Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RADIO FILHARMONISCH ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Radio Filharmonisch Orkest

Periode

1945 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Radio Filharmonisch Orkest

Het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) wordt kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog opgericht en komt voor z'n eerste repetitie samen op 1 juli 1945. Het is een van de nieuwe omroeporkesten van Radio Herrijzend Nederland. Tegenwoordig maakt het RFO deel uit van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1941   Rosa Spier
1949   Paul van Kempen
1962   Willem van Otterloo
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

16-2-23, TivoliVredenburg, Utrecht

Biografie Radio Filharmonisch Orkest

Het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) wordt kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog opgericht en komt voor z'n eerste repetitie samen op 1 juli 1945. Het is een van de nieuwe omroeporkesten van Radio Herrijzend Nederland. Tegenwoordig maakt het RFO deel uit van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), samen met de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest. Het RFO speelt een centrale rol in concertseries als de NTR ZaterdagMatinee in het Amsterdamse Concertgebouw en de Vrijdag van Vredenburg in Utrecht. Alle concerten worden live uitgezonden op Radio 4. Het RFO onderscheidt zich met bijzondere symfonische programma's en bejubelde uitvoeringen van concertante opera's. Het orkest heeft een lange lijst (wereld)premières op z'n naam, met composities van onder anderen Olivier Messiaen, Luciano Berio en Pierre Boulez, maar ook van Nederlanders als Robin de Raaff, Theo Verbey en Richard Rijnvos. Het RFO heeft gewerkt met vermaarde gastdirigenten, onder wie Kirill Kondrasjin, Riccardo Muti, Kurt Masur, Mariss Jansons, Michael Tilson Thomas en Valeri Gergjev. In de jaren '70 maakt het RFO voor Decca een aantal grammofoonplaten met dirigenten als Leopold Stokowski en Antal Doráti. Later verschijnen onder meer de complete symfonieën van Gustav Mahler en cd's met muziek van componisten als Jonathan Harvey, Klas Torstensson en Jan van Vlijmen. Het omroeplabel QuattroLive brengt opnamen uit van onder meer Mahlers 'Das klagende Lied', 'The music makers' van Edward Elgar, 'Memoria' van Wolfgang Rihm en de Wagneropera's 'Lohengrin' en 'Die Meistersinger von Nürnberg'.

1945 - 1949

In oktober geeft het RFO zijn eerste concert onder leiding van chef-dirigent Albert van Raalte. Op het programma staat uitsluitend Frans repertoire (Ernest Chausson, Maurice Ravel, César Franck en Paul Dukas). Albert van Raalte wordt in 1949 opgevolgd door Paul van Kempen.

1955 - 1961

De jonge Bernard Haitink springt in voor Paul van Kempen, die ziek is en in december overlijdt. In 1957 wordt Haitink aangesteld als chef-dirigent. Vier jaar later maakt hij de overstap naar het Concertgebouworkest.

Bernard Haitink Koninklijk Concertgebouworkest

1961 - 1962

Jean Fournet, de nieuwe chef, dirigeert in het Amsterdamse Concertgebouw de eerste Matinee op de vrije Zaterdag. Het RFO wordt een van de huisorkesten van deze prestigieuze omroepserie. Willem van Otterloo treedt in 1962 naast Fournet aan als tweede chef-dirigent.

Het Concertgebouw Willem van Otterloo

1967 - 1973

Olivier Messiaen woont de Nederlandse première bij van zijn 'Turangalîla-Symphonie'. In 1973 vindt het quadrafonisch experiment plaats met Francis Poulencs opera 'Dialogues des carmélites'. De uitzending moet met twee stereoradio's worden beluisterd.

1978 - 1979

Hans Vonk wordt chef-dirigent. Hij vertrekt een jaar later omdat hij de omroeppolitiek "onverdraaglijk" vindt. Wel keert hij regelmatig terug als gastdirigent. In Utrecht opent Muziekcentrum Vredenburg zijn deuren. Voor het RFO betekent dat, na het Concertgebouw in Amsterdam, een tweede vast podium buiten Hilversum.

Hans Vonk Het Concertgebouw

1980 - 1982

Karlheinz Stockhausen bezorgt het RFO een wereldpremière met delen uit zijn opera 'Donnerstag aus Licht'. Tot aan zijn overlijden in 2007 keert Stockhausen geregeld terug met nieuw werk. Sergiu Comissiona wordt benoemd tot chef-dirigent.

1987 - 2005

Valéry Gergiev debuteert bij het RFO. In de daaropvolgende jaren dirigeert hij grote projecten, zoals een Sjostakovitsj-cyclus en opera's van Sergej Prokofjev en Nikolaj Rimski-Korsakov. In 1989 volgt Edo de Waart Sergiu Comissiona op als chef-dirigent. Een jaar eerder is hij al artistiek directeur geworden van het nieuwe Muziekcentrum van de Omroep (MCO), dat de radio-orkesten en het Groot Omroepkoor bundelt.

Edo de Waart

2005 - 2009

Bij een bezuinigingsoperatie maken het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamer Orkest plaats voor de Radio Kamer Filharmonie (RKF). Jaap van Zweden treedt aan als chef-dirigent van het RFO en de RKF. In 2008 leidt hij met groot succes een concertante uitvoering van Richard Wagners opera 'Lohengrin'. Ook de uitvoeringen van 'Die Meistersinger von Nürnberg' (2009) en 'Parsifal' (2010) worden een triomf.

Jaap Van Zweden Radio Kamer Filharmonie

2010

Het kabinet-Rutte wil het MCO afschaffen. Na veel protest besluit minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat het MCO in sterk afgeslankte vorm kan blijven bestaan. Over de rol van het RFO in de nieuwe constellatie is nog niets bekend.

2011

De Amerikaanse dirigent James Gaffigan wordt vaste gastdirigent. Van Zweden kondigt zijn vertrek per 2012 aan en zal dan worden opgevolgd door Markus Stenz. Het RFO maakt op 30 augustus zijn debuut op The BBC Proms in de Royal Albert Hall in Londen met o.a de 'Achtste Symfonie' van Anton Bruckner. .

2012

De cd van de opera Parsifal van Richard Wagner - onder leiding van Jaap van Zweden - krijgt een Edison Klassiek.

Discografie Radio Filharmonisch Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Radio Filharmonisch Orkest

Audio/Video Radio Filharmonisch Orkest

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer