Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIM KOOPMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1953 - 2009

Genre

achtergrondzang, basgitaar, drums, gitaar, marimba, producer, producers, sessiemuzikanten, toetsinstrumenten, zang

Pim Koopman

Pim Koopman is drummer in de band Kayak en daarnaast niet alleen een succesvol producer maar ook een niet onverdienstelijk arrangeur en componist en ook is hij een veelgevraagd gastmuzikant.
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, basgitaar, drums, gitaar, marimba, producer, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1979   Maywood
1989   Flavium
1993   John Sonneveld
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Pim Koopman

Pim Koopman is drummer in de band Kayak en daarnaast niet alleen een succesvol producer maar ook een niet onverdienstelijk arrangeur en componist en ook is hij een veelgevraagd gastmuzikant.

In bezetting van

Diesel   drums, toetsinstrumenten, zang
High Tide Formation   gitaar
Kayak   drums
Leo Koster Band   drums
The President   achtergrondzang, basgitaar, drums, gitaar, marimba, toetsinstrumenten

1968 - 2004

Pim Koopman is van huis uit drummer in speelt in die hoedanigheid in 1968 in de band Balderdash. Een jaar later wordt de naam van deze band omgedoopt tot High Tide Formation. De band maakt onder deze naam slechts een single alvorens in 1972 wederom van naam te veranderen: Kayak. De line-up van de band bestaat dan uit Pim Koopman en Ton Scherpenzeel, beiden afkomstig uit High Tide Formation, en Max Werner, Johan Slager en Michel Marion (bas). Koopman verlaat Kayak in 1976 om huisproducer bij EMI te worden. Kayak gaat in 1982 uit elkaar maar in 1999 komt de band, met Koopman, weer bij elkaar. In 1977 vormt Koopman samen met Kayak-collega Rob Vunderink het duo Concrete. Eind jaren zeventig begint Koopman's carrière als producer net van de grond te komen maar desondanks richt hij in 1978 de band Diesel op. Met Diesel weet hij het tot internationale successen te schoppen maar in 1980 stapt Koopman uit de band. Koopman componeert de muziek voor de films Dokter Vlimmen (1977) en Kort Amerikaans (1979). Hij componeert ook in totaal zes liedjes voor het Nationaal Songfestival: Jouw Lach van Dick Rienstra (1977), Later van Brigitte (1984) en de twee nummers Champagne en Déja Vu voor Willeke Alberti (1994). Ook de inzendingen De Wereld Is Van Jou (Gina de Wit, 1996) en Met Of Zonder Jou (Clau-Dya's, 1996) komen van zijn hand. Van 1983 tot 1985 maakt Pim Koopman samen met onder meer Okkie Huijsdens deel uit van de formatie President. In 2000 wordt Diesel nieuw leven ingeblazen: oprichters Koopman en Vunderink nemen met Thomas Kroon (drums), Otto Lenselink (gitaar) en André Versluijs (basgitaar) een coveralbum op waarop ook drie nieuwe en twee eerder uitgebrachte nummers op te vinden zijn.

2005

Koopman is als drummer te horen op het album After The Break van de Leo Koster Band.

Leo Koster Band

2006 - 2007

De stem van Pim Koopman is te horen in reclamespotjes, documentaires en Nederlandse versies van Amerikaanse animatiefilms als Happy Feet (2006) en Barnyard (2007). Hij is samen met Jeroen Englebert producer van de single Blijf (Tot De Zon Je Komt Halen) (april 2007) van Paul de Leeuw.

Paul de Leeuw

2009

Pim Koopman levert zijn stem aan de Nederlandse versie van de Amerikaanse animatiefilm Coraline van Henry Selick die vanaf mei in de Nederlandse bioscopen draait. Op maandag 23 november overlijdt Pim Koopman op 56jarige leeftijd.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:

Producer:
1980 - Nick Hall 'A Very Special Case'
2001 - Petra Berger 'Eternal Woman'

Arrangeur:
1980 - Nick Hall 'A Very Special Case'

Componist:
1977 - Dick Rienstra 'Jouw Lach'
1984 - Brigitte 'Later'
1996 - Clau-Dya's 'Met Of Zonder Jou'

Gastmuzikant:
1979 - Ton van der Meer 'B.G.G.'
1980 - Nick Hall 'A Very Special Case'

Discografie Pim Koopman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Pim Koopman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer