Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIA BECK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Pia Beck bij haar eigen televisieshow

Periode

18-09-1925 - 26-11-2009

Genre

amusementsmuziek, jazz, piano, vocalen

Online

Officiële website

Pia Beck

Pia Beck (Den Haag, 18 september 1925 - Málaga, 26 november 2009) bereikt een grote populariteit als zangeres en pianiste op het grensvlak van jazz en entertainment. Haar compositie Pia's Boogie wordt een levenslange hit. In 1965 emigreert ze naar de Spaanse Costa del Sol, waar ze een pianobar begint ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, vocalen

Genoemd in de biografie van

1947   Eddie de Haas
1947   Eddy Doorenbos
1950   Kid Dynamite
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Pia Beck

Pia Beck (Den Haag, 18 september 1925 - Málaga, 26 november 2009) bereikt een grote populariteit als zangeres en pianiste op het grensvlak van jazz en entertainment. Haar compositie Pia's Boogie wordt een levenslange hit. In 1965 emigreert ze naar de Spaanse Costa del Sol, waar ze een pianobar begint en later in de makelaardij actief wordt. Maar in 1975 maakt ze haar come-back als artieste. In 2003 neemt ze, op haar 78ste verjaardag, afscheid van het grote publiek.

In bezetting van

Millers   piano, zang

1925 - 1949

Pietronella Beck wordt op 17 september 1925 in Den Haag geboren. Op haar zesde verjaardag krijgt ze van haar ouders een speelgoedharmonica. Ze speelt zonder oefening direct kinderliedjes. Spoedig krijgt ze een echte Hohner-accordeon. Op haar achtste verjaardag volgen pianolessen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog treedt Pia Beck op als lid van de Samoa Girls in het dan zeer populaire Hawaian-genre. Kort na de bevrijding wordt ze, als 19-jarige, gevraagd als pianiste en vocaliste in het populaire Miller Sextet, met musici als Coen van Nassou (vibrafoon), Jan Doedel (viool), Ab de Molenaar (gitaar), Eddy Doorenbos (gitaar & zang) en Sanny Day (zang). Met deze groep maakt ze vanaf 1946 plaatopnamen, zoals Chickery Chick en Get Up Those Stairs. Najaar 1948 vertrekken de Millers naar het toenmalige Nederlands-Indië om op te treden voor Nederlandse militairen. Terug in Nederland beginnen de Millers op 1 juni 1949 in Caveau Tzigane op Scheveningen.

Millers

1949 - 1964

In september 1949 vormt Pia Beck haar eigen trio, waarin in de loop der jaren tal van gerenommeerde musici zullen meespelen. Een kleine selectie: de drummers John Engels, Hans Dolman, Cees See, Martin Beekmans en Wally Bishop; de gitaristen Carel de Vogel, Jan Blok en Rob Pauwels; en de bassisten Fred Loggen, Dick van der Capellen, Eddie de Haas en Börge Ring. De eerste plaatopname van haar trio, uit september 1950 voor Decca, wordt meteen haar grootste hit: Pia's Boogie. Voorjaar 1952 vertrekt Pia Beck met de Nieuw-Amsterdam naar Amerika, waar ze twee maanden blijft. Daarna is ze vanaf 15 juni 1952 traditiegetrouw weer 's zomers in De Vliegende Hollander te Scheveningen te horen. In april 1956 verblijft Pia Beck opnieuw in Amerika. Ze maakt in New York voor het label Epic kwartet-opnamen met prominente begeleiders: Barry Galbraith (gitaar), Milt Hinton (bas), Osie Johnson (drums). Tijdens de zomer van 1961 treedt ze zoals gewoonlijk op in De Vliegende Hollander, met Jerry Mehrtens (vibrafoon & fluit), Hans van Rossem (bas), Louis Felleman (drums) en gastvocaliste Leddy Wessel.

Cees See Dick van der Capellen Eddie de Haas John Engels

1965 - 2009

Met haar partner Marga Samsonowski (ex-echtgenote van disc-jockey Pete Felleman) emigreert Pia Beck in 1965 naar de Spaanse Costa del Sol. Ze begint een pianobar, de Blue Note, in Torremolinos. Nadat die in 1969 failliet is gegaan, legt ze zich in Spanje toe op het schrijven van reisgidsen en het maken van radioprogramma's. Ook wordt Pia Beck actief in de makelaardij. In 1975 keert ze terug in de muziek met een concert in het Scheveningse Circustheater. Ze blijft daarna geregeld optreden, soms ook in reünieverband met de Millers. Op haar 78ste verjaardag, 18 september 2003, neemt ze afscheid van het grote publiek met een concert in Castellum Novum te Hilversum. Zes jaar later, op 26 november 2009, overlijdt Pia Beck in Málaga.

Discografie Pia Beck

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pia Beck

Audio/Video Pia Beck

Video Pia Beck

Pia Beck - september in t...
Pia Beck - september in the rain
Pia Beck
Pia Beck
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Pia Beck - september in the rain

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer