Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RK VEULPOEPERS BV

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1976 - 1996

Genre

folk, Nederlandstalig

RK Veulpoepers BV

Brabantse folkanarchististen.
Volledige biografie...

Bezetting

Rie Broere   percussie, zang
Agnes Naaijkens   percussie, zang
Pieter Van Der Klei   fluit, saxofoon
Bard Elbers   fluit, percussie, saxofoon, zang
Snam Vromans   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2004   Tom America

Biografie RK Veulpoepers BV

Brabantse folkanarchististen.

1976

RK Veulpoepers BV wordt opgericht in het Brabantse Hilvarenbeek. Het gezelschap specialiseert zich in gezellige folkmuziek met Nederlandstalige teksten, maar kijkt verder dan zijn muzikale neus lang is. Dat leidt tot geëngageerde teksten (tegen het Ethisch Reveil van het CDA en de bekrompenheid van Hilversum 3 bijvoorbeeld) en activiteiten tegen het establishment. In Hilvarenbeek bindt de anarcho-socialistische groep de strijd aan met het plaatselijke gezag. Resultaat: een jongerencentrum, gekraakte panden en de Bikse Fiste, een festival waar op een gegeven moment 50.000 mensen op af komen. Het Brabantse collectief speelt zijn aanstekelijke volksmuziek tevens op feesten en actiebijeenkomsten. Ook boven de Moerdijk.

1978

De band woont inmiddels in Tilburg en brengt de LP Diarree uit. Het draait bij de Veulpoepers onder meer om Shell, de Mobiele Eenheid en de neutronenbom, maar ook platte feestteksten worden niet geschuwd. Het album verkoopt meer dan 25.000 stuks. De band laat in een interview weten dat hij beïnvloed is door Bots, Muzsikas, Alan Stivell en Gwendal.

Bots

1979

RK Veulpoepers BV dringt net niet door tot de hitlijsten met de single Den Egelantier. De band weigert zich te compromitteren aan de wetten van de showbusiness (playbacken in als dom omschreven televisieprogramma's) en krijgt daar de rekening (geen hitnotering voor de goed verkopende single) voor gepresenteerd.

1981

Release van het tweede album Een Frisse Wind, een live album dat deels is opgenomen tijdens het door de Veulpoepers georganiseerde Bikse Fiste in Hilvarenbeek. Oprichting van de Stichting RK Veulpoepers BV. Van deze stichting maken ook actie-orkest Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand (album: Live (Polypoepka '84)), drukkerij OvermorgenKlaarZeker?, het café Den Egelantier, kindertejater Pielekepoep, een buttonwerkplaats en de uitgeverij Polypoepka (later: Stichting Studio Chateau) deel uit.

1982 - 1996

De individuele leden van de Veulpoepers ondernemen, al dan niet samen, tal van activiteiten. Ze zetten concertzaal 't Noorderligt in Tilburg op poten. In '83 verschijnt van Vloepsuper! het album Steeds Gezeik (Polygram). De samenwerking van Zjef Naaijkens en Paul Elbers onder de naam MMWOPS resulteert in de reggae/polka-muziek van Making Music While Other People Sleep (Polypoepka '85). Als De Heilige Boontjes nemen de beide Tilburgers stelling met De Heilige Adonis (Verlos Ons van Simonis) (Corduroy '86). Naaijkens gaat solo met Harmoniemodel (HKM '87).

1982

Op 5 september neemt de RK Veulpoepers BV, na zo'n 600 optredens, afscheid met een concert in het Leypark te Tilburg. Voor dertigduizend mensen wordt het derde album Houdoe, Bedankt En Blijf Wakker gepresenteerd.

1996

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en na een optreden op een feest in '95 wordt de BV nieuw leven ingeblazen. In de originele bezetting is de band weer bij elkaar voor concerten (onder andere in Paradiso) en het opnemen van platen. Het goedkope comeback-album Van De Pot Gerukt is een dubbel-cd met oude krakers zoals Twee Emmertjes Water Halen en Den Egelantier, live-opnamen (uit Bergeijk en Tilburg 1982) en nieuw werk waarin de flexibele folk-anarchisten zich richten op onderwerpen zoals racisme en het softdrugsbeleid.

2012

De band wordt nieuw leven ingeblazen onder de naam Veulpoepers 3.0. Zij gaan weer toren met name in thuisprovincie Brabant.

Discografie RK Veulpoepers BV

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video RK Veulpoepers BV

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer