Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PATRICIA PAAY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

In de VARA-serie Waaldrecht, 1974 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1949 - heden

Genre

pop, zang

Online

Beeld en Geluidwiki

Pseudoniemen

Patricia Paaij, Patty Pay

Patricia Paay

Populaire zangeres uit Rotterdam die in de jaren zeventig zestien hits scoort en in de jaren tachtig met zus Yvonne Keeley deel uitmaakt van de Star Sisters, een trio dat medleys vertolkt van na-oorlogse sterren, maar minder succesvol is met eigen materiaal.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1965   Okkie Huysdens
1967   Vader Abraham
1971   John van Katwijk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Patricia Paay

Populaire zangeres uit Rotterdam die in de jaren zeventig zestien hits scoort en in de jaren tachtig met zus Yvonne Keeley deel uitmaakt van de Star Sisters, een trio dat medleys vertolkt van na-oorlogse sterren, maar minder succesvol is met eigen materiaal.

In bezetting van

Heart   zang
Himalaya (1)   zang
Holland   zang
Honey Pie   zang
The Star Sisters   zang
Us (1)   zang

1962

De twaalfjarige Rotterdamse Patricia Paay volgt piano- en balletlessen.

1965

Patricia debuteert als nachtclub-zangeres in het jazz-orkest van haar vader The Evergreens. Ze vormt haar eigen backinggroep met zusje Yvonne Paay en Anita Meyer, dat uitgroeit tot een van de meest gevraagde begeleidingsgroepjes.

Yvonne Keeley

1966

Met een kersvers platencontract op zak debuteert ze op TV tijdens de allereerste televisie-avond van de nieuwbakken omroep TROS met een programma van 20 minuten, Patricia Zingt. Ze gaat op een cruise naar Amerika, de Bahama's en Bermuda.

1967

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Paay bij haar televisieshow Patricia zingt De single Je bent Niet Hip wordt in augustus een grote hit voor de zeventienjarige Patricia. Daarna volgen tournees door Nederland, België en Duitsland. Ook maakt ze deel uit van de Nederlandse afvaardiging voor het vermaarde Knokke Songfestival.

1968

Er volgt een aantal Nederlandstalige singles die weinig succes hebben. Samen met The Harbourlights brengt Patricia Paay de single Tambourine Girl en met haar zus Yvonne zingt ze achtergrondvocalen op de singles Hey Girls en All Or Nothing van zangeres Honey Bee (Ans de Bie).

1970

Ook een terugkeer naar het Engelstalig repertoire brengt niet het verlangde resultaat. Paay legt zich toe op sessiewerk voor o.a. Golden Earring, Tee Set en The Cats, zingt reclamespotjes in en werkt als stand-in voor sterretjes zonder stem. Onder de naam Package brengt Patricia Paay een single uit samen met The Buffoons en Unit Gloria.

Package Tee-set The Cats

1971

Paay richt haar eigen groep Himalaya op.

Himalaya (1)

1972

Van Honey Pie, het duo Yvonne en Patricia Paay, verschijnt de single I Believe In Love.

Honey Pie

1973

Himalya gaat over in de groep Heart en haalt in oktober de tipparade met de single Hang On.

Heart

1974

In de VARA-serie Waaldrecht, 1974 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Heart's volgende single Lovemaker wordt in juli een hit, maar Paay prefereert een solo-carrière boven het zingen in een groep.

Heart

1975

Heart gaat verder als Limousine en Paay maakt het album Beam Of Light, geproduceerd door zwager Steve Harley.

Limousine

1976

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, UvA Bijzondere Collecties Alhoewel Beam Of Light niet het gewenste succes oplevert, doen haar singles dat wel, inhakend op de discorage die midden jaren zeventig de kop op steekt. De singles Someday My Prince Will Come en Now worden grote hits.

1977

In januari scoort Paay haar grootste en tevens meest bekende hit met Who's That Lady With My Man. Ook Livin' Without You doet het in november erg goed. Eind december scoort zus Yvonne Keeley met Scott Fitzgerald een monsterhit met If I Had Words dat wekenlang in de hitparade blijft staan.

Yvonne Keeley

1978

De single Malibu wordt in november een hit.

1979

Een duet met Jacques Kloes, You Make It Allright, wordt in september een hit en het duo wint de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse productie.

Jacques Kloes

1980

Begin jaren tachtig volgen een aantal kleine succesjes.

1982

Met Tomorrow is Patricia weer terug in de top 10.

1983

Samen met hun moeder brengen Paay en Keeley een hommage aan de Andrew Sisters, toepasselijk gestoken in jaren veertig mantelpakjes. Het nummer, Stars On 45 Proudly Presents, stoomt in juni door naar de eerste plaats van de hitparade. De Star Sisters is een langlopend project van producer Jaap Eggermont die medleys samenstelt van oude sterren waaronder The Beatles. De Star Sisters gaan door met zangeres Sylvana van Veen, die later vervangen wordt door Ingrid Ferdinandus. In de volgende jaren scoren de Star Sisters een aantal kleine hits met eigen nummers.

The Star Sisters

1987

Paay haalt de tipparade met haar solo-single Stop Me. Wegens het afnemende succes zijn de Star Sisters inmiddels ter ziele gegaan. Keeley vindt werk bij het radiostation Cable One.

1992

Het Nederlandstalige De Wereld, een duet met Rob De Nijs, haalt de tipparade. Daarna vertrekt Patricia naar New York met haar partner Adam Curry, die een baan aangeboden krijgt bij het tv-station MTV.

1999

Paay en Adam Curry komen terug uit de Verenigde Staten om zich te vestigen in Amsterdam. Wanneer het blad Blvd het woonadres van de twee publiceert eist het paar een ton schadevergoeding. De claim wordt afgewezen.

2000

De single Daddy (een cover van Julie London) is een opname samen met het orkest van haar vader John Paay.

2003

Geïnspireerd door het succes van de Osbournes op MTV beginnen Patricia Paay en Adam Curry op de commerciële zender SBS6 onder de titel Adam's Family hun eigen reality soap.

2004

Het album Portret Van Patricia uit 1969 verschijnt onder de titel Je Bent Niet Hip op EMI. De cd heeft als bonustrack de inzending voor het Nationale Songfestival Jij.

2006

EMI brengt in mei een box met vier cd's uit. Naast de volledige albums Beam Of Light (1975), The Lady Is A Champ (1977), Malibu Touch (1978) en Playmate (1981) bevat de box ook de nummers van de bands Himalaya en Heart en singletracks waaronder het duet met Jacques Kloes.

2009

Op haar zestigste, en kort na haar scheiding van Adam Curry, brengt Patricia Paay een nieuwe versie uit van haar laatste solohit Who's That Lady With My Man. De single, geproduceerd door John Marks, verschijnt eind augustus bij LINDA.Mode, een special van het tijdschrift LINDA.

John Marks

2011 - 2012

Voor RTL maakt Patricia Paay samen met Patty Brard en Tatjana de reality show Diva's Draaien Door. De Diva’s treden ook op en brengen in 2012 een eerste single uit.

Patty Brard Tatjana

2014

De biografie La Paay geschreven door Bert van der Veer komt uit. In het boek vertelt de zangeres aan Van der Veer openhartig over het snabbelcircuit en haar black-out op het Knokke Songfestival.

Discografie Patricia Paay

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Patricia Paay

Audio/Video Patricia Paay

Video Patricia Paay

TOPPOP: Patricia Paay - L...
TOPPOP: Patricia Paay - Living Without You
Patricia Paay - Who's Tha...
Patricia Paay - Who's That Lady With My Man (1977)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Patricia Paay - Who's That Lady With My Man (1977)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer