Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RENE FROGER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

In het programma Vocaal Centraal, TROS 1992 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

05-11-1960 - heden

Genre

MOR, pop, zang

Online

Officiële website

René Froger

Amsterdamse zanger die uitgroeit tot crooner met megasterstatus. In de jaren negentig trekt hij volle stadions met toegankelijke ballades en hapklare en meeklapbare rock.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Marian van Noort   zang
Glenn Corneille   piano
Anouskha de Wolff   zang
Nick Bult   toetsinstrumenten
Mandy Huydts   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1953   Forrest
1963   Peter Beense
1980   Cees Stolk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie René Froger

Amsterdamse zanger die uitgroeit tot crooner met megasterstatus. In de jaren negentig trekt hij volle stadions met toegankelijke ballades en hapklare en meeklapbare rock.

In bezetting van

Toppers   zang

1960

René Froger wordt op 5 november 1960 in de arme en karakteristieke Amsterdamse volksbuurt De Jordaan geboren, waar zijn eveneens zingende en accordeon spelende vader Bolle Jan een populair café heeft. Vader Jan (1942-2009) en moeder Mien (1942-2009) treden op als duo Jan & Mien. Tot zijn achtste woont René in die volkswijk. Operamuziek schalt uit de vensters en Froger leert van zich af te bijten. Hoewel hij later naar Amsterdam-West verhuist, blijft De Jordaan zijn favoriete stekkie. In het café van zijn vader (tegenwoordig het Bolle Jan / Rene Froger-café) zet hij zijn eerste schreden als zingend artiest. In het café worden ook veel andere artiesten begeleid door Froger's vader, waardoor René al gauw veel liedjes ('van Italiaans tot rock 'n' roll) leert kennen. Aanvankelijk is hij van plan in de horeca te gaan werken - hij haalt daartoe ook de nodige diploma's - , maar als hij op zijn zestiende eenmaal van achter de bar liedjes begint te zingen is Froger niet meer te houden. Hij begint veelvuldig op te treden in het kroegencircuit. Pas als hij meedoet aan een talentenjacht in het Lido-theater en hij als winnaar vier maanden mee mag draaien in de revue met Ted de Braak en Mini en Maxi begint Froger te denken aan een serieuze carrière in de muziek.

Ted de Braak

1983

Froger wordt voor het eerst vader. Het huwelijk is geen lang leven beschoren. Zijn vrouw Yolanda trouwt later met een vriend van Froger.

1987

Froger maakt zijn professionele zangdebuut met het lied Love Leave Me dat in de tipparade blijft steken.

1988

Zijn volgende single Winter in America, een cover van Doug Ashdown, wordt, mede dankzij het optreden tijdens het afscheid van Adam Curry bij Veronica, een top tien-hit. Zijn eerste langspeelplaat Who Dares Wins houdt het 55 weken uit in de top 100. Zijn succes komt mede tot stand via producer/tekstschrijver/manager John van Katwijk (ex-Cristie Lane) en arrangeur/multi-instrumentalist Edwin Schimscheimer, die ook een aantal nummers schreef voor het Eurovisie Songfestival. Froger krijgt uit handen van Conamus de Zilveren Harp.

Christie Lane Edwin Schimscheimer John van Katwijk

1989

Froger scoort in samenwerking met de groep Het Goede Doel een monsterhit met het up tempo-lied Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken (oorspronkelijk geschreven voor André Hazes), bij sommigen beter bekend van de meezingbare refreinregels: 'een eigen huis / een plek onder de zon.' Vanaf dat moment rijst Froger's ster razendsnel. Hij scoort hit na hit (23 stuks binnen 10 jaar). De nummers op zijn goed verkopende cd's bevatten covers van onder anderen Albert Hammond, Leo Sayer en Diane Warren en composities van het duo Van Katwijk en Schimscheimer. De shows van Froger worden steeds groter. Hij richt zich met de René Froger Theaterband op grotere theaters en sporthallen.

André Hazes Edwin Schimscheimer Het Goede Doel John van Katwijk

1994

De joviale Froger scoort een Edison voor het album The Power of Passion. In datzelfde jaar vestigt hij een record door tien keer op rij in een uitverkocht Ahoy op te treden. Froger is 'big in Holland'.

1995

Hij doet daar nog een schepje bovenop door twee keer in een vol Feyenoordstadion De Kuip te spelen. Internationaal (Duitsland) komt Froger's carrière niet echt van de grond, omdat hij naar eigen zeggen bang is zijn eigen Nederlandse publiek te verwaarlozen.

1996

Na het met scepsis ontvangen album Illegal Romeo en de bijbehorende mega-familieshow raakt Froger in een klein dipje. Hij spiegelt zich graag aan een ster als Frank Sinatra die ook dalen kende om daarna weer te kunnen pieken. Froger pakt met Illegal Romeo-tournee weer ouderwets groot uit. Zijn band kent op een gegeven ogenblik 21 leden, inclusief zijn Wild Rhythm Dancers. Froger is niet op zijn mondje gevallen. Hij is trots op zijn megastatus en lijkt immuun te zijn voor kritiek op zijn oppervlakkigheid of zijn houterigheid op het podium: 'what you see is what you get', is een veel gezegd stopzinnetje van de Amsterdammer. Toch lijkt hij wat krediet verspeeld te hebben. De eerste single van Illegal Romeo heet If You Don’t Know en haalt de middelste regionen van de hitlijsten. Opvolger In Dreams schopt het tot de top drie. Het grote publiek is Froger blijkbaar nog niet zat.

1997

In mei sluit Froger het tweede deel van de Illegal Romeo-tour af in de Zwolse IJsselhallen. In een reclamespotje voor biermerk Bavaria valt het publiek in slaap bij een optreden van Froger. In maart en mei verschijnen nog twee singles van Froger, respectievelijk That’s When I’ll Stop Loving You en The Number One. Ook deze singles, beiden afkomstig van Illegal Romeo, worden behoorlijke hits.

1998

Na een jaar van relatieve rust komt de gewone jongen met de gouden stem op de proppen met het nieuwe ambitieuze album Home Again dat hij aankondigt als een frisse start. Die startblokken blijken eerst struikelblokken te zijn, want zangeres Diane Warren verbiedt hem de bewerkte versie - weliswaar met een andere titel - van haar lied I'm Coming (Home Again) op de plaat te zetten. Dat is een strop voor Froger, omdat juist de albumtitel Home Again gebaseerd is op dit als single bedoelde nummer. Bijna gelijktijdig met het uitbrengen van de single I Who Have Nothing komt er tijdelijk een breuk tot stand tussen René en zijn vrouw Natasja. In de roddelpers wordt gespeculeerd over een verhouding van Froger met de Belgische Phaedra Hoste, maar Froger ontkent dat in alle toonaarden. Inmiddels zijn Froger en zijn vrouw Natasja weer bij elkaar. Home Again behaalt, ondanks het ontbreken van het gewraakte nummer van Warren, een gouden plaat.

1999

Tot en met mei reist Froger door het land met een theatershow. Onderwijl verblijft hij regelmatig in Londen, voor de opnames van het nieuwe album. Voor de gelegenheid is Froger gekoppeld aan het producersduo Brian Stawling/Graham Stack. Zij zijn bekend van de hit Believe, gezongen door Cher. In april verschijnt de eerste single Crazy Way About You. Het blijkt de eerste successingle van Froger in twee jaar. Opvolger I Can’t Stop Myself blijft echter weer steken in de tipparade. Het album I Don’t Break Easy komt uit in oktober en betekent de start voor Froger’s nieuwe toernee. De verkopen van het nieuwe album zijn echter teleurstellend.

2000

Het album All The Hits, dat tevens vier nieuwe nummers bevat, verschijnt. Froger speelt op 28 mei in een uitverkochte kuip. Het concert wordt door SBS 6 live uitgezonden en het publiek is gevraagd zo Oranje mogelijk te komen i.v.m. het komende EK voetbal. Het voorprogramma wordt verzorgd door Volumia! Het album I Don't Break Easy wordt goud. Froger treedt eenmalig op met de Gevleugelde Vrienden, Pieter van Vollenhoven en Louis van Dijk. Het optreden is in het kader van de programmareeks Circle Of Life, waarmee geld geworven wordt voor fonds Slachtofferhulp.

Volumia!

2001

In het najaar verschijnt het nieuwe studioalbum Internal Affairs met covers van ondermeer Steve Wonder, Neil Sedaka, Steely Dan en The Artful Dodger. Tijdens zijn Ahoy'-concerten in december ontvangt Froger de tweemiljoenste bezoeker.

2002

Van het album Sweet Hello's & Sad Goodbyes Part 2 verschijnt in het najaar een speciale dubbel-cd met een bonus-DVD van The Show of the Year 2001 plus een aantal videoclips. Na zijn drie optredens in Ahoy' in oktober kondigt Froger aan te gaan zoeken naar een nieuwe stijl en ander repertoire.

2003

Froger ontvangt op 6 maart de Edison Oeuvreprijs. Anoushka de Wolff en Marian van Noort verlaten The Frogettes en vormen samen met Patty Brard de meidengroep Enuv'. Die groep houdt al in hetzelfde jaar op te bestaan.

Enuv'

2004

De commerciële zender SBS6 zendt vanaf 21 maart de realitysoap Puur Froger uit rondom René Froger en met name zijn voorbereidingen voor de vier concerten die hij in mei in een zo goed als uitverkochte Amsterdam ArenA geeft. Tijdens die concerten zingt hij een duet met zijn zoon Danny en wordt hij terzijde gestaan door gastmuzikanten Maud (een finalist van Idols), Gerard Joling en Gordon. Het album Puur is Frogers versie van de op dat moment succesvolle vocale jazz en de revival van het American songbook. Samen met collega's Gordon en Gerard Joling brengt René Froger de single Live In De ArenA Hitmedley uit. De opbrengst van de plaat komt ten goede aan Orange Babies, een organisatie die hulp biedt aan zwangere vrouwen in Afrika met HIV. De single kondigt het gezamenlijke optreden aan dat de drie zangers op 14 mei 2005 in de Amsterdam ArenA geven onder de titel Toppers In Concert.

Gerard Joling Gordon Maud Toppers

2005

De voorbereidingen op Toppers In Concert zijn vanaf 2 april bij RTL4 te volgen in de vierdelige realitysoap van Froger, Joling & Gordon. Bij René Froger wordt in een vroegtijdig stadium prostaatkanker geconstateerd. De ziekte kan volgens de doktoren goed behandeld worden en lijkt geen consequenties te hebben voor de geplande concerten en andere activiteiten van de zanger.

2006

Op 26, 27 en 28 mei staan Froger, Joling en Gordon weer onder de naam Toppers in Concert in de ArenA te Amsterdam. Het trio ontvangt elke avond speciale gasten waaronder de originele bezetting van Luv'. Froger moet de laatste zes weken van het jaar al zijn werkzaamheden neerleggen vanwege een slepend probleem aan zijn bovenste en onderste luchtwegen. Dit heeft tot gevolg dat de zanger zijn vier bijna uitverkochte concerten Christmas Show Of The Year op 22, 23, 24 & 26 december in Ahoy' noodgedwongen moet afstellen.

Luv'

2007

Met Toppers In Concert staan Joling, Gordon en Froger begin juni zes maal in de Amsterdam ArenA. In november verschijnt Frogers eerste Nederlandstalige album Doe Maar Gewoon. De gelijknamige single wordt een hit. Aan het album wordt meegewerkt door Emile Hartkamp, Norus Padidar en John Dirne. 14 en 15 december staat de zanger met de show René Froger Live In Ahoy' 2007 in Rotterdam. Tijdens deze show blikt hij terug op twintig jaar René Froger.

Emile Hartkamp John Marks

2008

De Toppers staan op 23, 24 en 27 mei opnieuw in de Amsterdam ArenA. Speciale gasten tijdens deze optredens zijn Anita Meyer en The Trammps. Speciaal voor het EK voetbal in Oostenrijk/Zwitserland brengt Froger een bewerkte versie uit van André Hazes' Bloed Zweet En Tranen. Na zijn theatertournee Mijn Hollands Hart volgt in het najaar een nieuwe Nederlandstalige tournee. Bij RTL 4 gaat in het najaar De Frogers: Effe Geen Cent Te Makken van start. In het programma leeft het gezin Froger een maand lang op bijstandsniveau om te laten zien hoe het is als je buiten de grenzen van de welvaart valt. Effe Geen Cent Te Makken trekt veel kijkers en vergroot de bekendheid van de Voedselbank, een organisatie die bemiddelt tussen producenten van vooral etenswaren en mensen die in een schrijnende situatie terecht zijn gekomen. Tijdens de rechtstreekse, door Linda de Mol gepresenteerde laatste uitzending brengen de Frogers 47.205 donateurs binnen en wordt 2.319326 Euro verzameld voor de Voedselbank.

Anita Meyer

2009

Froger doet met Toppers in mei 2009 met het liedje Shine mee aan het Eurovisie Songfestival in Moskou, maar het trio komt niet verder dan de tweede voorronde. Toppers viert in juni het vijfjarige jubileum met twee optredens in de Amsterdam ArenA. Froger verliest in deze periode binnen korte tijd beide ouders - na de dood van moeder Mien op 8 april, overlijdt Bolle Jan op 22 juni. Met de dansbare single Sledgehammer (augustus) behaalt de zanger voor het eerst in zijn carrière de Dutch Dance Top 30. De single Zo Heppie (november) is de titelsong van De Frogers: Helemaal Heppie, de reality soap op RTL4 waarin de familie Froger zich vanuit een camper en een tent inzet voor Stichting Heppie. Deze organisatie verzorgt vakanties voor kinderen die normaal gesproken niet op vakantie zouden gaan.

2010

De vijftigste verjaardag van René Froger wordt op 2 november groots gevierd in Carré, met optredens van onder meer Frogers zonen Danny, Didier en Maxim, André van Duin, Linda de Mol, Frans Bauer, Karin Bloemen, Edsilia Rombley, Glennis Grace, Ruth Jacott, Thomas Berge, Ernst Daniël Smid en Carel Kraayenhof. Een paar dagen later is de jarige zanger aanwezig bij de onthulling van het standbeeld van zijn ouders Bolle Jan en Tante Mien op de Elandsgracht. Het beeld is gemaakt door zanger Dominic Grant van het duo Grant & Forsyth.

Grant & Forsyth

2011

René Froger is een van de juryleden bij The Sing-Off, de talentenjacht van SBS6 waarin op zoek wordt gegaan naar de beste Nederlandse a capella zanggroep. De eerste uitzending is op 12 maart.

2012

Tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards, 20 september in Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch, wint René Froger met Het Verleden Kruist Het Heden in de categorie Beste Single. De zanger heeft het nummer in 2009 geschreven voor zijn overleden ouders. Frogers zoon Danny wordt die avond uitgeroepen tot Beste Nieuwkomer.

2013

In april verschijnt het Nederlandstalige album Liefde Voor Muziek. Het album bevat naast bekende hits een aantal niet eerder verschenen live tracks.
Froger zingt de titelsong In Het Holst Van De Nacht van de theatervoorstelling Baantjer In Het Theater. De single is verkrijgbaar vanaf 7 oktober, de dag dat Baantjer wordt uitgevoerd in het De La Mar Theater in Amsterdam.

2014

In mei vindt de 10e editie plaats van Toppers In Concert, waar Froger nog altijd de drijvende kracht achter is. Een maand later stoot hij zijn Toppers collega Gerard Joling van de eerste plaats in de GfK Single Top 100 met Juich Voor Nederland. Net als Jolings single Rio is dit nummer speciaal opgenomen voor het WK Voetbal in Brazilië. Het nummer is te horen in een commercial voor een supermarktketen. Froger prijst hierin met televisiester Roy Donders het juichpak aan. Het juichpak wordt al snel een fenomeen en is na een week nergens meer te krijgen.

Toppers

Discografie René Froger

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's René Froger

Audio/Video René Froger

Video René Froger

BN'ers voor BNN ~ Hij gaa...
BN'ers voor BNN ~ Hij gaat voor C
Rene Froger - Winter In A...
Rene Froger - Winter In America (afscheid Adam Curry) | COUNTDOWN (1987)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Rene Froger - Winter In America (afscheid Adam Curry) | COUNTDOWN (1987)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer