Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

REINBERT DE LEEUW

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Foto voor de VARA, 1979 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

08-09-1938 - 14-02-2020

Genre

componist, dirigent, hedendaags, klassiek, piano

Reinbert de Leeuw

Als pianist krijgt Reinbert de Leeuw grote bekendheid door zijn interpretatie van de werken van Erik Satie. Als dirigent houdt hij zich vooral bezig met het uitvoeren van hedendaagse muziek. De Leeuw is regelmatig gastdirigent bij de belangrijkste Nederlandse orkesten, ensembles en het Nederlands Kamerkoor. Naast kamermuziekwerken componeert hij ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent, piano

Genoemd in de biografie van

1942   Hans Vonk
1961   Irene Maessen
1967   De Nationale Opera
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Reinbert de Leeuw

Als pianist krijgt Reinbert de Leeuw grote bekendheid door zijn interpretatie van de werken van Erik Satie. Als dirigent houdt hij zich vooral bezig met het uitvoeren van hedendaagse muziek. De Leeuw is regelmatig gastdirigent bij de belangrijkste Nederlandse orkesten, ensembles en het Nederlands Kamerkoor. Naast kamermuziekwerken componeert hij opera's en werken voor orkest. Hij publiceert een boek over Charles Ives (samen met J. Bernlef) en de bundel 'Muzikale Anarchie', een verzameling van eerder in het tijdschrift De Gids verschenen beschouwingen over moderne muziek.

In bezetting van

Asko|Schönberg   dirigent

1938 - 1970

Reinbert de Leeuw wordt op 17 januari 1938 in Amsterdam geboren. Hij studeert piano en muziektheorie in Amsterdam bij Jaap Spaanderman en compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Kees van Baaren. Samen met Louis Andriessen, Misha Mengelberg, Peter Schat, Jan van Vlijmen, Hugo Claus en Harry Mulisch werkt hij aan de opera 'Reconstructie' die tijdens het Holland Festival 1969 wordt opgevoerd. Naast kamermuziekwerken componeert hij onder andere 'Hymns and Chorals' voor blazersensemble, elektrische gitaren en elektronisch orgel (1970),

1972 - 1980

De Leeuw is medeoprichter van de zogenaamde Rondomconcerten. Hij componeert 'Abschied, symphonische Dichtung für grosses Orchester' (1973). In 1974 richt hij, samen met de altviolist Henk Guittart, het Schönberg Ensemble op dat onder zijn leiding grote roem verwerft met de uitvoering van het complete kamermuziekoeuvre van Arnold Schönberg, Anton Webern en Alban Berg. In 1976 verschijnt de eerste opname van een uitvoering van de eerste Gymnopedie van Erik Satie. De Leeuw maakt met deze opname de muziek van Satie populair in Nederland. Deze trage uitvoering duurt 4 minuten en 49 seconden. Ook andere werken van zowel Satie als Liszt voert Reinbert de Leeuw opvallend langzaam uit. Samen met Jan van Vlijmen componeert De Leeuw in 1977 de opera 'Axel'.

1992 - 1998

Reinbert de Leeuw is in 1992 gastprogrammeur van het Aldeburgh festival (Suffolk). In maart ontvangt hij samen met de Ierse dichter Seamus Heaney de Sikkensprijs 1991 "voor de manier waarop gebruik is gemaakt van kleur in niet-visuele uitingen". Tevens wordt hij dit jaar onderscheiden met het 3M Muzieklaureaat, de grootste Nederlandse muziekprijs. In maart 1994 verleent de Universiteit Utrecht tijdens haar 358e dies natalis een eredoctoraat aan Reinbert de Leeuw voor zijn werk als pianist en dirigent van het Schönberg Ensemble. Van 1994 tot 1998 is De Leeuw artistiek directeur van het Tanglewood Festival (VS).

2001 - 2008

In 2001 wordt Reinbert de Leeuw artistiek adviseur en vaste gastdirigent voor hedendaagse muziek van het orkest van Melbourne en dat van Sydney. Sinds dit jaar is hij ook de artistiek directeur van de Zomeracademie van het Nederlands Jeugdorkest in Oosterbeek. In augustus 2004 wordt De Leeuw benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Leiden voor 'uitvoerende en scheppende kunsten van de 19de, 20ste en 21ste eeuw'. Tijdens de viering van zijn 70ste verjaardag is Reinbert de Leeuw op 8 september 2008 tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd.

2010

In de uitzending van de talkshow De Wereld Draait Door van 13 december geeft Reinbert de Leeuw een integrale uitvoering van het nummer 4’33″ van John Cage dat bestaat uit 4 minuten en 33 seconden stilte.

2013

Op 30 augustus krijgt Reinbert de Leeuw de Amsterdamprijs uitgereikt. Zijn 75ste verjaardag wordt gevierd met tal van activiteiten. In Korzo Den Haag vindt een speciaal festival plaats waarbij onder andere Im Wunderschönen Monat Mai, 21 gearrangeerde liederen van Schubert en Schumann, opnieuw wordt opgevoerd, ditmaal met actrice Katja Herbers. De Leeuw krijgt de Edison Klassiek 2013 voor het album met zijn uitvoering van Via Crucis van Franz Liszt. Het betreft een versie voor piano solo zonder vocalen. Bij Decca verschijnt een jubileumbox met 8 cd's.

2014

De ongeautoriseerde biografie Reinbert De Leeuw: Mens Of Melodie wordt uitgebracht. Auteur Thea Derks werkt zeven jaar aan het boek maar De Leeuw weigert in zijn jubileumjaar 2013 de biografie te autoriseren waarna uitgeverij De Bezige Bij zich terugtrekt. In maart komt de biografie alsnog uit bij Leperello Uitgevers. In augustus is hij te gast in het televisieprogramma Zomergasten.

2015

Met het Vlaamse ensemble Het Collectief en sopraan Katrien Baerts brengt hij een concertprogramma met werk van o.a. Alban Berg en Alexander Zemlinksy.
Ook stort hij zich met Het Collectief (en het Collegium Vocale Gent) op het werk van de Tsjechische componist Leos Janácek.

2016

Filmmaker Cherry Duyns volgt De Leeuw voor de documentaire 'De Matthäus Missie van Reinbert De Leeuw' vanaf de eerste repetitiedagen van de Matthäus Passion tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Ook filmt Duyns de opvoeringen op 20 en 21 maart.
De Leeuw dirigeert het Asko|Schönberg ensemble bij de nieuwe opera 'Theatre of the World' van Louis Andriessen.

Asko|Schönberg Louis Andriessen

2018

De cd waarvoor hij werk van de Hongaarse componist György Kurtág dirigeert wordt genomineerd voor een Grammy. Uit handen van koningin Máxima ontvangt De Leeuw in november de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.

2020

Op 14 februari overlijdt Reinbert de Leeuw op 81-jarige leeftijd. In september verschijnt postuum de laatste opname die hij maakte in januari 2020. Het is een bewerking van Mahlers Das Lied von der Erde samen met Het Collectief en de zangers Yves Saelens en Lucile Richardot.

Discografie Reinbert de Leeuw

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Reinbert de Leeuw

Audio/Video Reinbert de Leeuw

Video Reinbert de Leeuw

Documentaire Reinbert de ...
Documentaire Reinbert de Leeuw Cultuurfonds Prijs 2018
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Documentaire Reinbert de Leeuw Cultuurfonds Prijs 2018

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer