Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RASKOLNIKOV

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Raskolnikov

Periode

1998 - heden

Genre

jazz, soul

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Mark Ritsema & Trio Raskolnikov

Raskolnikov

Rotterdamse band rondom zanger/gitarist Mark Ritsema (ex-Spasmodique).
Volledige biografie...

Bezetting

Chris Grem   piano
Peter Jessen   contrabas
Mark Ritsema   gitaar, zang
Ron de Bruijn   drums

Overige muzikanten

Coen Aalberts   drums, percussie

Genoemd in de biografie van

1997   Cobraz
2000   Spasmodique
2006   Dany Lademacher
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Raskolnikov

Rotterdamse band rondom zanger/gitarist Mark Ritsema (ex-Spasmodique).

1998

Aan het eind van het jaar wordt Mark Ritsema & Trio Raskolnikov opgericht. De groep heeft zijn oorsprong als de huisband van de talkshow Studio Gloria van Radio Rijnmond. De muzikanten zijn afkomstig uit verschillende muziekstijlen. Ritsema speelde eerder in Spasmodique en Cobraz. Grem speelde naast Cobraz ook bij Fay Lovsky. Aalberts is afkomstig uit de freejazz en contrabassist Jessen komt uit Vim Fuego.

Vim Fuego

1999

De cd Studio Gloria wordt in september gepresenteerd in Rotown te Rotterdam. Het album bevat naast liedjes van Ritsema enkele korte improvisaties en een cover van Burt Bacharach.

2000

Trio Raskolnikov speel ondermeert op Noorderslag en Metropolis.

2001

De groep maakt in opdracht van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 onder de titel Dorst een combinatie van door henzelf geschreven zeemansliederen, avant-garde en klassieke muziek. Het stuk wordt uitgevoerd met twee danseressen en visuele omlijsting van Favola Film. Raskolnikov treedt regelmatig op met de Amerikaanse dichter/schrijver en jaren zestig legende John Sinclair. Raskolnikov neemt de track By The Lamplight (een duet met Koningin van de Nacht Fatima) op voor de benefiet-cd 13 Tippelhits, een project van columniste Carrie ten bate van betere werkomstandigheden voor prostituees in Rotterdam.

2002

Raskolnikov richt samen met de groep The Q-Club het label/organisatie UNSOUND op. UNSOUND streeft naar een onafhankelijke positie binnen de muziekindustrie en wil vooral een platform vormen waarbinnen alle ruimte bestaat om op een directe wijze expressie te geven aan de artisticiteit van beide groepen. Drummer Ron de Bruijn (ex-Cobraz) neemt de plaats in van Coen Aalberts.

2003

De basis van de tien nummers voor het tweede album The Jezebel Shanty wordt in twee dagen live opgenomen, gedurende sluitingstijd in het Rotterdamse Nighttown Café. De plaat bevat ingetogen jazz, melancholieke soul, klagende shanties en barokke thema's. De cd verschijnt in het najaar op UNSOUND, gevolgd door een gezamenlijke multimediale voorstelling samen met The Q-Club (voorheen Vitalis) en Favola Film in een tiental grote steden in Nederland.

The Q-club

2004

Raskolnikov is met het nummer Glorybox van Portishead vertegenwoordigd op de compilatie More Than A Woman.

2006

In het najaar is Mark Ritsema als speciale gast betrokken bij UNSOUND0010, een persoonlijke voorstelling van The Q-Club samen met het visuele team Marieke Blaauw, Joris Oprins en Job Roggeveen. De voorstelling geeft een beeld van een ontspoorde en op drift geraakte wereld. UNSOUND0010 is te zien in Rotterdam, Hoorn, Alkmaar, Amsterdam en Den Bosch.

2007

Mark Ritsema speelt in de livebezetting van Mecano. Onder de naam Nightporter brengt hij in het najaar de cd In A Valley Of Wolves uit waarop hij wordt terzijde gestaan door Eric Lensink (bas/piano), Jeroen Tenty (Hammond) en Dany Lademacher (gitaar). Met Nightporter gaat Ritsema ook op tournee door Nederland, België en Portugal.

Dany Lademacher Mecano Nightporter

2008

Als Mecano uiteenvalt, schrijven Ritsema en Dirk Polak (Mecano) nieuw songmateriaal. In de zomer treden ze een paar keer in Athene op met hun Nederlands/Griekse band Deep Sea Conspiracy. Na dit korte Griekse avontuur keren ze terug naar Nederland om als duo verder te gaan onder de naam Polar Twins.

Polar Twins

2009

Ritsema, Jessen en De Bruijn vormen de begeleidingsband van singer/songwriter Vera (Vera Jührend) en zijn in die hoedanigheid te horen op haar debuutalbum Leave A Line.

Vera

2012

Van Polar Twins verschijnt in oktober het debuutalbum Wee Small Hours At Swansneck.

Discografie Raskolnikov

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Raskolnikov

Audio/Video Raskolnikov

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer