Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETER VAN ONNA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

peter van onna

Periode

1966 - heden

Genre

componist, hedendaags

Peter van Onna

Peter van Onna is een componist wiens werk respect uitademt voor de traditie, het ambachtelijk componeren en puur vakmanschap. Tegelijkertijd is Van Onna voortdurend op zoek naar nieuwe vormen van orkestratie en bijzondere klankkleuren. Componisten als Claude Debussy, Maurice Ravel, Johann Sebastian Bach maar ook John Adams en György Ligeti ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Peter van Onna

Peter van Onna is een componist wiens werk respect uitademt voor de traditie, het ambachtelijk componeren en puur vakmanschap. Tegelijkertijd is Van Onna voortdurend op zoek naar nieuwe vormen van orkestratie en bijzondere klankkleuren. Componisten als Claude Debussy, Maurice Ravel, Johann Sebastian Bach maar ook John Adams en György Ligeti wijzen de weg. Een van zijn laatste technieken is de imbroglio-techniek (uit het Italiaans: verwarring, bedrog). Met zijn imbroglio-techniek doelt Van Onna op auditieve verwarring middels polymetriek, ongehoorde klankkleuren en elkaar overlappende en doorkruisende melodielijnen. Van Onna wil vooral de grenzen van de harmonie aftasten en muziek mag ook gewoon mooi, expressionistisch en romantisch zijn. Schilderkunst is een grote inspiratiebron en in zijn uitdrukkingsvolle orkestwerken probeert Van Onna een link te leggen tussen klank en beeld. Van Onna is een uitgesproken verhalenverteller en hij wil zijn luisteraar meenemen op een reis door een poëtisch klanklandschap.

1966

Peter van Onna wordt geboren op 22 januari in het Gelderse Hengelo.

1984 - 1986

Van Onna studeert aanvankelijk gitaar bij Louis Gall aan het Conservatorium van Enschede. Hij volgt daar ook compositielessen bij David Rowland en Walter Hekster.

David Rowland Walter Hekster

1987 - 1992

Van Onna vestigt zich in Den Haag en vervolgt zijn compositiestudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Theo Loevendie en Louis Andriessen. Orkestratielessen krijgt hij van Klaas de Vries en hij studeert orkestdirectie.

Klaas de Vries Louis Andriessen Theo Loevendie

1992 - 1993

Peter van Onna volgt een zomercursus in Polen op uitnodiging van Stichting Gaudeamus. De Internationale Gaudemus Muziekweek selecteert werk van hem en twee jaar later gebeurt dat nogmaals. Hij studeert af aan het Haagse conservatorium en vindt zijn eigen weg als componist.

1994

Van Onna schrijft zijn eerste werk waarbij de muziek een tweegesprek aangaat met de schilderkunst van bekende kunstenaars. Het orkestwerk 'Rain, steam and speed' (1994) is gebaseerd op en doek van William Turner. Daarna volgen nog acht andere composities geïnspireerd op het werk van kunstenaars als Piet Mondriaan, Vincent van Gogh, Edward Hopper en Salvador Dali.

1998

Van Onna ontvangt de NOG-Jonge Componisten Prijs voor zijn orkestwerk 'Mondrian Equilibrium' (1995, revisie 1997).

2000 - 2001

Het Gelders Orkest ontvangt Van Onna als 'composer in residence'.

Het Gelders Orkest

2002 - 2005

Met 'The Gothic Arch' voor strijkorkest rondt Peter van Onna de cyclus van door schilderijen geïnspireerde orkestwerken af. Hierna schrijft hij in een stijl die hij zelf 'Imbroglio' noemt (Italiaans voor bedrog). In 2005 componeert hij 'Imbroglian Fugue' voor het Aurelia Saxofoon Kwartet.

Aurelia Saxofoon Kwartet

2006 - 2007

Tijdens het Festival van Schleswig-Holstein in juli gaat het orkestwerk 'Stellar Spheres' in première, onder directie van Christoph von Dohnányi. Van Onna is 'composer in residence' bij Het Brabants Orkest.

Het Brabants Orkest

2008 - 2009

Peter van Onna's 'Imbroglio' gaat in november in première met het Czech Philharmonic Orchestra in Praag en is uitermate succesvol. De Nederlandse première volgt in april met het Radio Filharmonisch Orkest en dirigent Jaap van Zweden.

2010

' Antarctica' is de titel van de nieuwe compositie van Peter van Onna, een opdracht van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het werk gaat op 17 januari in première in Amsterdam.

2011

Peter van Onna componeert een serie kamermuziekwerken 'Geopgraphies', geinspireerd door landschappen. 'Shanghai by Night', voor saxofoonkwartet is geschreven voor het Amstel Quartet.

Amstel Quartet

Discografie Peter van Onna

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Peter van Onna

Audio/Video Peter van Onna

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer