Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PSYCHICK WARRIORS OV GAIA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1988 - heden

Genre

house, techno

Psychick Warriors ov Gaia

Tilburgs techno-collectief dat vooral in het buitenland zeer veel waardering geniet. Een van de eerste dance-acts met verwijzingen naar filosofie in zijn muziek. Reputatie voor eigenzinnige mix van trance, ambient, acid en techno. Een van de beste Nederlandse live acts op dance-gebied.
Volledige biografie...

Bezetting

Reinier Brekelmans   drumcomputer, sampler, synthesizer
Joris Hilckmann   drumcomputer, sampler, synthesizer
Tim Freeman   drumcomputer, sampler, synthesizer

Overige muzikanten

Robbert Heynen   drumcomputer, sampler, synthesizer
Bobby Reiner   drumcomputer, sampler, synthesizer

Genoemd in de biografie van

1999   Robin Freeman

Biografie Psychick Warriors ov Gaia

Tilburgs techno-collectief dat vooral in het buitenland zeer veel waardering geniet. Een van de eerste dance-acts met verwijzingen naar filosofie in zijn muziek. Reputatie voor eigenzinnige mix van trance, ambient, acid en techno. Een van de beste Nederlandse live acts op dance-gebied.

1985

Bobby Reiner, Reinier Brekelmans, Joris Hilckmann en Tim Freeman (zoon van Robin Freeman) vormen The Infants en later Sluagh Ghairm, beide industriële bands. Onder invloed van Genesis P. Orridge's Temple ov Psychick Youth vormen ze de Katharos Foundation, een stichting die de manier van denken van TPY in Nederland promoot. De Foundation geeft cassettes, video's en een tijdschrift uit.

Robin Freeman The Infants

1988

Katharos-leden bezoeken de eerste acid-feesten in Nederland en herkennen in de hypnotische beat de trance-rituelen waarin ze al geïntereseerd zijn. Na een ontmoeting met Robert Heyne besluiten ze tot de oprichting van de Psychick Warriors ov Gaia.

1989

In februari verschijnt het eerste nummer van het tijdschrift Silencer, uitgave van de Katharos Foundation.

1990

PWOG krijgen contract bij het Belgische body music-label KK.

1991

Release van de Exit 23 EP. De originele, ongekend diep klinkende plaat slaat onmiddellijk aan in met name Engeland, waar de band juichende recensies krijgt en veel gaat touren.

1992

Release van het eerste album Ov Biospheres and Sacred Grooves. Een voor de tijd behoorlijk complexe plaat, met veel gelaagde ritmes, sounds en stemmen en vreemde indeling van songs. De donkere sound gaat richting ambient/industrial. De plaat is minder dansgericht dan de EP's. De band krijgt met zijn Obsidian-single aansluiting bij de Tribal house-beweging.

1993

De Exit 23 EP verschijnt een door de Engelse Drum Club geremixte versie, die met name in het clubcircuit populair is. Het nummer wordt behoorlijk uitgebreid en verlengd. De dubbel 12" Psychick Rhythms Volume 1 komt uit. In tegenstelling tot debuut LP is dit een DJ-plaat, waarvan het de bedoeling is dat meerdere tracks na en door elkaar kunnen worden gebruikt. De songs bestaan uit tribal beats en percussie, en klinken als remixen van één nummer. PWOG maakt ook voor het Engelse Orbital een typerende minimale remix.

1994

In Engeland doet de band een sessie voor de legendarische DJ John Peel. Robbert Heynen verlaat de band en gaat verder met Exquisite Corpse, dat juist meer sferisch en ontoegankelijker te werk gaat. De Out Now! EP gaat verder op de weg van Psychick Rhythms. De band oriënteert zich steeds meer op ritmes, waardoor de populariteit groeit in de clubs. De wat progressiever ingestelde fans zijn echter niet zo blij met deze nieuwe richting.

Exquisite Corpse

1995

PWOG speelt ondermeer op het Deense festival Roskilde.

1996

PWOG slaat hard terug met de release van derde cd Record of Breaks en de single Kraak, een prachtige jam rond een sample van een hangende naald in een plaat. De cd wordt ook door de oude fans zeer goed onthaald en optredens door heel Europa volgen. Van Kraak verschijnt een remix-EP met remixen van Plastikman, Coil en Mark Broom.

2002

Re-masters van oud materiaal worden door het Belgische label Kk op de markt gebracht alsof het om nieuw en onuitgebracht werk gaat. Tim Freeman begint samen met de Rotterdammer Peter Koedoot (die bij PWOG assisteerde bij de live-mix) het dancelabel Intergalactic Special Information Service (I.S.I.S.). Ook Reinier Brekelmans is betrokken bij het label.

2011

Tim Freeman, Reinier Brekelmans en Robert Heynen gaan een samenwerkingsverband aan met het Britse gezelschap The Black Dog, bekend van hun platen op het label Warp. De samenwerking opereert onder de naam Dadavistic Orchestra. Naast enkele singles verschijnt van deze groep het donkere ambient album Dokument .02.

Discografie Psychick Warriors ov Gaia

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Psychick Warriors ov Gaia

Video Psychick Warriors ov Gaia

Psychick Warriors ov Gaia...
Psychick Warriors ov Gaia - Exit 23 (The Drum Club Remix)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Psychick Warriors ov Gaia - Exit 23 (The Drum Club Remix)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer