Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RANDY WINTERDAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

04-12-1963 - heden

Genre

Antillen, basgitaar, jazz, kalimba, latin, maracas, percussie, piano, tambú grandi, wereldmuziek

Online

Officiële website

Randy Winterdal

Op Curaçao geboren bassist, componist en bandleider die zich beweegt in een cross-over van Antilliaanse muziek, wereldmuziek, klassieke muziek, latin en jazz. Ook als freelancer onderscheidt hij zich al vele jaren als begeleider en/of bandlid van talloze acts.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, kalimba, maracas, percussie, piano, tambú grandi

Overige muzikanten

Claudia Valenzuela   viool
Eric Brigitha   conga, percussie, tambú grandi, wiri
Garry Francisco   drums, wiri
Sabine Meijers   harp
Tilo Baumheijer   fluit
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Randy Winterdal

Op Curaçao geboren bassist, componist en bandleider die zich beweegt in een cross-over van Antilliaanse muziek, wereldmuziek, klassieke muziek, latin en jazz. Ook als freelancer onderscheidt hij zich al vele jaren als begeleider en/of bandlid van talloze acts.

In bezetting van

Ronald Snijders   basgitaar
Samba Salad   basgitaar

1971 - 1977

Randy Winterdal, in 1963 geboren te Willemstad, Curaçao, is als kleine jongen al gefascineerd door muziek. Van zijn ouders krijgt hij zijn eerste muziekinstrument cadeau: een zestiensnarige mandoline afkomstig uit Colombia. Op deze mandoline speelt hij - wanneer alle overige snaren gesneuveld zijn en alleen de dikke bassnaar nog overblijft - baslijnen die hij op de radio hoort. Zijn vader koopt in 1975 een Spaanse gitaar voor hem en laat hem klassieke gitaarlessen volgen op de muziekschool. Winterdal blijft echter vasthouden aan zijn liefde voor de bas en zit regelmatig niet binnen te studeren, maar buiten samen met vrienden muziek te maken, in dit geval baslijnen spelend op zijn Spaanse gitaar.

1978 - 1979

Als autodidact treedt Winterdal toe tot zijn eerste band, genaamd Mondongo Special. Ze spelen salsa, merengue, cumbia, calypso en tipico, een traditionele Antilliaanse muzieksoort. In deze periode krijgt hij basles van de bekende Antilliaanse musicus Erwin Prudencia. Hij leert jazz en klassieke muziek waarderen.

1980 - 1984

Winterdal speelt in het Straussen Jazzquartet van Rudy Emerenciana, een van de eerste jazzgroepen van Curaçao. Maar hij maakt ook deel uit van de traditionele muziekgroep Tipico Sopitu. Hierdoor vindt hij een muzikale balans tussen de meer progressieve jazzmuziek en de traditionele Antilliaanse muziek.

1985 - 1989

Winterdal maakt de overstap naar Nederland om te gaan studeren. Hij begint in 1985 met een cursus jazzmuziek bij de stedelijke muziekschool in Den Haag en in 1987 doet hij de vooropleiding van het conservatorium in Hilversum. Intussen verwerft hij zich een plaats in het Nederlandse schnabbelcircuit door op te treden met diverse topveertig- en coverbandjes.

1990 - 1996

Winterdal vindt uiteindelijk zijn draai op het Utrechts Conservatorium, waar hij in 1995 afstudeert. Intussen, en ook daarna speelt hij in groepen als Hasta Domingo, Unisono Dos, Very Saxy en Vibe Tribe. Als gastmuzikant doet hij in 1994 mee op de in eigen beheer uitgebrachte cd Paradise van de groep Ilvio Pietersz Unisono-2, uiteraard als basgitarist. In 1995 is hij gastmuzikant op de in eigen beheer uitgebrachte cd Merengue En Holanda van de groep Hasta Domingo, waarop hij naast fretloze bas ook marímbula (basduimpiano) speelt. De samenwerking bevalt dermate goed, dat hij een jaar later ook op de via A-Records verschenen cd Amor Puro van deze groep meedoet, deze keer alleen op basgitaar.

1997

Met het jazztrio Cross Currents wint hij in 1997 de Oranjeboom Award op het jaarlijkse jazzconcours te Breda. Dat jaar verschijnt er tevens een cd van deze groep: Mixed Emotions, op A-Records. Winterdal tekent op dit album als componist, producer én bassist (fretloos).

1998 - 2005

Randy Winterdal speelt veelvuldig als groepslid van de bands van de Venezolaanse percussionist Gerardo Rosales en van de Surinaamse fluitist en componist Ronald Snijders. Hij ziet veel van de wereld omdat hij met hen tournees doet door Mexico, Guatemala, Nicaragua, Suriname, Curaçao, Frans-Guyana, Maleisië, Litouwen, Letland, Hongarije, Bulgarije en verschillende West-Europese landen. Verder staat hij als freelance bassist op allerlei podia met bekende musici, zoals Cedric Dandaré, Randal Corsen, Izaline Calister en Denise Jannah. Ook is hij van de partij in theaterproducties met Jetty Mathurin en Ivonne Lawalata. Met Steve Bridgewater en Ronald Snijders werkt hij aan theatervoorstellingen voor kinderen. In 1999 verschijnt de cd Sunú, het tweede album van het jazztrio Cross Currents, wederom op A-Records, waarop Winterdal als componist en fretloze bassist staat vermeld. Zijn naam is datzelfde jaar ook te vinden op het verzamelalbum El Venezolano, een cd die uitkomt via Challenge Records. In 2001 doet hij mee op Ronald Snijders' cd Bijlmerjazz, in 2004 op diens album Variyento, en in 2005 op zijn dubbelalbum West By West / Soulkawina, alle drie verschenen op Snijders' eigen label BSM. Bij Walboomers verschijnen de verzamelalbums Latina: Tribute To Fania All Stars (2004) en Mongomanía (2005), waarop Winterdal met zijn baby bass van de partij is. In 2005 brengt Winterdal zijn debuutalbum Ku Pasonan Chikí uit, met uitsluitend eigen stukken, en stelt hij daartoe zijn Randy Winterdal Ensemble samen (voor de bezetting zie de discografie).

Gerardo Rosales Izaline Calister Ronald Snijders

2006 - 2008

Randy Winterdal treedt onder meer op met Izaline Calister, Randal Corsen, Ino Kruysen en Michael Simon. In 2006 is hij als gastmuzikant (fretloze bas en basgitaar) te horen op het in eigen beheer uitgebrachte album Coming Of The Light van Driftkikker, en op de cd Carnavales van Orquesta Bembe (baby bass en basgitaar), verschenen via FLG Productions. In september 2007 doet hij met het Randal Corsen trio een zeer succesvolle tournee door Colombia, met als hoogtepunt een ontmoeting met de legendarische bassist Israel 'Cachao' López. In 2008 is hij met zijn baby bass te vinden op de albums Salsa Mundial van Gerardo Rosales (Walboomers Latina) en op Our Latin Groove, een verzamelalbum van het label Callejero Music Records. In deze periode treedt hij ook toe tot de muziektheatergroep Samba Salad en het Caribische jazzkwartet Crianzas, aanvankelijk als invaller, maar later als bandlid.

Samba Salad

2009

Naast optredens met Samba Salad en Crianzas - van deze laatste verschijnt het album Sabor Intimo - is Winterdal ook te vinden op de albums Y Tu Querías Salsa? (Walboomers) van FP La Banda, als basgitarist, en op Diferente Koló Idioma I Sabor (eigen beheer) van Ludson Haddocks, als fretloze bassist en arrangeur. Tevens verschijnt zijn tweede eigen album Alma Di Mi Tera, dat negen muzikale portretten bevat van personen en plaatsen die indruk op hem hebben gemaakt.

Discografie Randy Winterdal

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Randy Winterdal

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer