Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIGMEAT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Pigmeat

Periode

1989 - 2009

Genre

folk, Friestalig

Pigmeat

Fries, semi-akoestisch en autonoom duo dat met een aanstekelijke mix van folk, country, bluegrass en humor goed boert.
Volledige biografie...

Bezetting

Sytse Haima   banjo, drums, gitaar, ukelele
Jankobus Seunnenga   banjo, gitaar, kuttepiel, ukelele, zang

Genoemd in de biografie van

1989   Kobus Gaat Naar Appelscha
1989   Trio Hell
1991   Piter Wilkens

Biografie Pigmeat

Fries, semi-akoestisch en autonoom duo dat met een aanstekelijke mix van folk, country, bluegrass en humor goed boert.

1989

Pigmeat is aanvankelijk bedoeld als een tussendoortje en de bandnaam is ontleend aan een nummer van de Amerikaanse folkblues-gigant Leadbelly. Seunnenga en Haima coveren niet alleen songs van Leadbelly, maar ook van onder meer Hank Williams en Woody Guthrie, twee andere belangrijke inspiratiebronnen in de begintijd. Beide Friezen speelden eerder in de punkpopband Kobus Gaat Naar Appelscha, waarvan andere leden de folkband Trio Hell oprichten. Seunnenga en Haima dichten hun country-, folk- en bluesgrass-repertoire de rauwheid van de punk toe. Invloeden uit Amerikaanse muzieksoorten uit de jaren dertig, veertig en vijftig (hillbilly, oldtime, country, folk en bluesgrass) worden gecombineerd met elementen uit de Europese folk, pop, rock en jazz. Het gevolg is een aanstekelijk repertoire van eigen en traditionele nummers, dat in kroegen en het clubcircuit vertolkt wordt. Puristen moeten niet veel van het duo hebben. De gevoelens blijken wederzijds. In september brengt Pigmeat het album Pigmeat uit, opgenomen "between tea and coffee in june '89". Tot het instrumentarium behoren onder veel meer een schaar, kazoo, kuttepiel (een merkwaardig percussie-instrument met platgeslagen bierflesdoppen) en koeiebel. Monique Bakker (zang), Peter Sybenga (piano) en Peter van de Zwaag (accordeon) treden aan als gastmusici.

Kobus Gaat Naar Appelscha Trio Hell

1990

De mini-gospel-cd Drinking From The Fountain wordt gepresenteerd bij de heilige Bonifatiusbron in Dokkum.

1991

Met voornamelijk akoestische instrumenten neemt Pigmeat, in Oor (23-03-91) omschreven als "de meest succesvolle act in het kroegencircuit der Noordelijke Nederlanden", het goed ontvangen Ugly & Slouchy op.

1992

De mini-cd Fam. Krull bevat vier Nederlandstalige smartlappen.

1993

Het album Oomph! levert positieve recensies in binnen- en buitenland op.

1994

Release van Ditties From Granny's Days. Oor oordeelt (14-01-95): "Alle nummers klinken even fris en monter, de melodietjes (van onder andere Woody Guthrie) neurie je al na een keer draaien mee." Behalve eigen materiaal en traditionals brengt Pigmeat covers van onder anderen John Prine. Peter van de Zwaag (accordeon), Carla Schaap (zang), Gerrit Adema (trombone), Theo Koster (Hammond orgel) verlenen gastbijdragen. Pigmeat treedt op voor de radio en televisie en is onder andere te gast in de televisieprogramma's Telekids en U bent aan de beurt (van Peter Jan Rens).

1995

De podiumjunks van Pigmeat komen goed aan hun trekken. Ze spelen heel veel, overal in het land en ook op het Lowlands-festival. Met groot succes. In september neemt Pigmeat met regisseur Pascal Plantinga in Istanbul een video-clip op voor het nummer Keep On The Sunny Side. De clip wordt vertoond op MTV en is geregeld te zien bij Omrop Fryslan.

Pascal Plantinga

1996

Vier nummers verschijnen op de Duitse verzamel-cd It Came From The Barn. De band is weer veel op de podia te vinden en treft voorbereidingen voor het nieuwe album.

1997

Pigmeat Begin '97 verschijnt Shiny Shoes. Op deze cd ontbreekt weliswaar de kuttepiel, maar hij herbergt veel variatie in de vorm van vrolijke folk met bluegrass-injecties, een wals, een tango en het instrumentale Schweizer Gesang. De plaat wordt, evenals de optredens, met lof ontvangen. Als cd-single verschijnt de Pigmeat-uitsmijter U Wordt Bedankt, U Kunt Wel Gaan op de markt. Pigmeat treedt in het voorjaar op in Polen, maar is ook in België en Duitsland actief. Het duo heeft alles (van boekingen tot plaatproducties) in eigen hand en heeft nu ook een eigen platenlabel, Pigs Fly.

1998

Pigmeat brengt een geheel Nederlands/Friestalige dubbel-cd 't Aardse Juk uit. Op cd-1 staan alle nummers geschreven door Seunnenga, op cd-2 alle van Haima.

1999

De van de dubbel-cd ‘t Aardse Juk getrokken single Herman Moest Naar Brada (in drie versies) verschijnt op het Friese Marista-label.

2000

De single TT-Girl verschijnt in juli. Het nummer is ook het vinden op de verzamelaar 24 Vette Hits die in november uitkomt.

2002

In april speelt Pigmeat samen met een Shanty-koor van 1700 man in het Thialf-stadion een nummer voor het programma PM -T.V. van Omrop Fryslan. Later in dezelfde maand speelt het duo in sporthal De Hege Walden te Oenkerk twee nummers met de brassband De Waldsang. In juni moet Pigmeat enkele concerten afzeggen vanwege de gebroken elleboog van Sytse Haima.

2003

In de Music Maker van juni vertelt Jan Seunnenga uitvoerig over zijn kuttepiel. Het nummer De Âlde Boekebeam van Pigmeat is het openingsnummer op de door Marista uitgebrachte compilatie Fryslân Muzyklân : 12 Fryske Hits.

2004

Jan Seunnenga van Pigmeat maakt onder de naam Jankobus Seunnenga een solosingle. De opbrengst van Bullepolder e.o. komt ten goede aan een actie tegen de bouw van een luxe villawijk in de Bullepolder bij Leeuwarden. Seunnenga schrijft 12 liedjes over het circus voor Circus Witova. Ze verschijnen op het album Circus Witova Presenteert De Circus-C.D. Van Maestro Jankobus Seunnenga.

2005

Pigmeat In september presenteert Pigmeat in Jirnsum het album Joadelahidihido! & ...Hop!Hop!. Het titelnummer bevat gejodel door Henny 'Heidi' Tulp.

2006

De single Blonde Alien (oktober) is een liedje over politicus Geert Wilders.

2008 - 2009

Pigmeat maakt in oktober 2008 bekent ermee te stoppen. Na 20 jaar vinden Seunnenga en Haima het tijd om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het laatste optreden van het tweemansorkest is op 21 maart 2009 in De 2 Gemeenten te Jirnsum. Het afscheidsoptreden wordt vastgelegd op de dvd U Wordt Bedankt! Jan Seunnenga gaat solo verder met zijn dichtersproject Uit Angst Voor De Holheid.

Jankobus Seunnenga

Discografie Pigmeat

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Pigmeat

Audio/Video Pigmeat

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer