Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PICTURE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Picture

Periode

1979 - heden

Genre

hardrock, metal

Online

Officiële website

Picture

De eerste echte Nederlandse heavy-metalband. Wordt als zodanig met open armen ontvangen, maar slaagt er nooit in echt in het grote publiek te bereiken.
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Harry Bruintjes   gitaar
Mark Maas   drums
Michel Zandbergen   zang
Johannes Adema   basgitaar
Bert Heerink   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1977   Lemming
1982   Allied Forces
1982   Black Out
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Picture

De eerste echte Nederlandse heavy-metalband. Wordt als zodanig met open armen ontvangen, maar slaagt er nooit in echt in het grote publiek te bereiken.

1977 - 1979

Het verhaal van Picture begint rond kerstmis 1977. Na optredens in diverse jeugdhonken en diverse bezettingswisselingen bestaat de basisbezetting van de band in voorjaar 1979 uit zanger Ronald van Prooyen (25 augustus 1955), gitarist Jan Bechtum (15 juni 1958), bassist Rinus Vreugdenhil (6 september 1951) en drummer Laurens Bakker (10 juli 1955). Na een half jaar intensief repeteren staan deze muzikanten in september 2009 weer met Picture op het podium.

1980

Na een kortstondig contract bij WEA komt de band onder contract bij het Backdoor-label van Phonogram. Onder leiding van Ton van den Bremer wordt in dode studiotijd het debuut opgenomen.

1981

Release van de debuut-LP Picture 1, met daarop de klassieker Bombers. Ondanks de belabberde opnamekwaliteit vult de band een gat in de markt. Hetzelfde jaar al komt men met een opvolger, Heavy Metal Ears, en doet de groep een tournee samen met de eerste Nederlandstalige hardrockband Vandale. In Nederland speelt de band ook onder meer in het voorprogramma van AC/DC, April Wine en Ted Nugent. Samen met Saxon tourt Picture door Duitsland, Oostenrijk en België. In het najaar gaat de band op eigen kracht op tournee door Duitsland, Frankrijk en België.

Vandale

1982

De Israëlische brulboei Shmoulik Avigal verlaat Hammerhead om de nieuwe zanger van Picture te worden. Het resulteert in de beste LP die de band tot dan toe opgenomen heeft: Diamond Dreamer. De net als Avigal uit Hammerhead afkomstige Chris van Jaarsveld wordt als tweede gitarist aan de line-up toegevoegd.

Hammerhead

1983

Een fikse ruzie tussen Shmoulik Avigal en manager Henk van Antwerpen leidt tot het vertrek van eerstgenoemde, die vervolgens Horizon opzet. Enkele maanden later houdt ook gitarist Jan Bechtum het voor gezien.

Horizon

1984

Een herboren formatie meldt zich aan de startstreep, met als zanger de Engelsman Pete Lovell en als nieuwe gitarist de uit Asa afkomstige Henry van Manen. Met dit tweetal in de bezetting wordt het album Eternal Dark opgenomen.

1985

Vertrek van drummer ‘Bakkie’ Bakker. Zijn plaats wordt ingenomen door de voormalige drumroadie Jaques van Oevelen. Vervolgens zijn het echter Pete Lovell en Chris van Jaarsveld die het voor gezien houden. De groep is op sterven na dood.

1986

Begin van het jaar wordt zanger Bert Heerink uit Vandenberg gezet. Het komt voor Picture als een geschenk uit de hemel. Hoewel Heerink zich altijd in een melodieuzer richting heeft ontplooid wordt hij ingelijfd en de muzikale koers aangepast. Een eerste voorproefje daarvan is te horen op de LP Every Story Needs Another Picture, die overigens voor 90 procent geschreven en ingespeeld is door de ex-leden van Catapult. Naast Heerink maken dit jaar ook de muzikanten Rob van Enkhuizen (gitaar, ex-Zenith), Jaques van Oevelen (drums), Rinus Vreugdenhil (bas) en Ronald de Grauw (toetsen) deel uit van de band.

Catapult

1987

Release van Marathon, de eerste plaat waarop het nieuwe Picture zelf te horen is, al tekenen de leden van Catapult nog steeds voor een groot gedeelte van het songmateriaal. Rinus Vreugdenhil stopt met Picture. Van Enkhuizen, Van Oevelen en De Grauw vormen samen met bassist Toine van der Linde korte tijd de groep Photograph. Toetsenist De Grauw maakt ook deel uit van Perfect Strangers met vocalist Ian Parry.

Catapult Perfect Strangers

1988

Eenmalig reünie-optreden van de Picture-samenstelling die de eerste twee LP’s opnam.

1996

Gitarist Jan Bechtum meldt zich opnieuw aan de startstreep met een nieuwe incarnatie van Picture. Hij heeft daarin de steun weten te vinden van bassist Jos Adema en drummer Mark Maas.

1997

Michel Zandbergen wordt bekend gemaakt als zijnde de nieuwe zanger van Picture. De Leidse zanger dubbelt bij de groep Pangaya. Zanger van het eerste uur Ronald van Prooijen duikt op in de Ridderkerkse formatie Exist. Van die band verschijnt in mei de mini-cd Beware (op het eigen label Picture Thios).

1999

In maart kondigt Bechtum aan wederom te stoppen met Picture. De leden van Picture zijn nog wel bezig met het vinden van een platenmaatschappij om het Diamond Dreamer-album op CD uit te brengen.

2001

In maart brengt Pseudonym Records de eerste vier albums van Picture uit op 2 cd’s.

2003

Picture-zanger Shmoulik Avigal duikt op als vocalist bij het Engelse gezelschap Jack Starr's Guardians Of The Flame waarmee hij de cd Under A Savage Sky uitbrengt.

2007 - 2008

Drummer Mark Maas (ex-Gasoline) maakt deel uit van de Achterhoekse dialectrockgroep De Richards. In de zomer van 2007 komt Picture weer bij elkaar. De reünie leidt in 2008 tot optredens, onder meer tijdens het Sweden Rock Festival te Sölvesborg in juni. De reünieband bestaat uit Pete Lovell (zang), Jan Bechtum (gitaar), Rinus Vreugdenhil (bas), Laurens 'Bakkie' Bakker (drums) en Rob van Enkhuizen (gitaar). Na een succesvolle try-out in de Peppel te Zeist speelt Picture op 24 mei in de Pul te Uden waar ook opnamen worden gemaakt voor een live-cd. In december gaan de bandleden de Utrechtse Starsound Studio in voor het opnemen van het album Old Dogs New Tricks.

De Richards

2009

Picture in 2009 De opnamesessies in Utrecht gaan door in januari. De nieuwe studioplaat komt in het najaar in Europa uit bij Marsmountains Records. Gitarist Jan Bechtum verlaat Picture in december en begint samen met onder meer Rob van Enkhuizen zijn eigen band Diamond Dreamer, vernoemd naar het album uit 1982. Hun vervangers zijn Gert Nijboer (Highway Chile, Mischief) en Peter Bourbon (Vengeance).

Diamond Dreamer

2012

Zanger Pete Lovell, bassist Rinus Vreugdenhil, drummer Laurens Bakker, gitarist Peter Bourbon en gitarist Mike Ferguson (als vervanger van Nijboer) brengen in februari het album Warhorse uit. De mix is in handen van Oscar Holleman. In dezelfde maand staat Picture op de vijfde editie van het festival in de heavy metal club Espectros in het Spaanse Murcia. In juni doet de band het Zweedse festival Muskelrock aan.

Discografie Picture

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Picture

Audio/Video Picture

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer