Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PAULINE OOSTENRIJK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1967 - heden

Genre

De Nederlandse Muziekprijs, hobo, klassiek

Online

Officiële website

Pauline Oostenrijk

Niet alleen op de hobo is Pauline Oostenrijk een talent: met de publicatie van haar eerste boek 'De geest van Stotijn en andere muziekverhalen' is misschien wel een nieuwe carrière aangebroken. Het Algemeen Dagblad vergelijkt haar dan ook met schrijvers als Anna Enquist en Maarten 't Hart.
Volledige biografie...

Instrumenten

hobo

Genoemd in de biografie van

1954   Gijs van Dijk
1960   Arne Werkman
1968   Promenade Orkest
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Pauline Oostenrijk

Niet alleen op de hobo is Pauline Oostenrijk een talent: met de publicatie van haar eerste boek 'De geest van Stotijn en andere muziekverhalen' is misschien wel een nieuwe carrière aangebroken. Het Algemeen Dagblad vergelijkt haar dan ook met schrijvers als Anna Enquist en Maarten 't Hart.

1967

Hoboïste Pauline Oostenrijk (1967) gaat studeren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Maar niet alleen hobo bij de hoboïsten Jan Spronk en Koen van Slogteren, ook piano bij de pianist Willem Brons. Ook volgt ze masterclasses hobo bij Han de Vries, Thomas Indermühle, Alex Klein en Omar Zoboli.

Han de Vries Koen van Slogteren Willem Brons

1986

In de nationale finale van het Eurovisie-concours 'Young Musician of the Year', in 1986, wordt Pauline Oostenrijk onderscheiden met de eerste prijs.

1988

Dit jaar wint Oostenrijk wederom een eerste prijs en wel in het Tromp hoboconcours.

1989

Tijdens het Vriendenkransconcours, een activiteit van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, wordt in 1989 door Oostenrijk de Vriendenkransprijs gewonnen.

1991

In Baltimore, in het Fernand Gillet hoboconcours, wordt door Oostenrijk wederom de eerste prijs in de wacht gesleept.

1992

Pauline Oostenrijk maakt in 1992 haar debuut in de Carnegie Hall in New York.

1993

In 1993 begint haar aanstelling als eerste hoboïste bij het Residentie Orkest in Den Haag. Eveneens dit jaar wint Oostenrijk de Philip Morris Kunstprijs. Ook is zij als hoofdvakdocente hobo verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam, een functie die ze tot 2007 zal vervullen. Niet alleen bij het Residentie Orkest is Oostenrijk hoboïste maar ook bij het Amsterdam Sinfonietta, het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest, het Orkest van het Oosten, het WDR Sinfonieorchester, het Salzburger Kammerorchester en het Orchestre d'Auvergne bespeelt ze regelmatig de solopartij. Tevens vormt Oostenrijk met andere musici kamermuziekensembles, zoals met de pianist Ivo Janssen, haar zus Nienke Oostenrijk (sopraan) en het Utrecht String Quartet. Ook is zij lid van het ensemble Nieuw Amsterdams Peil dat hedendaagse kamermuziek uitvoert.

Amsterdam Sinfonietta Ivo Janssen Nienke Oostenrijk Nieuw Amsterdams Peil Radio Filharmonisch Orkest Residentie Orkest Utrecht String Quartet

1995

In 1995 componeert de Nederlandse componist Louis Andriessen voor haar een stuk voor solo hobo met de titel 'To Pauline O'.

Louis Andriessen

1998

Samen met harpiste Manja Smits wint Pauline Oostenrijk de tweede prijs in het Internationale Kamermuziekconcours van Rome.

Manja Smits

1999

Als eerste hoboïst ontvangt Pauline Oostenrijk de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de klassieke muziek.

2004

Samen met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer start Pauline Oostenrijk in 2004 het Blazers Kamer Collectief.

Lars Wouters van den Oudenweijer

2005

Ter gelegenheid van het zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix componeert Pauline Oostenrijk, in opdracht van de Raad van State, een werk voor althobo en ensemble, dat ze in november 2005 voor Hare Majesteit uitvoert.

2006

Pauline Oostenrijk schrijft het boek 'De geest van Stotijn en andere muziekverhalen' waarin ze over haar belevenissen als musicus vertelt. Ook publiceert zij op haar eigen websites diverse columns.

Discografie Pauline Oostenrijk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pauline Oostenrijk

Audio/Video Pauline Oostenrijk

Video Pauline Oostenrijk

Strauss: Oboe Concerto, A...
Strauss: Oboe Concerto, Andante
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Strauss: Oboe Concerto, Andante

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer