Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RAMSES SHAFFY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ramses Shaffy

Periode

29-08-1933 - 01-12-2009

Genre

chanson, luisterlied, Nederlandstalig, zang

Online

Theaterencyclopedie
Beeld en Geluidwiki

Ramses Shaffy

Romantisch chansonnier en acteur. Hij vormt lange tijd een duo met Liesbeth List. Hij scoort in de jaren 60 en 70 meerdere hits. Een aantal ervan blijken evergreens te zijn.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1950   Heddy Lester
1959   Herman van Keeken
1960   Metropole Orkest
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ramses Shaffy

Romantisch chansonnier en acteur. Hij vormt lange tijd een duo met Liesbeth List. Hij scoort in de jaren 60 en 70 meerdere hits. Een aantal ervan blijken evergreens te zijn.

In bezetting van

Ramses Shaffy & Liesbeth List   zang

1933

Ramses Shaffy wordt geboren in Neuilly-sur-Seine als zoon van een Egyptische vader en een Pools/Russische moeder.

1939

Vanaf zijn zesde jaar groeit hij op in een pleeggezin in Nederland.

1952

Tussen 1952 en 1961 volgt hij lessen aan de Amsterdamse toneelschool.

1955

In de zomer van 1955 zet Ramses Shaffy met enkele klasgenoten van de Amsterdamse toneelschool een eerste theaterproductie op touw: Olé La Marguérita. In de late jaren vijftig speelt hij verschillende rollen bij de Nederlandse Comedie zoals in Anatole, Zoete Vogel Der Jeugd, Joseph In Dothan, Engel Kijk Terug, Midzomernachtsdroom en Driekoningenavond. Een aantal van deze toneelstukken wordt op televisie uitgezonden.

1960 - 1961

Shaffy reist met zijn vriend Joop Admiraal naar Italië in een poging er een filmcarrière te beginnen. Terug in Nederland verschijnt er een eerste, Engelstalige ep met vier nummers op het Omega-label: Come With Me. In 1961 doet Ramses Shaffy mee aan het songfestival van Knokke. De zanger speelt een rol in de film De Zaak M.P. van Bert Haanstra.

1963

Als Shaffy na de pauze van Driekoningenavond het toneel niet meer kan vinden, komt zijn carrière bij De Nederlandse Comedie ten einde. Hij speelt nog enkele toneelrollen onder meer voor Ensemble en Het Volkstoneel.

1964

Op 22 oktober 1964 gaat in Amsterdam het literair-poëtisch cabaret Shaffy Chantant in première. Shaffy werkt hierin samen met Joop Admiraal, pianist Polo de Haas, zangeressen Liesbeth List en Loesje Hamel. In het programma zijn onder andere gedichten van Hans Lodeizen en composities van Scarlatti opgenomen. Ook de meeslepende Shaffy Cantate, op single uitgebracht in 1966, stamt uit deze tijd.

Liesbeth List

1966

Shaffy heeft een top-2 hit met het zelfgeschreven nummer Sammy. Hij heeft een theaterprogramma met Liesbeth List en Louis van Dijk. Dit jaar verschijnen twee lp's: Shaffy Chantant, een weerslag van het gelijknamige theaterprogramma en een lp met liedjes: Ramses II.

Liesbeth List Louis van Dijk

1967

Ramses Shaffy speelt de hoofdrol in een drietal speelfilms: Liefdesbekentenissen van Wim Verstappen (ook met Johnny Lion), Een Vreemde Vogel van Lennaert Nijgh en De Verloedering Van De Swieps van Erik Terpstra. In deze laatste film speelt hij een parasiterende bonvivant. Shaffy wordt onderscheiden met een Edison.

Johnny Lion Lennaert Nijgh

1968

In Felix Merites (het latere Shaffy Theater) gaat een nieuw programma van start met Marjol Flore, Sylvia Alberts, Eelko Nobel, Thijs van Leer en Louis van Dijk: Shaffy Verkeerd. Samen met Liesbeth List brengt hij de single Pastorale uit. De single bereikt de derde plaats.

Ramses Shaffy & Liesbeth List Thijs van Leer

1969

Met Liesbeth List heeft Ramses Shaffy een top3-hit met het nummer Pastorale van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh. Hij werkt mee aan de geruchtmakende opera Reconstructie.

Boudewijn de Groot Liesbeth List

1970

Voor een lp met twee verhalende gedichten Sunset Sunkiss werkt Shaffy samen met het trio Thijs van Leer en sessiemuzikanten waaronder Jan Akkerman. De succesvolle lp Zonder Bagage, met medewerking van het Trio Louis van Dijk, arrangeur Bert Paige en producer Gerrit den Braber wordt in november/december opgenomen. Het duo Shaffy/List berijkt een tipnotering met In De Armen Van De Stad.

Jan Akkerman Ramses Shaffy & Liesbeth List Thijs van Leer Trio

1971

In januari wordt Ramses Shaffy op straat mishandeld door een onbekende en ligt hij twee maanden thuis. Verder is het een goed jaar voor de zanger. Hij heeft twee bescheiden hits: Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder en Aan De Andere Kant Van De Heuvel met Liesbeth List van de lp Zonder Bagage.Hij speelt in het toneelstuk Warm En Koud van Fernand Crommelynck (bewerkt voor de Nederlandse Comedie en geregisseerd door Hugo Claus) en heeft een theaterprogramma met Liselore Gerritsen. Shaffy ontvangt de Louis Davidsprijs.

Liesbeth List Ramses Shaffy & Liesbeth List

1975 - 1977

Shaffy speelt opnieuw een belangrijke rol in een speelfilm: Kind Van De Zon van René van Nie. Het nummer We Zullen Doorgaan, al eens uitgebracht in 1972, wordt een hit. De persiflage Doorgaan van André van Duin is echter nog succesvoller. Shaffy doet enkele programma's met Liesbeth List (Shaffy En List, Liesbeth En Ramses en Paso Doble) met wie hij ook twee lp's maakt: Samen (1976) en de dubbele livelp Liesbeth & Ramses Live!, opgenomen in de Stadsgehoorzaal van Kampen in 1977.

1978

Het sterk autobiografische nummer Laat Me wordt een bescheiden hit. In de Nes in Amsterdam heeft hij een eigen theatershow: Ramses in de Nes.

Herman Brood

1979

Ramses Shaffy heeft een klein rolletje in de Herman Broodfilm Cha-Cha.

1980

Shaffy wordt onderscheiden met de Gouden Harp van Conamus.

1983

Shaffy vertolkt de rol van Lamoraal, Graaf van Egmond in de tv-serie Willem van Oranje.

1985

Samen met onder meer Danny de Munk speelt Ramses Shaffy in de nieuwe verfilming van Op Hoop Van Zegen.

Danny de Munk

1987

Ramses Shaffy Shaffy speelt de rol van Joel Palsma in de speelfilm Nitwits van Nikolai van der Heyde.

1991

In de tv-film Dierbaar speelt Shaffy de rol van psychiater.

1993 - 1994

Ramses Shaffy Shaffy oogst lovende kritieken met het spelen van de dubbelrol van Cervantes/Don Quicohote in de musical Man Van La Mancha van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

1995

Shaffy speelt een rol in de tv-film De Nietsnut. De acteur trekt zich terug als hoofdrolspeler in de musical La Cage Aux Folles. Hij kampt na een val in een zwembad enige tijd met gezondheidsproblemen.

1997

Shaffy keert na 10 jaar weer terug in het theater met het programma Ramses '97. Begeleid door een zeskoppig orkest onder leiding van pianist Henk Ruiter en drie zangeressen: Martine Grünwald, Manuëla Kemp en Rolinha Kross. 'De tred is wankel, de lever verwoest, en de stem hapert zo nu en dan. (..) Hij zingt, vecht, huilt, bidt, lacht, werkt en bewondert met dubbele kracht.' Aldus De Volkskrant.

Manuëla Kemp Rolinha Kross

1998

Na zijn tournee verschijnt Shaffy af en toe op televisie om met andere artiesten te zingen. Bovendien verschijnt er een boek van zijn hand en komt er een verzamelaar uit.

1999

Shaffy speelt de rol van strandjutter in Herman van Veen’s speelfilm Nachtvlinder.

Herman van Veen

2002

Regisseur Pieter Fleury maakt een portret van de zanger. De documentaire Ramses gaat in september tijdens het Nederlands Film Festival in première en wint daar een Gouden Kalf. Tijdens de openingsavond van het festival krijgt eregast Ramses Shaffy een koninklijke onderscheiding in de rang van Ridder van de Orde van de Nederlandse Leeuw. Eind november wordt Ramses Shaffy onderscheiden met de Blijvend Applausprijs 2002 voor zijn opmerkelijke en bijzondere bijdragen aan het Nederlandse theater. De onderscheiding bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 2500 euro. De prijzenregen gaat verder als de zanger op 10 december uit handen van burgemeester Cohen de zilveren medaille van de stad Amsterdam ontvangt. De onderscheiding is bedoeld voor mensen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad.

2003


Tijdens het Gala van het Nederlandse Lied op 9 maart in Carré krijgt Shaffy de Radio 2 Zendtijdprijs uitgereikt als eerbetoon voor zijn gehele oeuvre. In november verschijnt Ramses Shaffy Naakt In De Orkaan. In dat boek schetst auteur Bas Steman aan de hand van krantenknipsels, dagboekfragmenten, interviews met vrienden en gesprekken met Ramses Shaffy een beeld van Shaffy's levensverhaal. Bij Nijgh en Van Ditmar verschijnt het boek Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder. Naast alle belangrijke liedteksten en een verhaal over Shaffy's eerste ontmoeting met zijn biologische vader bevat het boek een cd met een nog nooit uitgebrachte opname van het lied Vanavond dat Shaffy in 1983 uitvoerde in het radioprogramma Nu Hoor Ik Het Ook.

2004

De brieven die Ramses Shaffy en Joop Admiraal in 1960 en 1961 vanuit Rome naar hun vriendin en collega Shireen Strooker stuurden staan gebundeld in het boek Brieven Uit Rome (Nijgh & Van Ditmar). Liesbeth List staat in het najaar nog vier keer in Nederland en 27 keer in België met het programma Van Shaffy Tot Piaf. Tijdens haar optredens in Amsterdam wordt de zangeres voor het eerst na zeven jaar weer terzijde gestaan door Ramses Shaffy. Tijdens een emotionele avond op 12 oktober in de Nieuwe De La Mar wordt de terugkeer van de zanger met groot enthousiasme door het publiek onthaald. De hernieuwde samenwerking wordt vastgelegd op de dvd Liesbeth List : Van Shaffy Tot Piaf. Nog emotioneler is het voorlopig laatste gezamenlijke optreden op 23 november in hetzelfde theater.

Liesbeth List

2005

Ramses Shaffy In het theaterseizoen 2005-2006 gaat de voorstelling Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk-En-Bewonder, Een Ode Aan Ramses Shaffy De Songwriter door het land, met pianist Nico van der Linden en solisten Vera Mann, Mylène d'Anjou en Frans van Deursen. De show komt ook uit op cd. Van der Linden is betrokken bij de publicatie van Het Ramses Shaffy Songbook, Een Turbulent Leven In Liedjes. Het eerste exemplaar van dit 266 pagina's en 58 liedjes tellend boekwerk wordt op 2 september in Hotel L'Europe feestelijk gepresenteerd inclusief een geïmproviseerd optreden door Shaffy. De deels opnieuw opgenomen versie van Laat Me met Alderliefste wordt veel gedraaid op Radio 2 en komt in hun hitlijst Top2000 terecht.

Alderliefste

2006

Ramses Shaffy Op 25 maart overlijdt Ramses' goede vriend Joop Admiraal overwacht aan een hartstilstand. Op 5 mei treedt Ramses Shaffy samen met de band Alderliefste op tijdens Bevrijdingspop in Haarlem. Op 31 mei, tijdens de presentatie in De Rode Hoed te Amsterdam van de acht cd's tellende box Laat Mijn Liedjes Nu Maar Zwerven, krijgt Shaffy uit handen van Edisonvoorzitter Kees van Weijen de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst. De zanger krijgt de eervolle prijs voor zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. Op 6 september gaat in de Stadsschouwburg Mechelen de Vlaamse theaterproductie Ramses! in première. In het programma brengen de acterende zangers Truus Druyts, Thomas Lauwers en Jenne Decleir brengen een eerbetoon aan Ramses Shaffy.

2007

Zanger Niels van der Gulik uit Grootebroek treedt in Noord-Holland op met een programma vol liedjes van Ramses Shaffy, begeleid door pianist Feico de Leeuw, de gitaristen Joost Botman en Menno Bruin en zangeres Maria Koenis.. Bij sommige nummers vertelt Van der Gulik het verhaal achter de liedtekst. In juli staat hij twee keer in Felix Meritis te Amsterdam, het voormalige Shaffy Theater. Tijdens het eerste optreden zit Shaffy als eregast op de voorste rij. De zanger zingt begin augustus op het Rembrandtplein te Amsterdam samen met Liesbeth List tijdens Gay Pride. Op 6 november wordt in de Amsterdamse Stadsschouwburg, in aanwezigheid van de zanger, een bronzen borstbeeld van Ramses Shaffy onthuld. De buste is gemaakt door de Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker en maakt onderdeel uit van de Galerij der Groten in de foyer van de schouwburg, met portretten en beelden van beroemde acteurs en actrices.

2009

Op 26 oktober krijgt Shaffy uit handen van Beau van Erven Dorens het eerste exemplaar van de dubbele cd en dvd Laat Me. Op de dvd's staat zes uur aan hoogtepunten, uitgekozen door Universal Music samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Op dinsdag 1 december overlijdt Ramses Shaffy op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarmkanker.

2010 - 2011

William Spaaij speelt de rol van de jonge Ramses in de gelijknamige musical over het leven van Ramses Shaffy. Spaaij heeft al tweemaal een Johnny Kraaijkamp Musical Award gewonnen, in 2009 voor zijn hoofdrol in Footloose en in 2010 voor zijn vertolking van Bert de schoorsteenveger in Mary Poppins. De oude Ramses wordt gespeeld door acteur Tom Jansen. Het script van de musical is van Dick van den Heuvel en de regie is in handen van Peter de Baan. Liesbeth List is betrokken als artistiek adviseur. De voorstelling Ramses van producers Albert Verlinde en Roel Vente gaat op 1 december 2011 in première. Enkele Amsterdammers starten in september 2011 een handtekeningactie om halte Vijzelgracht van de in aanbouw zijnde NoordZuidLijn te vernoemen naar de zanger. In dezelfde maand wordt bekend dat acteur Maarten Heijmans (1983) de hoofdrol gaat vertolken in een vierdelige dramaserie over het leven van de jonge Ramses Shaffy. De regie is in handen van Michiel van Erp en het scenario van Marnie Blok. De serie wordt in 2013 uitgezonden, Zijlstra, de groep rondom zanger en trompettist Jeroen Zijlstra, brengt in seizoen 2011-2012 in het theaterprogramma Samen In Zee een ode aan Ramses Shaffy.

Zijlstra

2012

Het archief van Ramses Shaffy wordt in bruikleen beheerd door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt in nauwe samenwerking met het Theater Instituut Nederland onder goede omstandigheden bewaard en beschikbaar gesteld voor studenten en onderzoekers en voor tentoonstellingen en presentaties.

2013

Vanwege zijn 80e geboortedag wordt Shaffy in 2013 volop geëerd. Op de Amsterdamse Uitmarkt zingen o.a. Liesbeth List, Alex Klaasen, Maarten Heijmans, Rob de Nijs en Jenny Arean zijn bekende hits. Ze worden begeleid door het Holland Symfonia. De AVRO zendt het concert, dat wordt gepresenteerd door Cornald Maas, live uit. In september verschijnt het album Leef!, een eerbetoon aan Ramses Shaffy waarop bekende Nederlandse artiesten werk van hem uitvoeren, onder wie De Dijk, The Scene, Boudewijn de Groot, Tim Knol, Paul de Leeuw, Lucky Fonz III en Frank Boeijen. Ook de twee laatste opnamen van Shaffy staan erop: het liedje An En Jan in de versie zoals hij die zelf vastlegde, en Eiland Van Weleer. De compilatie opent met Het Eiland, in een bewerking van Bløf, met zang van Ramses Shaffy en Paskal Jakobsen, nieuwe coupletten en nieuwe muziek.

Bløf Boudewijn de Groot De Dijk Frank Boeijen Lucky Fonz III Paul de Leeuw The Scene Tim Knol

Discografie Ramses Shaffy

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ramses Shaffy

Audio/Video Ramses Shaffy

Video Ramses Shaffy

I.M. Ramses Shaffy (2009)
I.M. Ramses Shaffy (2009)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
I.M. Ramses Shaffy (2009)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer