Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETER VAN ASTEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1951 - heden

Genre

componist, producer, producers, zang

Pseudoniemen

Peter Bewley

Peter van Asten

Muzikant en producer, vaak samenwerkend met collega Richard de Bois. Medeverantwoordelijk voor het succes van Maggie MacNeal, Dolly Dots en de klassieker Ik Hou Van Jou.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, producer, zang

Genoemd in de biografie van

1972   Amsterdam
1979   Dolly Dots
1985   Centerfold
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Peter van Asten

Muzikant en producer, vaak samenwerkend met collega Richard de Bois. Medeverantwoordelijk voor het succes van Maggie MacNeal, Dolly Dots en de klassieker Ik Hou Van Jou.

In bezetting van

Amsterdam   zang
Terra   producer
Windjammer   zang

1969 - 1972

Peter van Asten wordt geboren op 25 april 1951. Eind jaren zestig zingt hij in de groep Amsterdam waarmee hij hits scoort als Indian Pipe en Lucy Lucy. In 1972 maakt Van Asten een solo uitstapje onder het pseudoniem Peter Bewley en brengt twee singles uit waarvan It's Alright Bill de tipparade haalt.

Amsterdam

1973 - 1979

In 1973 stapt Van Asten uit Amsterdam en twee jaar later zet hij zijn eerste schreden op het producers/componistenpad. Samen met collega-producer en Trace-manager Richard de Bois (1949-2008) richt hij de productie- en managementmaatschappij Ladybird Productions op. Als eerste wordt zangeres Sjoukje van 't Spijker, a.k.a. Maggie MacNeal, gecontracteerd. Van 't Spijker scoort meteen een paar grote hits met de singles Nothing Else To Do en When You're Gone. Andere succesvolle Ladybird-acts zijn onder meer Willeke Alberti, Carlsberg en de Dolly Dots. Het duo Van Asten/De Bois is medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de Dolly Dots. Ze scoren successen met de horror- en teenybopperband Lemming waarvoor ze ook de composities schrijven. Tussen 1977 en 1982 maakt Van Asten deel uit van Windjammer, een sessie-trio dat verder bestaat uit collega-producers Richard de Bois en Rick Beekman. De single Harborlight doet het in 1977 goed in de Top 40. Als Wat Jammer neemt Windjammer ook een Nederlandse versie van het lied op (Havenlicht).

Carlsberg Dolly Dots Lemming Maggie MacNeal Willeke Alberti Windjammer

1980 - 2004

Naast Windjammer zit Van Asten tussen 1980 en 1983 ook nog in de groep Terra, een multiraciale popgroep. Van Asten blijft ondertussen zeer actief als producer. Zo werkt hij veel samen met Willeke Alberti en doet hij in de jaren negentig producerswerk voor onder andere Maurice Kroon en de Haagse groep Lichter Laaie. Met De Bois schrijft hij in 1984 Ik Hou Van Jou. De Volendamse zangeres Maribelle behaalt er een teleurstellende 13e plaats mee op het Eurovisie Songfestival. Toch groeit het lied uit tot een klassieker en wordt het later door veel artiesten (waaronder Gordon) uitgevoerd. Ook is Van Asten als producer betrokken bij het succes van de Limburgse meidengroep Treble die in 2003 en 2004 zeer succesvol is met een combinatie van Afrikaanse percussie-instrumenten en meerstemmige zang in de door henzelf zelfbedachte 'treble'-taal.

Gordon Lichter Laaie Maribelle Terra Treble

2007 - 2008

Peter van Asten is in deze periode onder meer betrokken bij de productie van de singles Slapeloze Nachten en De Zee van de Noord-Hollandse zanger Quincy. Hij is ook verantwoordelijk voor de composities van beide liedjes.

Discografie Peter van Asten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Peter van Asten

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer