Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

QUIRINUS VAN BLANKENBURG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1654 - 12-05-1739

Genre

barok, componist, klassiek, orgel

Pseudoniemen

Quirinus Gerbrandszoon van Blankenburg, Quirinus van Blanckenburg, Quirinus van Blanckenburgh

Quirinus van Blankenburg

Quirinus van Blankenburg kan worden beschouwd als een van de meest markante musici en componisten uit de Nederlandse barok. Zijn bekendste werk is 'Elementa musica', een muziektheoretische verhandeling waaraan hij naar eigen zeggen zestig jaar gewerkt heeft.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, orgel

Biografie Quirinus van Blankenburg

Quirinus van Blankenburg kan worden beschouwd als een van de meest markante musici en componisten uit de Nederlandse barok. Zijn bekendste werk is 'Elementa musica', een muziektheoretische verhandeling waaraan hij naar eigen zeggen zestig jaar gewerkt heeft.

1654

Quirinus van Blankenburg wordt in 1654 in Gouda geboren. Zijn vader Gerbrand Quirijnszoon van Blankenburg, stadsorganist van Zevenbergen en Gouda, geeft hem zijn eerste muziekonderwijs. Zijn vader wakkert bij Quirinus van Blankenburg ook zijn interesse aan voor de nieuwste ontwikkelingen op muziekgebied in Italië: hij geeft kooplui daarom de opdracht om vanuit Venetië de nieuwste muziekdrukken mee te brengen.

1669

Quirinus van Blankenburg wordt, als vijftienjarige, al benoemd tot organist van de Remonstrantse kerk in Rotterdam. Ook bespeelt hij het carillon, componeert hij en is keurmeester van orgels en carillons.

1675

In 1675 wil de stad Gouda een nieuw Hemony-beiaard in de toren hangen. Quirinus van Blankenburg wordt om advies gevraagd. Hij stelt voor om een volledig chromatisch bas-octaaf aan te schaffen, wat twee extra klokken betekent, dus stijgende kosten. De discussie hierover tussen voor en tegenstanders (Van Blankenburg: 'De nootsakelijkheid van Cis en Dis in de bassen der klokken' versus Hemony: 'De onnoodsakelijkheid van Cis en Dis in de bassen der klokken') wordt door Van Blankenburg gewonnen. Zo komt het dat de beiaard van Gouda de enige Hemony-beiaard is met een volledig bas-octaaf. Ook is vanaf 1675 tot 1680 Quirinus van Blankenburg stadsorganist en beiaardier van Gorinchem.

1679

Op 4 december 1679 wordt in het 'Album der Leidsche Hoogeschool' Gideon van Blanckenburgh uit Gouda ingeschreven, 24 jaar oud, om rechten te gaan studeren.

1682

Na het verlaten van de universiteit in 1682 wordt hij in 1687 benoemd tot organist van de Waalse kerk in 's-Gravenhage.

1699

In 1699 wordt Van Blankenburg de eerste organist van het door Johannes Duyschot gebouwde orgel in de Nieuwe Kerk in 's-Gravenhage. Ook leidt hij er een Collegium Musicum, een vereniging met tot doel concerten te geven. Van Blankenburg is een veelgevraagde muziek- en klavecimbelleraar van adellijke en hooggeplaatste personen, waaronder vrijwel zeker, tussen 1700 en 1707, Unico Wilhelm graaf van Wassenaer.

Unico van Wassenaer

1713

Prins Friedrich Ludwig von Württemberg-Stuttgart, die tijdens zijn 'grand tour' anderhalf jaar in Den Haag verblijft, krijgt klavecimbelles van Quirinus van Blankenburg. Voor hem componeert hij de cantate 'L'apologie des femmes', als reactie op 'Les Femmes' van de Franse componist André Campra. Terwijl Campra een lijst van weinig aantrekkelijke karaktertrekken van vrouwen opsomt, wordt in de cantate van Van Blankenburg juist een catalogus van vrouwentypen met positieve karakteristieken gegeven.

1720

Vanaf 1720 wordt, vanwege zijn hoge leeftijd, zijn functie van organist waargenomen door zijn leerling Frans Piton.

1732

In 1732 verschijnt in druk het 'Clavicimbel- en orgelboek der Gereformeerde Psalmen en kerkzangen' met zettingen van alle psalmen afgewisseld met korte composities.

1733

Ter ere van het huwelijk in 1733 van Anna van Hannover, de dochter van George II de koning van Engeland, met de Friese stadhouder Willem Carel Hendrik Friso componeert Quirinus van Blankenburg als muzikaal bruiloftsgeschenk 'Duplicata ratio musices ou La double harmonie/De verdubbelde harmony', een reeks op Franse leest geschoeide dansen en airs.

1739

In zijn 'Elementa musica of Niew licht tot het welverstaan van de musiec en de bas-continuo', uitgegeven in 1739, gaat Van Blankenburg uitvoerig in op muziektheoretische principes, zoals de principes en grondregels van de basso-continuo. Ook onderzoekt Van Blankenburg in zijn bundel het 31-toonstelsel van Christiaan Huygens. Quirinus van Blankenburg overlijdt op 12 mei 1739 in Den Haag.

Discografie Quirinus van Blankenburg

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Quirinus van Blankenburg

Audio/Video Quirinus van Blankenburg

Video Quirinus van Blankenburg

Quirinus van Blankenburg ...
Quirinus van Blankenburg -  l'Apologie des Femmes - Last Aria
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Quirinus van Blankenburg -  l'Apologie des Femmes - Last Aria

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer