Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

POLLE EDUARD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Polle Eduard in 2000

Periode

1948 - heden

Genre

achtergrondzang, basgitaar, gitaar, Nederlandstalig, rock, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Minute By Minute

Polle Eduard

Veelzijdige gitarist/zanger uit Delft, maakt reeds op jonge leeftijd naam bij Tee-Set en After Tea. Later schrijft hij met veel succes nummers voor Nico Haak, waarna hij als solo-artiest Nederlandstalige popmuziek gaat maken. Grootste (solo-) hit is Ik Wil Jou uit 1979.
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, basgitaar, gitaar, zang

Overige muzikanten

Ab Tamboer   drums

Genoemd in de biografie van

1970   Nico Haak
1971   After Tea
1971   Hans Vermeulen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Polle Eduard

Veelzijdige gitarist/zanger uit Delft, maakt reeds op jonge leeftijd naam bij Tee-Set en After Tea. Later schrijft hij met veel succes nummers voor Nico Haak, waarna hij als solo-artiest Nederlandstalige popmuziek gaat maken. Grootste (solo-) hit is Ik Wil Jou uit 1979.

In bezetting van

After Tea   basgitaar, gitaar, zang
De Martino's   basgitaar, gitaar, zang
Delft   gitaar, zang
Drama   basgitaar, gitaar, zang
Let's Stick Together   gitaar, zang
Musicians Union Band   basgitaar, gitaar, zang
Rob de Nijs   achtergrondzang, gitaar
Steptrack   basgitaar, gitaar, zang
Tee-set   basgitaar
The Rest   zang
The Shats   gitaar

1965

Polle Eduard (in 1948 geboren als Robbie Eduard) voegt zich bij Tee-Set, de band van Peter Tetteroo. Hij is dan nog geen zestien.

1967 - 1971

Na ruzies binnen Tee-Set richt Hans van Eijk After Tea op, een band die bestaat uit alle leden van Tee-Set, behalve Peter Tetteroo. Als Van Eijk in 1969 heimwee krijgt en terugkeert naar Tee-Set neemt Eduard de leiding over. Ondertussen heeft After Tea als De Martino's een carnavalsplaat gemaakt, als parodie op de Heikrekels. Met toetsenist Grün vormt Eduard in 1970 het tussendoortje Steptrack. After Tea gaat in 1971 uit elkaar.

After Tea De Heikrekels De Martino's Peter Tetteroo Steptrack Tee-set

1971 - 1973

Eduard richt Drama op. De band bestaat maar twee jaar. Samen met o.a. Ray Fenwick, Peter Tetteroo, Hans van Eijk, Ferrie Lever en Hans Vermeulen maakt Eduard deel uit van de gelegenheidsformatie Musicians Union Band. Van deze band verschijnt in 1973 een dubbelalbum.

Drama Musicians Union Band

1973

Eduard besluit om solo te gaan. Hij ontmoet Nico Haak (die hem kent van zijn liedjes voor De Martino's) en gaat nummers voor hem schrijven, dan nog onder de schuilnaam Lopikerwaard. In deze hoedanigheid schrijft hij samen met Peter Koelewijn onder andere het nummer Honkie-tonkie Pianissie, het wordt een grote hit.

Nico Haak Peter Koelewijn

1975

Er is even sprake van een After Tea-reünie, maar het blijft bij de opnames van één single: Mexico. Onder de naam Polle Eduard System brengt hij ook nog de single Watch Me uit. Eduard besluit om met zijn overschot aan geschreven (Nederlandstalige) liedjes bij Polydor langs te gaan. De platenmaatschappij ziet er wel brood in en geeft Eduard het groene licht om, samen met Michiel Damen, de studio in te gaan.

After Tea Michel Damen

1976

Het debuutalbum van Polle Eduard komt uit in juli en heet Net Op Tijd. De single De Bokser wordt geen hit.

1977

Ze nemen nog een losse single op, maar ook deze flopt een jaar na de eerste single.

1978

Polydor koppelt Eduard aan Peter Koelewijn, in de hoop op meer succes. Samen gaan ze de studio in. Onderwijl scoort Nico Haak een grote hit met de Lopikerwaard/Haak-compositie Is Je Moeder Niet Thuis.

Nico Haak Peter Koelewijn

1979

In maart verschijnt de door Peter Koelewijn geproduceerde single Ik Wil Jou. Het nummer wordt, mede door Frits Spits, een redelijke hit. Eduard richt de Polle Eduard Band op. Eduard gaat een jaar lang met zijn band op tournee.

Frits Spits

1980

In januari komt het album Polle uit. Eduard heeft vier nummers samen met Koelewijn geschreven. De plaat wordt een behoorlijk succes. Het contact met Koelewijn is echter verwaterd, Eduard neemt in 1981 een nieuwe single op met Jan Lohman getiteld Cecilia. Het nummer komt niet verder dan de tipparade.

1981

In 1981 wordt Ik Wil Jou nogmaals uitgebracht. Hierna houdt Polydor het voor gezien. Eduard gaat op zoek naar een andere platenmaatschappij.

1982

Voor Mercury neemt Eduard de single Sophie op, maar ook deze flopt.

1983

Via Michiel Damen komt Eduard in contact met Chris Hinze. Eduard neemt een plaat op voor diens platenmaatschappij Keytone Records. Het album heet Onderweg, Hoezo?. Het nummer Ha, Ha, Ha, Ha is van de hand van Hennie Vrienten. Na een aantal singles (Ik Wil Je Nooit Meer Zien haalt de tipparade), twee toernees met Doe Maar en een paar bezettingswisselingen wordt het een tijdje stil rond Eduard.

Chris Hinze Doe Maar Henny Vrienten Michel Damen

1986

De nieuwe LP De Andere Kant Van De Schaduw komt uit. De single Alleen Jij is een duet met Jody Pijper. De plaat is voorlopig zowel het enige Nederlandstalige als het enige solowerk van Eduard.

Jody Pijper

1987

Tijdens een Back To The Sixties-concert komt Eduard weer in contact met Ray Fenwick, de gitarist van Tee-Set. Samen beginnen zij het blues-project Minute To Minute. Het enige album dat uit de samenwerking voortvloeit heet Timewatch.

Ray Fenwick Tee-set

1992 - 1995

Samen met Hans Vermeulen richt Eduard The Rest op. The Rest neemt één album op, hiervan worden twee singles getrokken. Het vertrek van Hans Vermeulen in 1995 naar Thailand betekent het einde van de groep.

Hans Vermeulen

1996

Eduard voegt zich bij Pur Sang, de begeleidingsband van Rob de Nijs.

Rob de Nijs

1999

Eduard gaat in het seizoen 1999/2000 weer op toernee met Rob de Nijs. Daarnaast is hij zich aan het voorbereiden op een nieuwe Nederlandstalige soloplaat.

2000

Polle Eduard in 2000 De single De Rivier en het album Verslaafd Aan Jou verschijnen. Polle Eduard blijft bij de band van Rob de Nijs spelen en is één van de drijvende krachten achter het Delftse Let's Stick Together Project. Hierbij spelen een groot aantal muzikanten in verschillende samenstellingen popklassiekers.

2005

Polle Eduard is een van de acts tijdens de Haagse Beatnach op Parkpop. Hij speelt mee in de begeleidingsband en voert zijn hit Ik Wil Jou uit.

2007

Polle Eduard begint samen met enkele Haagse en Delftse muzikanten de groep Delft. Naast Eduard (zang/gitaar) zelf bestaat de band uit Frank Papendrecht (bas), Ab Tamboer (drums) en Derk Groen (zang/gitaar). Delft speelt nummers uit het midden van de jaren zeventig, zoals songs van The Cream, Jimi Hendrix, Bob Dylan, Led Zeppelin, Q65, The Band en Frank Zappa.

Delft

2008

De Polle Eduard Band maakt in het najaar deel uit van de Ze Zijn Terug Tour waarbij de band, samen met Kadanz, Erik Mesie van Toontje Later, Splitsing/De Jazzpolitie en Herman Erbé van Circus Custers, door het land trekt met een programma vol Nederlandstalige popklassiekers. De presentatie is in handen van Bert Heerink. De eenmalige tournee wordt voorafgegaan door een compilatie met de bekendste nummers van de deelnemende acts.

Discografie Polle Eduard

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Polle Eduard

Audio/Video Polle Eduard

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer