Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PAULIEN VAN SCHAIK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

07-06-1967 - heden

Genre

zang

Online

Officiële website

Paulien van Schaik

Zangeres Paulien van Schaik (Utrecht, 7 juni 1967) vertolkt graag jazz-standards en wordt vooral bekend door haar langdurige samenwerking met bassist Hein Van de Geyn (1956), met wie zij in 2002 een Edison in ontvangst neemt. Een gedurfde combinatie: 'Alleen de allerbesten durven zo'n duo-bezetting aan' (Nederlands Dagblad, 22 december ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Paulien van Schaik

Zangeres Paulien van Schaik (Utrecht, 7 juni 1967) vertolkt graag jazz-standards en wordt vooral bekend door haar langdurige samenwerking met bassist Hein Van de Geyn (1956), met wie zij in 2002 een Edison in ontvangst neemt. Een gedurfde combinatie: 'Alleen de allerbesten durven zo'n duo-bezetting aan' (Nederlands Dagblad, 22 december 2006). Zelf zegt zij hierover: 'Ik houd van rust en stilte en houd het liefst simpel. Ik ben geen scheurkanon. Mijn kracht ligt in subtiliteit, in het kleine. Zo'n kleine bezetting geeft me wel een enorme vrijheid'. Als songwriter richt ze zich daarnaast op eigen (Nederlandstalig) repertoire.

1988 - 1996

Van 1988 tot 1993 volgt Paulien van Schaik de opleiding docerend musicus, lichte zang, op het Utrechts Conservatorium. Hier maakt zij kennis met de muziek van Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Carmen McRae en Frank Sinatra. Chet Baker noemt ze in een interview uit 2004 een van haar favorieten: 'Hij zet een liedje mooi en puur neer, zonder fratsen. Juist daardoor komt het vaak het hardst aan. Net als bij hem gaat het bij mij ook om communicatie.' In 1994 vertrekt Van Schaik voor een jaar naar de VS, waar zij zich op het Berklee College of Music richt op lyric writing en songwriting. Vervolgens behaalt zij haar diploma als uitvoerend musicus op het Utrechts Conservatorium. Tijdens het examen zingt ze eigen werk.

1996 - 1998

Na haar studie treedt Paulien van Schaik op in de Currie Show en andere muziektheaterproducties. Met een van haar eigen nummers wint zij de tweede prijs als singer-songwriter en beste instrumentalist in De Grote Prijs van Nederland. Paradiso Records brengt in 1998 de single If I Were You uit.

1999 - 2002

Inmiddels vormt Van Schaik een duo met de prominente bassist Hein Van de Geyn. Drie concerten, in 1999 live opgenomen tijdens zondagmiddagen in Van de Geyns Dordtse Baseline Theater, resulteren in Tenderly, een succesvol album met voornamelijk nummers uit The Great American Songbook. In 2002 wordt de CD onderscheiden met de Edison Jazz Publieksprijs. Een toer langs jazzpodia volgt, alsmede optredens op nationale en internationale jazzfestivals. Paulien van Schaik zingt daarnaast in het Amsterdamse gospelkoor Loud & Proud. De groep treedt onder meer op met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en neemt in 2001 de CD A Song For You op, met als gast de Amerikaanse zangeres Madeline Bell.

Hein Van de Geyn Jazz Orchestra of the Concertgebouw

2003 - 2005

In 2003 volgt In Summer, het tweede album met Hein Van de Geyn, met als gast de Belgische trompettist Bert Joris. 'De ster is echter zangeres Paulien van Schaik. Wat een durf om zoveel spanning op te bouwen door... stiltes. Ze is trefzeker bij de inzetten. En ze heeft een prachtige, zuivere stem', aldus Hans Dijkstal (Het Financieele Dagblad, 24 januari 2004). Een theatertournee volgt in het dubbelprogramma van Stichting Jazz Impuls. Van Schaik is in deze periode tevens vaste gast bij het radioprogramma Opium, met eigen werk en covers. Ook treedt zij meerdere zomers op tijdens de Parade met de formatie Girltalk.

2006 - 2007

Op de derde CD Musing van Paulien van Schaik en Hein Van de Geyn spelen ook cellist Frans Grapperhaus en altvioliste Yvonne van de Pol mee. Het album krijgt lovende recensies. 'Het gaat hier om een prachtige plaat, waarin de jazztraditie op een nieuwe wijze wordt geconfronteerd met eigentijdse denkbeelden. De arrangementen die Paulien van Schaik en Hein Van de Geyn schreven voor de strijkers zijn krachtige aanvullingen op het melodische materiaal. De stem van Van Schaik is alom tegenwoordig, is lenig, zelfbewust en wortelt in de traditie van grote jazzvocalisten,' schrijft Rinus van der Heijden (Jazzenzo). In 2006 volgen diverse concerten met deze nieuwe bezetting. Vanaf 2007 is Paulien van Schaik als hoofdvakdocent jazzzang verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.

2008 - 2009

Van Schaik treedt nog steeds geregeld op met Van de Geyn, in 2008 aangevuld met de Turkse drummer en percussionist Ulas Aksunger.

2010 - 2011

In 2010 heeft Paulien van Schaik een laatste optreden met Hein Van de Geyn in Grahamstown (Zuid-Afrika), samen met diverse Europese en Zuid-Afrikaanse musici. Vervolgens werkt ze verder aan haar eigen repertoire, onder meer met de Noorse bassist-componist Jo Skaansar. Ook zingt zij met accordeonist Oleg Fateev en pianist Rob van Kreeveld. Begin 2011 slaat Van Schaik een nieuwe weg in met trompettist, componist en arrangeur Niels Tausk. Samen met pianist Mike Boddé, bassist Paul Berner en drummer-percussionist Marnix Stassen vormen zij de jazzband The Tausk Force.

Rob van Kreeveld

Discografie Paulien van Schaik

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Paulien van Schaik

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer