Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIETER BON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Pieter Bon in 2011

Periode

1960 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop, zang

Online

Officiële website

Pieter Bon

Zanger, schrijver en tekstschrijver Pieter Bon begint zijn muzikale carrière in 1977.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1999   MAM
1999   Tröckener Kecks
2003   Tröckener Kecks

Biografie Pieter Bon

Zanger, schrijver en tekstschrijver Pieter Bon begint zijn muzikale carrière in 1977.

In bezetting van

MAM   zang

1977 - 1979

Pieter Bon begint zijn muzikale carrière in 1977 met Erik Schmidt. Samen vormen zij The BonSchmidt en winnen in 1979 de talentenshow in Paradiso, Amsterdam. Ze mogen zich Paradiso Superstar noemen.

1980 - 2003

Van 1980 -1982 is Pieter zanger van de studentenband ICU. Daarna zingt hij 13 jaar (tot 1995) en zes albums bij de Tilburgse band MAM (met Tom America). In 1982 wordt MAM tweede bij de Grote Prijs van Nederland en hebben ze in 1989 een hitje met Ongelofelijk. Na de single Zou Dat Moeten? (1998) onder de naam Volop Violen, brengt Pieter in september 1999 zijn eerste soloalbum Tijd Om Op Te Staan uit. Het album wordt geproduceerd door Rick de Leeuw net als zijn tweede album (met dichtbundel) Alles Moet Anders (2003). 

MAM Rick de Leeuw Tom America

2003 - 2010

Eind april 2006 verschijnt Pieter Bon's dichtbundel Dit Lijf Weet Van Niets, gevolgd door de bundel De Betekenis Van Ja/What Yes Means (2008). Pieter Bon is de oprichter van Fontys Academy For Creative Industries waar hij van september 2010 tot september 2017 directeur van is. Hij neemt onder meer het initiatief voor de IEMES (International Event, Music & Entertainment Studies) opleidingen. 

2011 - 2012

Pieter Bon in 2011 Zijn derde album Iedereen Klopt (2011) is een samenwerking met gitarist, componist en producer John Nuyten, eveneens afkomstig uit MAM. Op het album worden ze bijgestaan door de jazzmuzikanten Eric van der Westen (contrabas) en Jan Wirken (drums). Het lied Huis Waar Niemand Woont wordt een radiohit op Radio 1 in Vlaanderen. In 2012 neemt Pieter Bon een duet van het lied Lang Ooit op met de Vlaamse troubadour Jan De Wilde. Van de opnames wordt een minidocu gemaakt. Jazz-zangeres Josee Koning neemt in 2012 het lied Elektronisch Orgel in het Portugees op. Huis Waar Niemand Woont wordt in het Vietnamees opgenomen (2012) door Thuy Trang, finaliste van Vietnam Idols. De originele versies van de liedjes staan op het album ‘Iedereen Klopt’. 

Eric van der Westen Jan Wirken John Nuyten Josee Koning

2013 - 2014

Pieter Bon reist door de jaren heen door Azië, de Verenigde Staten en Afrika en verwerkt zijn indrukken in liedteksten die hij per iPhone naar John Nuyten verstuurt. In de zomer en herfst van 2013 neemt het duo met die teksten in de WedgeView Studio het album International Drive op. Het album verschijnt op 6 december 2013. In 2014 maakt het producers collectief Wolkuhkrabbers  in samenwerking met rapper Apex Aurilliuz een remix van het nummer In Doeken. TV-maker Han Peekel maakt er de videoclip bij.

John Nuyten

2015 - 2017

Eind 2015 verschijnt het door Wout de Kruif geremasterde eerste MAM-album uit 1983, geproduceerd door Henny Vrienten. Begin 2017 neemt Pieter met producer Valentijn de Bakker de EDM-track Kijk Het Beest In De Bek op. 

Met producer, bassist, gitarist en componist  Jan Bijlsma (Vengeance/The Last Element) werkt Pieter een jaar lang aan het album De Stad Vermoedt Iets onder meer geïnspireerd door zijn regelmatige verblijf in New York. Het album verschijnt, ook op vinyl, op 8 december 2017.

Henny Vrienten Jan Bijlsma Vengeance

2018 - 2020

Pieter Bon werkt voorjaar 2018 mee aan The Record Man, een internationaal album van muzikanten die een eerbetoon brengen aan de overleden Ron Kane, een maniakale platenverzamelaar uit Los Angeles. Het album wordt geproduceerd door de New Yorkse muzikant, dichter en producer Bob Gaulke. The Record Man wordt op 27 augustus 2018 live uitgevoerd in Paradiso, Amsterdam.
Gedurende zijn verblijf in Nederland voor de The Record Man optredens, zomer 2018, stelt Bob Gaulke voor om met Fay Lovsky, Marcos Kuzka Cunha en Pieter Bon een aantal improvisaties op te nemen in de studio van Fay Lovsky. Vanuit die samenwerking ontstaat het idee om met Gaulke als producer en Marcos Kuzka Cunha als arrangeur het nieuwe album van Pieter Bon op te nemen.
November 2018 neemt Bon een remake op van De Kracht van Zacht (van De Stad Vermoedt Iets, 2017) met de Brabantse zanger André van den Boogaart.
In het kader van de digitale uitgave van Hobbel, het vierde MAM-album uit 1989, maken Tom America en Pieter Bon in oktober 2019 een remake van het lied De Auto van IJzer.
Voorjaar 2020 verschijnt bij Universal een geremasterde uitgave van GROND, het tweede MAM album. Daarmee staan alle 6 MAM albums op Spotify.
Vooruitlopend op het nieuwe album van Pieter Bon verschijnt op 6 september 2019 de single en clip Poespas. Daar wordt voorjaar 2020 een hardstyle remix van gemaakt door Schuur Van De Buurt.
Tijdens de eerste golf van de corona crisis in Nederland verschijnt op 8 april 2020 een tweede track en clip (tevens het titelnummer) van het nieuwe album: De Verzetting van het Even
In september 2020 komt het boek ‘Avonturiers van de Nederpop – Veertig jaar eigenzinnige Nederlandse popmuziek’ uit van journalist en schrijver Edwin Hofman. Pieter Bon staat als één van de 18 avonturiers met een uitgebreid interview in deze uitgave.

Het album De Verzetting van het Even verschijnt op 27 november 2020 voorafgegaan door de clip van Meute.

Discografie Pieter Bon

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pieter Bon

Audio/Video Pieter Bon

Video Pieter Bon

Trailer New Album Pieter ...
Trailer New Album Pieter Bon - De Verzetting van het Even
MISSCHIEN - Pieter Bon
MISSCHIEN - Pieter Bon
De Verzetting van het Eve...
De Verzetting van het Even - Pieter Bon
MEUTE - Pieter Bon
MEUTE - Pieter Bon
POESPAS Pieter Bon
POESPAS Pieter Bon
De Kracht Van Zacht - Pie...
De Kracht Van Zacht - Pieter Bon featuring André van den Boogaart
Pieter Bon - Vergetelheid
Pieter Bon - Vergetelheid
Wat Betekent Het? Pieter ...
Wat Betekent Het? Pieter Bon
Pieter Bon - Dadida Danst
Pieter Bon - Dadida Danst
De Stad Vermoedt Iets
De Stad Vermoedt Iets
Kijk Het Beest In De Bek
Kijk Het Beest In De Bek
Pieter Bon Hoe Zoeter K...
Pieter Bon   Hoe Zoeter Kan Het Zijn
Lang Ooit
Lang Ooit
'Dan Grijpt De Pijn' Piet...
'Dan Grijpt De Pijn' Pieter Bon & John Nuyten
Harder Dan Zij Pieter B...
Harder Dan Zij   Pieter Bon & John Nuyten
In Doeken Remix by Pieter...
In Doeken Remix by Pieter Bon featuring Apex Aurilliuz
Zat Het Zo van Pieter Bon...
Zat Het Zo van Pieter Bon & John Nuyten
Trailer album Internation...
Trailer album International Drive van Pieter Bon & John Nuyten
Mini docu over studio opn...
Mini docu over studio opname van het lied "Lang Ooit" door Jan De Wilde & Pieter Bon
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
POESPAS Pieter Bon

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer