Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RALPH VAN RAAT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ralph van Raat

Periode

1978 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, piano

Online

Officiële website

Ralph van Raat

"Hedendaagse componisten mogen zich gelukkig prijzen als pianist Ralph van Raat hun werken vertolkt. Een overtuigender pleitbezorger voor repertoire van na 1900 is nauwelijks voorstelbaar. Van Raat weet niet alleen de complexe, dissonante, vaak motorisch zeer zware partituren met een ongekend surplus aan techniek en uithoudingsvermogen gememoriseerd te spelen, maar ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

2002   Joep Franssens
2009   Giel Vleggaar
2015   Peter Adriaansz

Biografie Ralph van Raat

"Hedendaagse componisten mogen zich gelukkig prijzen als pianist Ralph van Raat hun werken vertolkt. Een overtuigender pleitbezorger voor repertoire van na 1900 is nauwelijks voorstelbaar. Van Raat weet niet alleen de complexe, dissonante, vaak motorisch zeer zware partituren met een ongekend surplus aan techniek en uithoudingsvermogen gememoriseerd te spelen, maar kan bovenal de luisteraar onverbiddelijk op zijn hand krijgen door zijn grote muzikale verbeeldingskracht." (Christo Lelie; Trouw, 13 maart 2009) Ralph van Raat is musicoloog en pianist. Hij speelt zowel traditioneel klassiek repertoire als hedendaagse muziek. Daarbij heeft hij "een ongelimiteerde motivatie om de muziek van na 1900, die in verhouding tot de traditionele klassieke muziek minder bekend is, veel te spelen en het publiek hiervoor te enthousiasmeren." Dit doet hij veel in de vorm van lecture-recitals. "Mijn doel is en blijft om de muziek van vandaag via de best mogelijke interpretatie en presentatie aan het publiek ten gehore te brengen, en de luisteraars van de onmisbare schoonheid en expressie van de muziek van hun eigen leefwereld te overtuigen." (artistieke visie, website Ralph van Raat) Diverse componisten hebben hun composities aan Van Raat opgedragen. Bovendien werkte hij met onder andere John Adams, Louis Andriessen, György Kurtág, Magnus Lindberg, Arvo Pärt, Frederic Rzewski, John Tavener en Gavin Bryars aan de interpretatie van hun klavierwerk. Van Raat geeft solorecitals in Europa, het Midden-Oosten, Azië en de Verenigde Staten. Hij speelt als solist met vele ensembles en orkesten en tijdens belangrijke internationale festivals. Van Raat is verbonden aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam als docent hedendaagse pianomuziek. Hij geeft ook regelmatig masterclasses, lezingen en workshops.

1995 - 1997

Ralph van Raat wint de tweede prijs en de Donemus-prijs op het Prinses Christina Concours. Hij studeert piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ton Hartsuiker en Willem Brons.

1998 - 2002

Tijdens zijn conservatoriumstudie, die hij in 2002 cum laude afsluit, wordt Van Raat toegelaten tot 'De Voorziening voor Excellerende Musici', een individueel opleidingstraject naast de reguliere conservatoriumopleiding. Hij wint de Stipendiumprijs Darmstadt tijdens de Internationale Ferienkurse für Neue Musik 1998 in Darmstadt en in 1999 de eerste prijs op het Internationaal Gaudeamus Vertolkers Concours. Hij is de jongste winnaar aller tijden. Hij vervolgt zijn studie bij Claude Helffer in Parijs, Ursula Oppens in Chicago (Northwestern University), Liisa Pohjola in Finland en bij Pierre-Laurent Aimard in Keulen (Musikhochschule Köln). Tevens volgt hij vele masterclasses in binnen- en buitenland, mogelijk gemaakt door beurzen, waaronder een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Aan de Universiteit van Amsterdam studeert hij Muziekwetenschappen.

2002

Het tijdschrift Luister schrijft over zijn eerste solo-cd: "Van Raat koppelt een groot inzicht in de vaak complexe structuren van de hedendaagse muziek aan een superieure techniek. Het feit dat vele componisten al werken voor deze jongen vertolker schreven, verraadt bovendien een actieve deelname aan het muziekleven én (zeer terecht) een groot vertrouwen van de zijde van de componisten."

2003

Hij wint de Philip Morris Kunstprijs. Het juryrapport: "Ralph van Raat is een uitzonderlijk talent die schijnbaar ontoegankelijke muziek toegankelijk maakt, met een onvoorwaardelijke inzet en een directe emotionele zeggingskracht." Pianofabrikant Steinway benoemt hem tot Steinway Artist. Hij sluit zijn studie muziekwetenschappen cum laude af.

2005

Van Raat wordt genomineerd voor een Edison Classical Music Award en ontvangt de Elisabeth Everts Prijs. Hij ontvangt de internationale Borletti-Buitoni Fellowship en de VSCD Klassieke Muziekprijs.

2006

Opnieuw wordt Van Raat genomineerd voor een Edison Classical Music Award. Voor de NPS Radio 4 mag hij een eigen 6-delige radioserie over moderne muziek en toegankelijkheid samenstellen. Hij krijgt de Fortis MeesPierson Award van Het Concertgebouw. Uit een recensie van een concert met Louis Andriessen in Vredenburg op 4 november: "Van Raat is een intelligente pianist met een hoop bagage. Anders dan veel van zijn collega's voegt hij iets onmiskenbaar eigens toe aan de werken die hij speelt. Zoals 'La cathédrale engloutie' van Debussy, dat onder Van Raats vingers het verzadigde palet van Monet meekreeg. Of Andriessens muziek dus, waarin Van Raat als een van de weinigen de diepzinnigheid en melancholie door de heldere kleuren liet schemeren." (Trouw, 2006)

2008

Dit seizoen mag Ralph van Raat een eigen concertserie verzorgen in het Concertgebouw in Amsterdam.

2009

Het cd-label Naxos brengt wereldwijd een Artist Profile uit met daarin alles wat Van Raat tot op heden voor Naxos opgenomen heeft.

2010

Op 7 november wint 'Componeren in Nederland' de Prijs Klassiek van de NTR; een prijs voor het beste pleidooi en de meeste publieksstemmen voor een van de belangrijkste vijftig onderwerpen uit de 'Canon van Nederlandse Klassiek Muziek'. De prijs die pleitbezorger Ralph van Raat binnen heeft gehaald is een tv-documentaire over 'componeren in Nederland'.

2014

In september heeft Ralph van Raat een optreden in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Tijdens een interview met Paul Witteman speelt Van Raat werken van Johann Sebastian Bach en Maurice Ravel, samen met leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

2019

Van Raat wint De Ovatie 2019, de Klassieke Muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Hij krijgt de prijs voor zijn programma voor de jarige Louis Andriessen. Uit het juryrapport: ‘Het Andriessen-programma dat Ralph van Raat uitvoerde ter ere van Louis Andriessens tachtigste verjaardag gaf een prachtig overzicht van diens werk. Van een deel uit Souvenirs d’enfance tot en met het voor Van Raat gecomponeerde Searching for Unison: de luisteraar werd verrast door de toontaal van de jonge componist en de ontwikkeling van diens notenschrift in voorbeeldige, uitdagende en passievolle uitvoeringen. Van Raat gaf met zijn kraakheldere, bevlogen spel een inkijkje in de muziek van Neerlands beroemdste componist, en lichtte die betrokken toe. De koppeling met Stravinsky’s Sacre, waarin Van Raat zijn kunnen optimaal toonde, completeerde dit intelligent samengestelde programma.’

Louis Andriessen

Discografie Ralph van Raat

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ralph van Raat

Audio/Video Ralph van Raat

Video Ralph van Raat

Scala II - Peter Adriaans...
Scala II - Peter Adriaansz met Ralph van Raat
Pianist Ralph van Raat pl...
Pianist Ralph van Raat plays John Tavener: In Memory of Two Cats (1986)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Scala II - Peter Adriaansz met Ralph van Raat

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer