Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RACOON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Racoon

Periode

1997 - heden

Genre

rock

Online

Officiële website

Racoon

Van oorsprong Zeeuwse formatie die met een mengeling van melodieuze rock gestaag een steeds groter publiek voor zich wint.
Volledige biografie...

Bezetting

Paul Bukkens   drums
Dennis Huige   gitaar
Bart van der Weide   zang
Maarten van Damme   basgitaar

Overige muzikanten

Stefan de Kroon   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1989   Gorefest
1997   Joep Pelt
1997   Kirsten
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Racoon

Van oorsprong Zeeuwse formatie die met een mengeling van melodieuze rock gestaag een steeds groter publiek voor zich wint.

1997

Racoon De eerste kennismaking met het Zeeuwse Racoon, dat als akoestisch duo begint met zanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige (ex-Vict'em), is op de singer/songwriters verzamel-cd Characters, die door het Nationaal Pop Instituut is uitgegeven. Racoon is daarop met drie liedjes vertegenwoordigd. Bij de presentatie van Characters in Paradiso springt Racoon er uit en tonen enkele platenmaatschappijen interesse.

ViCT'eM

1998

Racoon wordt door de uitbreiding met bassist Stefan de Kroon (ex-Sjølmord) en drummer Paul Bukkens een echte band. Zowel Bart als Dennis en Paul komen uit Zeeland maar de groep resideert op dat moment al in Utrecht. Racoon treedt onder andere op tijdens Klomppop te Ovezande en op het Heineken X-pl'oor-festival in de Melkweg en Rotterdam. Aanleiding voor deze speciale optredens is het in eigen beheer opgenomen demo-album It's An Ice Cream Day. Naast belangstelling van diverse platenmaatschappijen oogst Racoon ook vele lovende recensies bij de vaderlandse pers.

1999

Racoon speelt als openingsact op het jaarlijkse Noorderslag en laat daar een zeer goede indruk achter. Tevens is de groep te horen bij KRO's Leidsekade Live. De aanbiedingen van platenmaatschappijen stromen binnen en de band gaat uiteindelijk met Sony's S.M.A.R.T.-label in zee. Racoon gaat aan het eind van het jaar de studio in om het eerste volwaardige album op te nemen.

2000

In januari is Racoon te zien op het Eurosonic festival in Groningen. Op 15 januari verschijnt de langverwachte cd Till Monkeys Fly. Het album is opgenomen in de luxueuze ICP-studio in Brussel en is geproduceerd door Michel "Magic Stick" Schoots van Urban Dance Squad. De eindmix is verzorgd door Phil Nicolo (ZZ Top, Aerosmith, Urge Overkill) en Bob Ludwig is verantwoordelijk voor de mastering. De plaat wordt in Nederland met gejuich ontvangen waardoor Racoon's ster snel stijgende is. Helemaal wanneer Radio 3 FM de van het album getrokken single Feel Like Flying in maart uitroept tot Radio 3 FM Megahit. Daarnaast is er vanaf maandag 3 april een week lang twee keer per dag een special over Racoon te zien op muziekzender The Box. Bovendien speelt de band op Parkpop en Lowlands.

Michel Schoots

2001

Racoon De single Smoothly bevat een live-registratie van live-favoriet Video Killed The Radio Star, een cover van de Britse band The Buggles. De single Eric's Bar is een voorproefje van het in oktober te verschijnen album Here We Go, Stereo.

2002

In februari speelt Racoon tijdens de Marlboro Flashback Tour nummers uit het repertoire van Faith No More. De band speelt in mei op Pinkpop. Omdat het minder goed gaat in de muziekindustrie zegt Sony Music in de zomer het contract op met Racoon.

2003

Racoon treedt 17 mei op in Kiev tijdens het Europe Day festival. Het concert is door bemiddeling van het Nationaal Pop Instituut en op uitnodiging van de Nederlandse ambassade tot stand gekomen. Naast Racoon spelen op het festival onder andere Alphaville (Duitsland), The Blueberries (Denemarken), K-System (Finland) en bands uit Polen, Litouwen, Tsjechië en Oekraïne. Het festival wordt georganiseerd door de Europese Unie, ter gelegenheid van de verjaardag van de EU. Zanger Bart van der Weide en bassist Stefan de Kroon verhuizen terug naar Goes. De overige bandleden blijven in de Randstad.

2004

Racoon tekent een platencontract bij PIAS. Met het nummer Feel Like Flying bereikt de band de tweede plaats in de Top 100 van de Nederlandse Popmuziek (achter Stil In Mij van Van Dik Hout), een door de luisteraars van Radio 3FM samengestelde lijst. In november is een fragment van het nummer Reach te horen bij twee tv-commercials van Calvé. Het nummer is afkomstig van het album Here We Go, Stereo!

2005

Racoon In maart verschijnt Another Day, het derde, wederom door Michel Schoots geproduceerde album met daarop een keuze van dertien nummers uit de vijftig die band heeft geschreven. De plaat bevat gastbijdragen van Robin van Vliet en René Merkelbach (ex-Vals Licht). Racoon is een van de twee Nederlandse bands die spelen tijdens de eerste editie van Rockin' Park, een groot festival op 26 juni in het Nijmeegse Goffertpark. Corrino Media Corporations maakt drie videoclips bij de Racoon singles Happy Family, Love You More en I Could Laugh About It. De clips zijn onafhankelijk te bekijken, maar vormen samen een korte film van 15 minuten die te zien is tijdens het Nederlands Filmfestival en op de hitsingle Love You More. De single wordt uitgebracht als dualdisc, met een audio-kant en een dvd-kant. In augustus staat de band ook op Lowlands. In september behaalt het album Another Day de gouden status met een verkocht aantal 40.000 exemplaren. Eind november krijgt Racoon tijdens de Racoon-dag op radiozender 3FM de gouden plaat uitgereikt. Another Day staat 86 weken onafgebroken in de albumlijst. De band staat in december twee maal voor een uitverkocht Paradiso en trekt Europa in, te beginnen met optredens in Antwerpen half december en vanaf januari 2006 in België en Duitsland.

Robin van Vliet Vals Licht

2006

Racoon Na het tellen van de tienduizend publieksstemmen van lezers van muziekmagazine LiveXS en luisteraars van Kink FM krijgt Racoon in februari een Kink FM NightLiveXS Award voor beste album. In februari zijn er van Another Day meer dan 80.000 exemplaren verkocht en behaalt de plaat de platina status. Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in de Melkweg, tijdens de afsluiting van het Weekend van de Nederlandse Popmuziek in maart, valt Racoon driemaal in de prijzen gevallen. De band krijgt een Award voor Beste Artiest Pop, Beste Single en ontvangt de Schaal van Rigter voor het nummer Love You More. De Schaal van Rigter is de prijs voor de meest gedraaide single op 3FM. Racoon wint op 15 maart in de Melkweg een Edison Music Award voor beste band van Nederland. Eind maart verschijnt de cd en de dvd Another Night met daarop het concert dat Racoon december 2005 in Paradiso heeft gegeven aangevuld met videoclips. Tijdens de Muzikantendag op 27 mei in de Melkweg te Amsterdam krijgt Dennis Huige een Duiveltje uitgereikt in de categorie Beste Gitarist. De muziekprijs van het Nationaal Pop Instituut is voor de beste Nederlandse popmuzikanten en het beste poppodium van het afgelopen jaar. Van Giersbergen is door zijn collega-muzikanten gekozen door een internetstemming. Racoon is een van de bands tijdens de 37e editie van Pinkpop. De single Love You More, een samenwerking tussen tranceproducer Armin van Buuren en Racoon, wordt na de zomer een hit. Vanaf oktober geeft de band drie maanden lang ruim 25 concerten in de Nederlandse schouwburgen.

Armin van Buuren

2007

Het nummer Close Your Eyes van Racoon is te horen tijdens de aftiteling van de speelfilm Kicks van regisseur Albert ter Heerdt die eind februari in première gaat. De leden van Racoon zijn 'ambassadeurs van de vrijheid' en vliegen in die hoedanigheid op 5 mei per helikopter van de Koninklijke Luchtmacht langs enkele bevrijdingsfestivals. Racoon werkt met producer Michel Schoots in de Brusselse Jet studio's aan het volgende album Before You Leave. Begin oktober verschijnt het album Another Day in de Verenigde Staten en Canada op het Amerikaanse label Yep Roc Records. De uitgave wordt aangevuld met het nummer Close Your Eyes uit de speelfilm Kicks. Vanaf eind november gaat de band door Amerika op tournee met de Amerikaanse band The Lemonheads.

2008

Racoon staat in januari op Eurosonic te Groningen en speelt in februari in België in het voorprogramma van de Vlaamse groep Milow. Vervolgens gaat een clubtournee door Nederland van start. Het album Before You Leave verschijnt in maart, voorafgegaan door de single Lucky All My Life. Nog voordat de nieuwe cd in de winkels ligt heeft Before You Leave al de gouden status met een (voor)verkoop van dertigduizend exemplaren. Bart van der Weide doet mee op de benefietsingle Als Je Ooit Nog Eens Terug Kan die op initiatief van Bløf is opgenomen in aanloop naar het Ticket For Tibet festival dat op 20 april plaatsvindt op de NDSM-werf te Amsterdam-Noord. De single komt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Op 1 juni staat Racoon op Pinkpop. Voor een videoclip bij de single Clean Again gaat de band in zee met regisseur Erik de Bruyn, bekend van de speelfilms Wilde Mossels en Nadine. In de zomer gaat Racoon de grens over voor festivals in België en Duitsland. Voordat in oktober in Nederland een uitgebreide theatertournee start, gaat Racoon begin september eerst met de Noorse groep Minor Majority op tournee in Duitsland en daarna vanaf eind september met de Amerikaanse formatie The Lemonheads op reis door Europa. Op het programma staan negen concerten in België, Duitsland en Oostenrijk.

Bløf

2009

Begin maart verschijnt de single My Town. De gelijknamige, uitverkochte clubtournee is dan al begonnen. Midden mei steekt Racoon de Noordzee over voor een aantal shows in Brighton, Portsmouth en Liverpool. Wegens groot succes wordt de theatertournee in het najaar voortgezet. Het avondvullende programma met akoestische liedjes gaat 31 juli van start in Openluchttheater Caprera te Bloemendaal en wordt op 18 december afgesloten in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Tussendoor keert Racoon in september voor twaalf optredens terug naar Duitsland. De Duitse tournee gaat op 3 september van start in Hamburg en sluit op 14 september af met een show in Dortmund. Het livealbum Live At Chassé Theater, Breda, is in eerste instantie enkel verkrijgbaar tijdens de theatertournee. Omdat de vraag naar het album groot is, wordt de cd ook in de winkel verkocht.

2011

Het eerste optreden in 2011 is op 14 januari op de Grote Markt in Groningen tijdens het festival Eurosonic. In februari verschijnt de eerste single van het vijfde album Liverpool Rain dat is opgenomen in de Abbey Road studio's te Londen, onder meer met het London Chamber Orchestra. De cd is geproduceerd door Wouter Van Belle (o.a. debuutplaat van Novastar). De single No Mercy is in juni het meest gedraaide nummer op de Nederlandse radio. Inclusief een digitale verkoop van ruim 10.000 exemplaren levert dat de band een gouden single op. Racoon is ambassadeur van Stichting Jayden, vernoemd naar de tweejarige Jayden die op 13 oktober 2009 overleed aan neuroblastoom kinderkanker. De stichting streeft naar verhoging van de genezingskans van deze ziekte. Speciaal voor Stichting Jayden schrijft de band het nummer Don't Give Up The Fight. De Liverpool Rain Najaarstour begint op 29 september in Den Bosch en eindigt op 2 december in Heerlen. Onderweg doet de band onder meer Arnhem, Groningen, Amsterdam, Utrecht en Leeuwarden aan. Bij de uitreiking van de Edison Pop 2011, begin oktober in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center, wint Racoon in de categorie Beste Groep voor het album Liverpool Rain.

2012

Op 31 maart geeft Racoon een uitverkocht concert in de Heineken Music Hall te Amsterdam, in een speciale bezetting met strijkers en blazers. De band is op 12 april de grote winnaar tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards. De band wint in de categorieën Beste Artiest Pop, Beste Single (No Mercy) en Beste Album (Liverpool Rain). Bart van der Weide en Dennis Huige schrijven speciaal voor het album This Is My Voice van zangeres Glennis Grace het nummer Saddest Goodbye. Tijdens Pinkpop treedt de band op met een blaas- en strijkensemble, waarmee onder meer een versie wordt uitgevoerd van Eleanor Rigby (The Beatles). 57 weken na de release bereikt Liverpool Rain in juni de nummer 1 positie in de Nederlandse Album Top 100. Vanaf eind september begint de band aan een nieuwe theatertournee door heel Nederland, waarbij 28 shows op het programma staan. De tournee eindigt op 29 december in De Oosterpoort te Groningen. Eugène de Kok schrijft in het boek Racoon: Alles Voor Het Liedje over de tegenslagen en successen in de vijftienjarige carrière van Racoon. Op verzoek van scriptschrijfster Kim van Kooten schrijft Racoon voor de speelfilm Alles Is Familie het liedje Oceaan, het eerste Nederlandstalige nummer in carrière van de band. Op 26 november neemt Racoon de Gouden Harp in ontvangst.

2013

Tijdens het festival Noorderslag in Groningen krijgt Racoon de Popprijs. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Op 17 maart 2013 viert de band het vijftienjarig jubileum met een concert in de Heineken Music Hall. Racoon is op 18 april samen met Kensington de grote winnaar tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in Amsterdam. De band wint in de categorieën Beste Single (Oceaan), Beste Artiest Pop en Beste Band. Van het verzamelalbum The Singles Collection worden binnen een paar maanden meer dan 25.000 exemplaren verkocht. De band krijgt op 9 augustus een gouden plaat uitgereikt voorafgaand aan een optreden in Openluchttheater Caprera in Bloemendaal. De single Shoes Of Lightning is het themanummer voor Serious Request, de jaarlijks terugkerende actie van de Nederlandse radiozender 3FM waarbij in december geld wordt ingezameld voor projecten van het Rode Kruis. Alle opbrengsten van de single worden besteed aan het terugdringen van kindersterfte door diarree.

Kensington

2014

In januari maakt de band bekend in de Heineken Music Hall te gaan spelen op 24 april. Het concert is direct uitverkocht waarna Racoon nog drie concerten aankondigt (Tivoli in Utrecht, De Oosterpoort in Groningen, 013 in Tilburg). Het voorprogramma wordt verzorgd door Color Reporters, de band van Bertolf. In april krijgt Racoon een 3FM Award in de categorie Beste Band.

Color Reporters

2015

In februari wordt in Paradiso het album All In Good Time gepresenteerd. Een maand later zendt de NPO de documentaire Blue Days, Song Days uit. In de film van Erik de Bruyn wordt Racoon gevolgd bij de totstandkoming van het nieuwe album.

2017

In oktober verschijnt het zevende studioalbum 'Look ahead and see the distance'. De uptempo nummers op de plaat worden geproduceerd door de Vlaamse producer Luuk Cox (Shameboy). Tijdens het concert in MartiniPlaza in Groningen op 2 december neemt de band afscheid van bassist Stefan de Kroon. Maarten van Damme zal hem opvolgen.

Maarten Van Damme

Discografie Racoon

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Racoon

Audio/Video Racoon

Video Racoon

Radio 538: Racoon - Don't...
Radio 538: Racoon - Don't Give Up The Fight (live bij Evers Staat Op)
Racoon - Took A Hit (Offi...
Racoon - Took A Hit (Official Video)
Racoon - No Mercy (Offici...
Racoon - No Mercy (Official Video)
Racoon - Feel like flying
Racoon - Feel like flying
Racoon - Clean Again
Racoon - Clean Again
Racoon My Town
Racoon My Town
Racoon - Lucky All My Life
Racoon - Lucky All My Life
Racoon - Brother
Racoon - Brother
Racoon - Love You More
Racoon - Love You More
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Racoon - Took A Hit (Official Video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer