

Fluitist Jan Evers verlaat de band en wordt vervangen door Jeroen Goossens die jarenlang bij Flairck heeft gespeeld.

Flairck

2001

Pater Moeskroen Op 25 januari gaat de nieuwe theatertoernee Diddelidee van start geregisseerd door Dick Hauser. Het nieuwe album Heimwee verschijnt een maand later. Daarop staan 13 liedjes die geïnspireerd zijn door Ierse en Schotse folk. De plaat is geproduceerd door Pim Koopman en bevat gastbijdragen van de violist John Sheahan (Dubliners), Roelof Rosendal (op Ierse doedelzak) en Dick van Schaik (op Schotse doedelzak). Pater Moeskroen viert het vijftienjarig bestaan op zondag 2 december met een speciaal jubileumconcert in de Melkweg te Amsterdam

Dick van Schaik

2002

Vanaf oktober gaat Pater Moeskroen door het land met het programma Sprookjes.

2003

De liedjes uit de theatershow Sprookjes verschijnen in maart op het album Niets Is Wat Het Lijkt. Op de cd is naast feestelijk repertoire een uitgebreid instrumentarium te horen zoals Braziliaanse trommels, Ierse doedelzakken en een Peruaanse panfluit. Zowel Ton Smulders als Wilbert van Duinhoven, paters van het eerste uur, stoppen bij Pater Moeskroen. Voor Ton komt geen vervanger, maar voor Wilbert komt de in Nederland wonende Belg Bart Swerts in de plaats. Hij speelt mee vanaf zomer 2004.

Dick The Decorator

2004

Pater Moeskroen Als cadeau voor voormalige paters Wilbert van Duinhoven en Ton Smulders maakt de band de dvd Sprookjes met daarop hun laatste bijdragen. De jonge Belg Bart Swerts (accordeon/basgitaar) wordt ingelijfd. Vanaf 5 november start Pater Moeskroen een uitgebreide tournee langs de Nederlandse theaters met de muziektheatervoorstelling Zee, wederom geregisseerd door Dick Hauser. De tournee wordt voorafgegaan door de release van het gelijknamige album en de singles De Ark en Honderd.

2005

Pater Moeskroen Op 1 oktober speelt Pater Moeskroen de eerste voorstelling van het seizoen in een uitverkocht Schouwburg Odeon te Zwolle. Zee is het laatste programma met Jeroen Goossens. Hij maakt in oktober bekend de band begin 2006 te gaan verlaten. Terwijl de band werkt aan het album XX, neemt Adje Grooten een soloalbum op. Een registratie van het optreden van Pater Moeskroen in Theater De Speeldoos te Baarn verschijnt op dvd.

2006

Pater Moeskroen Op de oprichtingsdatum 26 januari viert de band het twintigste verjaardagsfeest met een speciaal concert in Mezz te Breda en de presentatie van het album XX Deel 1, de eerste in een serie van twee bijzondere jubileum-cd's. Beide bevatten zowel oude hits die opnieuw opgenomen zijn als ook nieuwe tracks. Jeroen Goossens wordt vervangen door multi-instrumentalist Vincent van Lent (Beatbusters, Mark Foggo). Op 27 mei krijgt de jubilerende band uit handen van de fanclub een naambord overhandigd. De naam van de band wordt aan de muur genageld van Café van Zanten aan de Bloemendalsestraat 2 te Amersfoort, de plek waar Pater Moeskroen in 1986 het eerste concert gaf. Op 7, 8 en 9 juli houdt Pater Moeskroen een jubileumweekend met drie optredens tijdens het Bloklandfeest in het Zuid-Hollandse Nieuwveen. Tijdens het festival presenteert de band XX deel 2, het tweede deel in de XX serie ter ere van het 20-jarig jubileum van Pater Moeskroen, uitgereikt door Albert West. De cd bevat bijdragen van een blazerssectie, Popkoor Spirit en koorzang van fans. Het programma NU is wederom geregisseerd door Dick Hauser en heeft als thema tijd in al zijn aspecten. Het album NU (december) bevat liedjes die ook te horen zijn in het gelijknamige theaterprogramma.

Albert West Beatbusters Mark Foggo

2007

De band trekt met NU tot en met eind februari langs de Nederlandse theaters. Rond dezelfde tijd verschijnt de door Dick Hauser geregisseerde registratie van de show. Ad Grooten brengt zijn soloalbum Eilandskind. De meeste vocalen laat hij over aan gastzangers. Ook de zangers uit Pater Moeskroen en rapper Are MC (Grootens broer Coen) leveren bijdragen.

Ad Grooten Are MC

2008

In oktober gaat de tournee Pater Moeskroen Komt Van Het Dak Af! van start. Het theaterprogramma staat geheel in het teken van het werk van de auteur, componist en producer Peter Koelewijn met wie de band in 1991 het hitalbum Pater Moeskroen Aan De Macht opnam. In het kader van de tournee brengen Pater Moeskroen en Koelewijn gezamenlijk de single Het Zit Er Niet In Dat Ik Oud Word uit.

Peter Koelewijn

2011

Pater Moeskroen bestaat 25 jaar en viert dat met een compleet Keltisch programma en een nieuw album. De voorstelling Pater Moeskroen en de Kelten gaat op dinsdag 25 januari in première in Theater De Nieuwe Doelen te Gorinchem.

2012

Een dag na de laatste show in het kader van de tournee Pater Moeskroen en de Kelten, neemt de band op 1 april in het Koningstheater te Den Bosch afscheid van bandlid Ad Grooten. Op deze avond speelt Pater Moeskroen Grootens favoriete nummers uit hun oeuvre. De vertrekkende muzikant wordt verrast met gastoptredens van zijn dochter Floortje Grooten en ex-Paters Ton Smulders, Wilbert van Duijnhoven en Jeroen Goossens.

Discografie Pater Moeskroen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pater Moeskroen

Audio/Video Pater Moeskroen

Video Pater Moeskroen

Pater Moeskroen - Roodkap...
Pater Moeskroen - Roodkapje 2.0
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Pater Moeskroen - Roodkapje 2.0

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer