Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETER WASSENAAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1952 - heden

Genre

basgitaar, contrabas, sessiemuzikanten, zang

Peter Wassenaar

De eerste serieuze band van Peter Wassenaar is Blue Planet uit Den Haag. Daarna volgen nog een aantal bands waar hij wisselend succes mee heeft. Hij speelt een lange tijd in de begeleidingsband van Bram Vermeulen.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, contrabas, zang

Genoemd in de biografie van

2005   Bob Fosko
2008   Fay Lovsky

Biografie Peter Wassenaar

De eerste serieuze band van Peter Wassenaar is Blue Planet uit Den Haag. Daarna volgen nog een aantal bands waar hij wisselend succes mee heeft. Hij speelt een lange tijd in de begeleidingsband van Bram Vermeulen.

In bezetting van

Blue Planet   basgitaar
Bram Vermeulen   contrabas
Dopegezinde Gemeente   basgitaar
Galaxy-Lin   basgitaar
Gorelev   basgitaar, contrabas
Jump! Dickie! Jump!   contrabas
Ma Rain   basgitaar, zang
Monsoon   basgitaar, zang
Plant   basgitaar
Snake Charming   basgitaar, contrabas

1952

Peter Wassenaar wordt geboren op 21 november 1952 in Den Haag.

1970 - 1971

In 1970 gaat hij in de hardrockband Blue Planet spelen. Nadat de band een hit scoort met I'm Going Man I'm Going vervangt Wassenaar bassist Gary Rey. De groep brengt daarna nog twee singles uit, maar het succes wordt niet geëvenaard. In 1971 besluit de band er een punt achter te zetten.

Blue Planet

1974 - 1982

Na het uiteenvallen van Blue Planet gaat Wassenaar in 1974 in de groep Galaxy-Lin spelen. De band valt op door het opvallende geluid van de mandoline. Robbie van Leeuwen, die eind jaren zestig bekend wordt als gitarist van Shocking Blue, is de spil van de groep. Hij schrijft alle nummers en produceert daarnaast ook de platen. Galaxy-Lin brengt in 1974 het gelijknamige album uit en komt een jaar later met het album G. Met de single Long Hot Summer scoort de band een hit. Kort daarna echter valt de groep uit elkaar en Wassenaar gaat contrabas studeren aan het conservatorium in Den Haag. Hij is dan vierentwintig jaar. In zijn studententijd speelt hij een jaar bij de groep Plant. De rockband maakt één album: Lifelong Guarantee. Wassenaar wordt in 1980 vervangen door Jack Eekhof, maar succes blijft uit en Plant wordt datzelfde jaar ontbonden. Tegen het einde van zijn studie overlijdt zijn docent. Voor Wassenaar is dat een enorme schok. Hij wil even niets met muziek te maken hebben en zet zijn instrument voor twee jaar in een hoek van zijn kamer.

Galaxy-Lin Plant

1984 - 1992

In 1984 gaat hij spelen bij Jump! Dickie! Jump!, opgericht door Arthur Ebeling. In 1986 debuteert de groep met het gelijknamige album waar alleen covers op staan. Voor het album Going' Out schrijft de band eigen composities. Ebeling wordt de rockabilly die de band speelt een beetje beu en kiest voor een solocarrière. In 1988 is Jump! Dickie! Jump! geschiedenis. Peter Wassenaar gaat spelen in de begeleidingsband van chansonnier Bram Vermeulen. Het eerste album waaraan hij meewerkt is Rode Wijn uit 1988. In het seizoen 1991-1992 doet hij met Vermeulen een theatertour.

Bram Vermeulen Jump! Dickie! Jump!

1995

Naast zijn activiteiten met Vermeulen gaat hij in 1995 spelen bij de Dopegezinde Gemeente. De aanjager van die band is Pierre van Duyl. Met de Dopegezinde Gemeente wil Van Duyl zijn passie van het levenslied combineren met het rauwe geluid van de rock-'n-roll.

Dopegezinde Gemeente

1999

Peter Wassenaar doet weer een theatertour met Bram Vermeulen. Daarnaast gaat hij spelen bij de Gorelev, die verder bestaat uit de kopstukken Pierre van Duyl, Jan Paul van der Meij en Bob Fosko. In het verlengde van de Dopgezinde Gemeente speelt de groep levensliederen met een rauw geluid.

Gorelev

2000

Gorelev debuteert met het album Een Gloeiende Plaat. Omdat sommige bandleden ook in de Dopegzinde Gemeente spelen, komt de laatstgenoemde groep een beetje stil te staan. Wouter Planteijdt en Marijn Wijnands formeren in 2000 de groep Monsoon. Wassenaar sluit zich aan bij het duo en treedt op met de band.

Monsoon

2003

In 2003 speelt hij mee op het album De Mannen van Bram Vermeulen.

2004

Gorelev houdt op te bestaan en in februari geeft de band een afscheidsconcert. Van het optreden worden live-opnamen gemaakt waarvan later in het jaar een album verschijnt. Bram Vermeulen overlijdt op 4 september tijdens zijn laatste vakantiedag. Peter Wassenaar treedt een paar maanden voor zijn dood nog met hem op. De contrabassist levert een gastbijdrage op het album Lente van Hans Zilver.

Bram Vermeulen

2005

Maarten van Roozendaal, Bob Fosko en Pierre van Duyl staan op De Parade met Nog Meer Rottigheid. Wassenaar zit in de begeleidingsband. Hij maakt ook deel uit van de band Snake Charming.

Bob Fosko Maarten van Roozendaal Snake Charming

2009

Na zeven jaar brengt Arthur Ebeling weer een album uit. Wassenaar maakt op You Handsome Devil! deel uit van de begeleidingsband.

Arthur Ebeling

Discografie Peter Wassenaar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Peter Wassenaar

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer