Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RANDAL CORSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

portretfoto Randal Corsen

Periode

13-08-1972 - heden

Genre

jazz, piano, wereldmuziek

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Randall Corsen

Randal Corsen

Pianist en componist Randal Corsen (Curaçao, 13 augustus 1972) werpt zich al vroeg op als ambassadeur van de Antilliaanse muziek, samen met generatiegenoten als zangeres Izaline Calister en bassist Eric Calmes. Hij is 18 jaar als hij naar Nederland komt. In het tweede jaar van het conservatorium begint hij op ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Biografie Randal Corsen

Pianist en componist Randal Corsen (Curaçao, 13 augustus 1972) werpt zich al vroeg op als ambassadeur van de Antilliaanse muziek, samen met generatiegenoten als zangeres Izaline Calister en bassist Eric Calmes. Hij is 18 jaar als hij naar Nederland komt. In het tweede jaar van het conservatorium begint hij op te treden met zijn eigen jazz- en fusiontrio Cross Currents. Hij studeert in 1997 cum laude af aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. In hetzelfde jaar wint Cross Currents het Breda Jazz Concours en verschijnt de eerste CD van het trio. Corsen wordt lid van de latin-jazzformatie Bye-Ya! Hij speelt een belangrijke rol in de band van Izaline Calister en schrijft stukken voor haar succesvolle debuut-CD. In 2004 krijgt Randal Corsen een Edison Jazz Award voor zijn solodebuut Evolushon. Hij wordt muzikaal leider van de Antilliaanse bigband Tumbábo. Hij werkt samen met zangeres Tania Kross aan haar debuut-CD en aan een Antilliaanse opera. In New York neemt hij zijn tweede CD op met prominente gastmusici, onder wie trompettist Roy Hargrove. Met de klassieke gitarist Marlon Titre voert hij werk uit van Julian Coco, een belangrijk voorbeeld voor jonge Antilliaanse musici. Naast dit alles werkt Corsen als vaste docent op de conservatoria in Tilburg, Amsterdam en Utrecht, en als gastdocent in onder meer Rotterdam, Barcelona en Mexico.

In bezetting van

Beatriz Aguiar Band   piano
Izaline Calister   piano
Mónica Triga   piano
Ronald Snijders   piano

1990 - 1999

Randal Corsen stamt uit een familie die al lang bijdraagt aan de ontwikkeling van de Antilliaanse muziek en literatuur. Zijn betovergrootvader Joseph Sickman Corsen (1853-1911) is de schrijver van het eerste gedicht in het Papiaments, het bekende Atardi. Daarnaast is hij componist en musicus. Nazaat Randal Corsen komt op 18-jarige leeftijd van Curaçao naar Nederland om bouwkunde te studeren in Eindhoven. Na een jaar breekt hij de studie af en kiest hij voor het Brabants Conservatorium in Tilburg, later Fontys Conservatorium. Gefascineerd door mainstream jazz en fusion begint hij in zijn tweede jaar het trio Cross Currents. In 1997 studeert Corsen cum laude af. In hetzelfde jaar wint Cross Currents het Breda Jazz Concours. Jurylid Hein Van de Geyn stelt de band voor om een CD op te nemen voor het label A Records. Mixed Emotions wordt gepresenteerd in Paradox, het Tilburgse jazzpodium. Corsen speelt ook op CD's van Ronald Snijders en Gerardo Rosales.

Gerardo Rosales Hein Van de Geyn Ronald Snijders

2000 - 2002

Van Cross Currents verschijnt een tweede CD Sunú, met gastzangeres Izaline Calister. Met trompettist Jarmo Hoogendijk maakt Randal Corsen deel uit van de latin-jazzformatie Bye-Ya! Hij levert composities voor de succesvolle debuut-CD Soño di un muhé van Izaline Calister. In 2001 verschijnt het debuutalbum van Bye-Ya! In 2001 begint Corsen met lesgeven op het Brabants Conservatorium. Hij levert een gastbijdrage aan een CD van het Rosenberg Trio. Hij is finalist voor de Andersen Jazz Award in 2002 (later voortgezet als Deloitte Jazz Award). Corsen, Izaline Calister en percussionist Pernell Saturnino treden op met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Izaline Calister Jarmo Hoogendijk Jazz Orchestra of the Concertgebouw Pernell Saturnino The Rosenberg Trio

2003 - 2005

In 2003 verschijnt Corsens debuut-CD Evolushon, waarop invloeden uit de jazz, de klassieke pianomuziek en de Antilliaanse muziek te horen zijn. Het album wordt in 2004 bekroond met een Edison Jazz Award. De Asosiashon di Musiko Korsou verkiest hem als musicus van het jaar 2004. Corsen wordt muzikaal leider van de Latin-Antillean Big Band Tumbábo, een 16-mans formatie die een ode brengt aan de muziek en de componisten van de Nederlandse Antillen. Tumbábo treedt op tijdens North Sea Jazz 2004. Na onderzoek in het Centraal Historisch Archief op Curaçao wijdt Randal Corsen zich aan de composities van zijn betovergrootvader Joseph Sickman Corsen, die hij restaureert en uitvoert op de CD Corsen Plays Corsen. Deze plaat uit 2005 bevat uitvoeringen van 23 composities voor solopiano. Hij werkt mee aan de debuut-CD Corazon van de Antilliaanse mezzosopraan Tania Kross.

Tania Kross

2006 - 2009

Tijdens het festival Winternachten in Den Haag treedt Corsen op met het kwartet Konjunto Antyano en schrijver Jan Brokken, die een boek heeft geschreven over de invloed van Chopin op het Antilliaanse muziekleven. Corsen geeft een serie optredens met Tania Kross. Hij neemt zijn tweede CD Armonia op in New York, met prominente jazzmusici zoals Paquito d'Rivera, Scott Colley en Roy Hargrove. Deze groep treedt op tijdens North Sea Jazz 2008 met percussionist Horacio 'El Negro' Hernandez. In 2008 verschijnt de CD Dulsura di Kursou, waarop Corsen liedjes van Curaçao vertolkt, gezongen door zijn vrouw Arlette Koeijers, gospelvocaliste Shirma Rouse en Cyrill 'Yeye' Bernadina.

2010 - 2011

Van Bye-Ya! verschijnt een nieuwe CD in een nieuwe bezetting. De kern van de band wordt nog steeds gevormd door Corsen en de oprichters, bassiste Mick Paauwe en percussionist Jens Kerkhoff. In 2010 heeft Corsen grootschalige optredens met de klassieke gitarist Marlon Titre. Samen met Corsens band en het achtkoppige New European Ensemble brengen zij een ode aan gitarist-contrabassist-componist Julian Coco (1924-2013), de nestor van de Curaçaose muziek. Corsen treedt op tijdens North Sea Jazz Curaçao met Roy Hargrove, Scott Colley, David Sanchez, Pernell Saturnino en Horacio 'El Negro' Hernandez. Hij werkt mee aan het album World Of Thought van jazzgitarist Marzio Scholten.

Jens Kerkhoff Julian B. Coco Mick Paauwe

2013

Op zijn album Symbiosis experimenteert Corsen verder met de koppeling van hedendaagse jazz aan latin, funk en pop. Daarbij laat hij voldoende ruimte over voor bijdragen en interpretaties van zijn begeleidende muzikanten Mark Schilders, Glenn Gaddum jr. en Vernon Chatlein. In het kader van de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij gaat op 1 juli in de in Amsterdamse Stadsschouwburg Randal Corsens opera Katibu di Shon (Slaaf en Meester) in première. Het is de eerste opera die volledig in het Papiaments wordt gezongen. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Carel de Haseth. Katibu di Shon is een initiatief van mezzosopraan Tania Kross en de Nationale Reisopera. Naast Kross wordt de opera uitgevoerd door bariton Peter Brathwaite, tenor Jeroen de Vaal, het Matangi Quartet, Stichting Nationaal Opera en Concert Koor onder leiding van dirigent Ed Spanjaard.

Ed Spanjaard Matangi Quartet Nationale Reisopera Tania Kross

Discografie Randal Corsen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Randal Corsen

Audio/Video Randal Corsen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer