Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RALPH ROUSSEAU MEULENBROEKS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Genre

barok, basgitaar, contrabas, klassiek, pop/rock, renaissance, viola da gamba

Online

Officiƫle website

Ralph Rousseau Meulenbroeks

Volgens Ralph Rousseau Meulenbroeks staat de viola da gamba qua geluid heel dicht bij de menselijke stem. En inderdaad: op zijn nieuwe CD 'Silence' zingt zijn gamba op meeslepende wijze nummers van The Beatles, Sting en Simon and Garfunkel. Ralph Rousseau Meulenbroeks wordt geboren in het Brabantse dorpje Eersel. Volgens ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, contrabas, viola da gamba

Genoemd in de biografie van

2000   Pieter-Jan Belder

Biografie Ralph Rousseau Meulenbroeks

Volgens Ralph Rousseau Meulenbroeks staat de viola da gamba qua geluid heel dicht bij de menselijke stem. En inderdaad: op zijn nieuwe CD 'Silence' zingt zijn gamba op meeslepende wijze nummers van The Beatles, Sting en Simon and Garfunkel. Ralph Rousseau Meulenbroeks wordt geboren in het Brabantse dorpje Eersel. Volgens zijn vader is het woord kunstenaar een scheldwoord en vooral iets wat je niet moet worden. Toch speelt Ralph Rousseau Meulenbroeks al op achtjarige leeftijd piano en (bas)gitaar. Door zijn interesse voor de wetenschap besluit hij natuurkunde te gaan studeren, waarin hij later promoveert. Hij vindt werk als atoomfysicus bij Shell en gaat contrabas studeren aan het conservatorium bij Henk Guldemond. Beide studies, natuurkunde en contrabas, sluit hij cum laude af. Als bassist speelt hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar houdt zich ook intensief bezig met pop- jazz- en rockmuziek. Na zijn conservatoriumtijd, sinds 1996, speelt hij viola da gamba en gaat studeren bij Jaap ter Linden. Niet alleen klassieke muziek voor viola da gamba, zoals werken van Marin Marais, Forqueray en Bach, staat op zijn repertoire maar ook nummers van o.a. Jacques Brel, The Beatles, Metallica en AC/DC worden door hem vertolkt. Zijn afwijzingsformulier voor de militaire dienstplicht omschrijft het treffend: 'Ralph Rousseau Meulenbroeks is moeilijk plaatsbaar'. Hij speelt solo bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Gelders Orkest, de Residentie Bach Ensembles, het Noord-Nederlands Orkest en het Krakau Philharmonisch Orkest en werkt samen met dirigenten als Roger Norrington en Ivan Fisher. Ook speelt hij op kamermuziekfestivals door verschillende landen in Europa, de VS, Thailand en China. Daarnaast worden er door verschillende componisten nieuwe werken aan hem opgedragen. Ralph Rousseau Meulenbroeks is oprichter en boegbeeld van de stichting tot het bevorderen van de viola da gamba, die net zoals een van zijn CD's en DVD 'Gambomania' heet.

Discografie Ralph Rousseau Meulenbroeks

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ralph Rousseau Meulenbroeks

Audio/Video Ralph Rousseau Meulenbroeks

Video Ralph Rousseau Meulenbroeks

Ralph Rousseau & friends:...
Ralph Rousseau & friends: The sound of silence
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ralph Rousseau & friends: The sound of silence

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer