Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RAYMZTER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Raymzter

Periode

10-09-1979 - heden

Genre

Nederhop, Nederlandstalig, rap, tekstschrijver

Raymzter

Raymzter wint in 2001 de Grote Prijs van Nederland in de categorie HipHop/R&B. Een jaar later breekt hij door met de hit Kutmarokkanen, de titel is gebaseerd op een controversiële uitspraak van de Amsterdamse PvdA-wethouder Rob Oudkerk.
Volledige biografie...

Instrumenten

rap, tekstschrijver

Overige muzikanten

Dominiq Dorwart   draaitafels
Jason Chocolaad   toetsinstrumenten
Rowin Tettero   drums
Glenn Gaddum jr.   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1997   Opgezwolle
2003   Brainpower
2003   Glenn Gaddum jr.
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Raymzter

Raymzter wint in 2001 de Grote Prijs van Nederland in de categorie HipHop/R&B. Een jaar later breekt hij door met de hit Kutmarokkanen, de titel is gebaseerd op een controversiële uitspraak van de Amsterdamse PvdA-wethouder Rob Oudkerk.

1993 - 2000

Als hij van zijn tante een bandje krijgt van Public Enemy raakt de in Almere woonachtige Raymzter (Raymond Redouan Christiaan Rensen, zoon van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader) in de ban van hiphop. Al snel begint hij zelf met het schrijven van teksten, in eerste instantie in het Engels, maar later vooral in het Nederlands. Vanaf 1996 treedt hij ook regelmatig op. Overdag volgt hij een bakkersopleiding. Het duurt niet lang of Raymzter houdt het niet alleen bij het schrijven van rapteksten, maar begint ook met het maken van zijn eigen beats. Daarnaast rapt hij op beats van o.a. DJ Mass, QF en DJ Chief. Om live goed voor de dag te komen formeert hij een band met Dominiq Dorwart (Dj-Do), Glenn Gaddum, Jason Chocolaad en Rowin Tetteroo.

2001

Met deze groep doet Raymzter mee aan de Grote Prijs in de categorie hiphop die hij meteen op zijn naam schrijft. Het levert de jonge rapper veel publiciteit op. Langzaam maar zeker groeit zijn naam in de Nederlandse hiphopscene. In september van dat jaar wint hij de MC Battle Geen Daden Maar Woorden in Rotterdam.

2002

Raymzter Dat Raymzter goed is in freestyle battles bewijst hij nog maar eens door de wedstrijd Nederland v/s Vlaanderen (die in januari in Amsterdam en Antwerpen wordt gehouden) op zijn naam te schrijven. Zijn maatschappijkritische raps vallen op door hun rauwheid en vindingrijke metaforen. Hij schrijft teksten en muziek voor de televisieprogramma's Politiek Is Moeilijk en Pimpelpaars Met Een Zwart Gat. Raymzter is een van de rappers die gevraagd wordt voor de cd Homegrown - Dope Dutch Hiphop Talent, een uitgave van het Nationaal Pop Instituut met tien talentvolle Nederlandse hiphopacts die nog geen platencontract hebben. Raymzter levert twee nummers voor het album: Kaapwerk en Altijd Laat (Langverwacht Maar Toch Gekomen). De cd en de bijbehorende tournee door het clubcircuit krijgen veel aandacht in de pers. In juni wordt bekend dat Raymzter een van de winnaars van een Essent Award is; die prijs levert hem een optreden op het Lowlands festival op. Raymzter tekent een contract bij Top Notch/Virgin. In september wordt de eerste single Kutmarokkanen?! uitgebracht. De titel is gebaseerd op een controversiële uitspraak van de Amsterdamse PvdA-wethouder Rob Oudkerk. De single krijgt in oktober zeer veel aandacht in de media waaronder in het NOS-journaal en het RTL-nieuws.

2003

Raymzter Raymzter staat op Noorderslag. In de videoclip van het nummer Down Met Jou speelt Brainpower een rol. Het debuutalbum Rayalistisch verschijnt in het voorjaar, gevolgd door de single Altijd Laat. De rapper staat voor de tweede maal op Lowlands.

Brainpower

2004

Raymzter Samen met D-Men en Opgezwolle geeft Raymzter op 16 september een optreden in de Melkweg te Amsterdam in het kader van Rap4Right, een educatief project voor kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden.

D-Men Opgezwolle

2005

Raymzter De carrière van Raymzter lijkt even in de schaduw te staan van de zeer populaire Marokkaanse rapper Ali B. Zijn officiële website wordt een jaar lang niet bijgehouden. In maart laat Raymzter echter weer van zich horen tijdens drukbezochte presentatie van zijn tweede album Rayacties in Bitterzoet te Amsterdam. De plaat is opgenomen met producer/DJ Mass (Massimo Baudo). Eind juni starten de opnames van de muzikale hiphopspeelfilm Bolletjes Blues!, het debuut van regisseurs en scenarioschrijvers Karin Junger en Brigit Hillenius. Rapper Negativ en actrice Sophie van Oers spelen de hoofdrol. Raymzter is te zien in een bijrol.

Negativ

2006 - 2007

Raymzter vraagt fusionfluitist Chris Hinze voor een bijdrage op de single en bijbehorende videoclip Vechten Op Het Schoolplein. De samenwerking bevalt zo goed dat de twee, samen met leden uit hun bands en de Marokkaanse zangeres Rajae el Mouhandiz, in het voorjaar van 2007 een theatertournee doen onder de titel Serieuzere Zaken.

Chris Hinze

2009

In juni zet Raymzter de mixtape Raymzter Miksteep Vol. 1 De Frontlinie online. De verzameling bevat 18 exclusieve tracks die zijn voortgekomen uit opnamesessies voor het derde album Rayvolutie.

2012 - 2013

In oktober 2012 is via internet is een ongemasterde versie te horen van de track Levende Doden, afkomstig van Rayvolutie waar Raymzter nog steeds aan werkt. Begin april 2013 zet de rapper de nieuwe track Begonnen Op De Bodem op de muziekwebsite Soundcloud en kondigt hij (wederom) een comeback aan.

Discografie Raymzter

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Raymzter

Audio/Video Raymzter

Video Raymzter

Kutmarokkanen
Kutmarokkanen

Audio Raymzter

Raymzter-Begonnen op de bodem / Started from the bottom (freestyle)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kutmarokkanen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer