Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETER KOENE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Peter Koene in 2008

Periode

24-04-1948 - 09-06-2013

Genre

folk, gitaar, mandoline, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Peter Koene

Peter Koene is een van de pioniers van de Nederlandse folkrevival in de jaren zestig en zeventig. Hij is jarenlang hoofdredacteur van het folkblad Janviool (later: New Folk Sounds), werkt voor de Stichting Volksmuziek Nederland en maakt het eigen radioprogramma Dutch Folk Radio. Koene speelt gitaar en mandoline, maar is ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, mandoline, zang

Genoemd in de biografie van

1962   Cobi Schreijer

Biografie Peter Koene

Peter Koene is een van de pioniers van de Nederlandse folkrevival in de jaren zestig en zeventig. Hij is jarenlang hoofdredacteur van het folkblad Janviool (later: New Folk Sounds), werkt voor de Stichting Volksmuziek Nederland en maakt het eigen radioprogramma Dutch Folk Radio. Koene speelt gitaar en mandoline, maar is op de eerste plaats zanger. Hij treedt solo op en maakt onderdeel uit van groepen als Volksmuziekgroep Hutspot, Toneelwerkgroep Proloog en folkgroepen Madlot en Foo Foo Band. Hij treedt op in muziekcafés, folkclubs, musea, theaters, voor vakbonden, de vredesbeweging en milieuorganisaties. Koene is werkzaam in de sociaal culturele sector, doet aan vormingswerk voor werkende jongeren, vormingstoneel, ouderenwerk en opbouwwerk in de wijk Ondiep in Utrecht.

In bezetting van

Foo Foo Band   gitaar, mandoline, zang
Fusie HBL   gitaar, zang
Madlot   gitaar, zang
Volksmuziekgroep Hutspot   doedelzak, gitaar, zang
Werktuig   gitaar, mandoline, zang

1948 - 1964

Peter Koene wordt op 24 april 1948 geboren in Delft. Rond 1958 krijgt hij zijn eerste gitaar en krijgt hij les in het parochiehuis van zijn kerk. Dat gebeurt aan de hand van liedjes als Marina (Rocco Granata), Tommy Uit Tennessee (Ria Valk) en Grote Beer (Cocktail Trio).

Cocktail Trio Ria Valk

1965 - 1970

Koene hoort op piratenzender Radio Caroline bijna dagelijks het liedje Little Boxes van Pete Seeger. De zus van een vriend blijkt Seegers album We Shall Overcome te hebben. Koene begint de liedjes na te spelen, gevolgd door liedjes die hij hoort op door hem zelf gekochte platen van Joan Baez, Ramblin' Jack Elliott en banjospeler Derroll Adams. De muzikant maakt kennis met Thon Fikkermans Folkclub '65 in Amsterdam en de Waagtaveerne in Haarlem waar Cobi Schreijer folkavonden organiseert. Hij raakt geïnspireerd door de muziek en de teksten van Bob Dylan en krijgt via Dylan belangstelling voor popmuziek van onder meer The Byrds en The Band. Andere invloeden zijn de Schotse zanger Iain MacKintosh (1932-2006) en de geëngageerde muziek van de Brit Ewan MacColl (1915-1989). Pete Seeger blijft steeds zijn mentor en inspiratiebron. 'Vooral zijn strijdbaarheid en optimisme en de manier waarop hij die in zijn repertoire(keuze) tot uitdrukking bracht,' licht Koene later toe op zijn eigen website. Binnen de familie is er ook een inspiratiebron: Jan Stolk (1894-1980), zijn opa van moeders kant die oude Nederlandse liedjes heeft verzameld. Tussen 1966 en 1970 zingt Koene regelmatig op de sessies van Folkclub '65, op het open podium van de Waagtaveerne en in De Ark in Haarlem, meestal samen met Ellen van Eijk. Voor het label Onyx van Wim Bosheck maakt hij in 1969 de LP Komt Vrienden, Hoort Een Lied. Het is na het album van Cobi Schreijer de tweede plaat met Nederlandse volksmuziek. Alle arrangementen zijn van Benny Ludemann (later bekend van Toon Hermans). De albumpresentatie vindt plaats in Café 't Anker te Delft.

Cobi Schreijer Toon Hermans

1971 - 1980

Peter Koene is medeoprichter van Folkclub De Bolk, in de gelijknamige studentensociëteit te Delft, en het Delftse Folkfestival, dat zowel in De Bolk als in het Waagtheater plaatsvindt. Uit deze activiteiten ontstaat in 1972 Volksmuziekgroep Hutspot, die traditioneel Nederlands repertoire speelt. De groep is actief tot 1978 en bestaat naast Koene uit Ad Blaak, Adee de Wijs (Radostan) en Pim Sauer. Koene treedt in deze periode ook op met de volksdansgroepen en -orkesten Nitsanim (Den Haag) en Radostan (Rotterdam). Tijdens het Doe Dans Festival organiseert hij het folkcafé waar hij ook zelf optreedt. Tussen 1976 en 1983 is hij muzikant en liedjesschrijver bij de politieke Toneelwerkgroep Proloog te Eindhoven. Koene maakt veel muziek op teksten van Jan Smeets (Vught, 1945) (niet te verwarren met de directeur van Pinkpop). Hij werkt samen met onder meer Bonkie Bongaerts (Bots) en singer-songwriter Lizzie Kean. Grote producties van Proloog zijn onder anderen de kindervoorstelling De Overval Op Het Pakhuis en De Klucht Van Pierlala in samenwerking met Bert Spin van Dommelvolk. Proloog speelt meerdere actieprogramma's, onder meer tegen kernenergie en kernbewapening. Leden van de groep maken in samenwerking met de Nederlandstalige rockgroep Bots de musical Barst (1978) en de muzikale theaterproductie Bots Rood Show (1979). Vanaf 1977 tot 1985 speelt Koene in de geëngageerde muziekgroep Werktuig waar ook Jaap Oudesluijs (ex-Dommelvolk) in is terug te vinden. Koene en Oudesluijs treden ook op als duo. Van 1978 tot 1995 is Peter Koene redacteur van het folk- en volksmuziektijdschrift Janviool, dat vanaf 1989 verder gaat onder de naam New Folk Sounds.

Bots Dommelvolk Toneelwerkgroep Proloog Volksmuziekgroep Hutspot Werktuig

1981 - 1991

In 1981 en 1983 brengt Koene de Energiekaravaan bij elkaar, een protestorkest tegen kernenergie. Na de voorstellingen Wat Doe Je Er Aan en Wij Zijn Niet Af Te Koelen (met onder meer Nelly Frijda) is Pamflet Voor Het Leven in het seizoen 1983/1984 de laatste voorstelling van Proloog. De muzikant is betrokken bij een minimal music-programma van Keter, speelt samen met violiste Imke Bartels (Werktuig), met Karel van der Leeuw (op accordeon en harmonica) en met Jan Smeets en Stefan Jung in de toneelproductie Vrimd Volk. Met Smeets, Bert Spin en Snam Vromans (Veulpoepers) maakt hij het liedjesprogramma Rolstoelreggae ter gelegenheid van het jubileum van de Nederlandse Vereniging van Orthopedagogen. Vanaf 1984 tot 1990 is hij bestuurslid van de Landelijke Stichting Strijdmuziek en redacteur van Solied. Vanaf 1986 treedt hij vooral solo op met Nederlandse volks- en luisterliedjes. Hij maakt daarnaast vanaf 1987 deel uit van de Utrechtse a capella zanggroep Raaf & Co (tot 1997). Hij vertolkt ook volks- en strijdmuziek met Fusie HBL, een trio met Frans van Meel en Rob Weterings. Een nummer van Fusie HBL verschijnt in 1989 op de compilatie Elpee Van De Strijdmuziek, uitgegeven door het Tilburgse label Polypoepka. In 1990 speelt het trio Over Liefde En Schandalen, een programma met liedjes en teksten van Jules de Corte.

Fusie HBL Jules de Corte Nelly Frijda

1992 - 2005

Peter Koene in 1992 Tot 1997 vormt Peter Koene met Marianne van der Post Hop de Wolf. Het duo voert Nederlandse liedjes uit van de laatste 100 jaar, inclusief eigen werk. Van 1996 tot en met 2006 is Koene bestuurslid en (cursus)organisator van de Stichting Volksmuziek Nederland. Hij geeft zelf ook regelmatig zangworkshops. In 1998 voegt hij zich bij balfolkgroep Madlot uit Wageningen en vanaf 1999 vertolkt hij zeemansliederen in de Foo Foo Band van Bert Aalbers.

Foo Foo Band Madlot

2006 - 2010

In het seizoen 2006/2007 treedt hij op met balfolkband Utrecht Unlimited kortweg UU, samen met Dimitra Hierck (doedelzak, saxofoon), Arnold Keizer (gitaar, cittern) en Hester de Boer (viool, viola da gamba). Met De Boer, Ariëtte Zuidhoff (zang), Guy Roelofs (cister), Wouter Kuyper (accordeon, doedelzak) en Frieda Zuidhoff (blokfluit) speelt hij in 2007 traditionele verhalende Nederlandse balladen in het programma Galgeveld. Koene is tussen 2007 en 2009 producer en presentator van het internetprogramma Dutch Folk Radio. Rainy Day Men # 2 & 3 is een gelegenheidsband die in 2008 en 2009 optreedt met liedjes van Bob Dylan. De band bestaat naast Koene uit Wim Matthijsse, Theo Arp, Ravian Arp en Thijs Heij. Na een ernstige ziekte in 2008 doet Peter Koene het wat rustiger aan en verzorgt hij enkel kleinschalige optredens. Vanaf 2010 leidt en begeleidt hij de Utrechtse Liederentafel in het Utrechtse Cultureel Dagcafé Kopi Susu.

2011 - 2012

Koene speelt voor het laatst met Madlot tijdens het Driekoningenconcert op 2 januari 2011. Hij neemt dat jaar na 21 jaar afscheid als opbouwwerker in Ondiep te Utrecht, maar blijft wel regelmatig reportages maken voor Ondiepwebtv. Met het trio Deja Vu, dat verder bestaat uit Wim Matthijsse en Theo Arp, speelt hij een programma met voornamelijk nummers van Crosby, Stills, Nash & Young. Tijdens het soloprogramma De Toren wordt hij begeleid door Theo Arp (bas, gitaar) en Christel van Noort (viool, nyckelharpa). Hij zingt onder meer over zijn ziekte in Liedje Voor K. Van dit programma komt een cd uit: De Toren (En Andere Liefdesliedjes). Na het overlijden van Van Noort neemt in de loop van 2012 Hester de Boer haar plaats in.

2013

Peter Koene overlijdt op 9 juni 2013 in De Bilt.

Discografie Peter Koene

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Peter Koene

Audio/Video Peter Koene

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer