Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RENE GULIKERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

08-07-1961 - heden

Genre

dirigent, hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

René Gulikers

René Gulikers is een veelzijdige dirigent en artistiek directeur, die zich naast het repertoire van de 18e, 19e en 20e eeuw op hedendaagse muziek gespecialiseerd heeft. Hij wint belangrijke prijzen en heeft talloze premières op zijn naam staan. Hoewel hij met Ensemble 88, Start Wire Works en Ensemble 21 essentiële ...
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent

Biografie René Gulikers

René Gulikers is een veelzijdige dirigent en artistiek directeur, die zich naast het repertoire van de 18e, 19e en 20e eeuw op hedendaagse muziek gespecialiseerd heeft. Hij wint belangrijke prijzen en heeft talloze premières op zijn naam staan. Hoewel hij met Ensemble 88, Start Wire Works en Ensemble 21 essentiële bijdragen aan de hedendaagse kamermuziek levert, dirigeert hij ook regelmatig symfonieorkesten in binnen- en buitenland, zoals in Rusland, Japan, China, Chili, Slovenië en Nederland. Gulikers heeft bovendien een reputatie verworven als bevlogen docent en dirigent op conservatoria in Nederland en Duitsland.

1979 - 1987

René Gulikers (8 juli 1961) studeert Orkestdirectie, Directie Harmonieorkest en Fanfare, Schoolmuziek en Altviool aan het Conservatorium van Maastricht. Vanaf 1982 is hij vier jaar lang dirigent en artistiek directeur van het kamerorkest Rocaille. In 1985 ontvangt Gulikers de eerste prijs van de Hans Haring Prijs voor Jonge Dirigenten in Salzburg. Ook volgt hij talrijke dirigeercursussen bij bekende dirigenten in verschillende landen, zoals de International Summer Academy Mozarteum in Salzburg met Ferdinand Leitner en John Nelson. Tevens begint hij 1985 als docent en dirigent aan de Muziekschool Heerlen, en dirigeert hij in hetzelfde jaar de Robert Schumann Philharmonie in Chemnitz. In het jaar 1987 is Gulikers ook voor het eerst te zien als dirigent van de studentenorkesten Collegium Musicum van de Universiteit Leiden en het Nijmeegs Strijkers Ensemble van de Radbout Universiteit. In hetzelfde jaar begint hij ook als artistieke leider bij het kamerorkest Flos Campi. Hij dirigeert het Baden-Baden Orkest in Duitsland en volgt aldaar en internationale Masterclass met Thomas Ungar.

1988 - 1993

Op het Conservatorium van Maastricht doceert René Gulikers tot 1991 Ensembleleiding en Hedendaagse Kamermuziek. Vanaf 1988 leidt hij ook als artistiek directeur en dirigent het nieuw opgerichte Ensemble 88 voor hedendaagse muziek. In hetzelfde jaar volgt Gulikers in Hilversum de Internationale Masterclass met Hiroyuki Iwaki. In Besançon, Frankrijk wint René Gulikers de Telecom-Prize International Competition for Young Conductors 1992, en dirigeert hij het Moskous Philharmonisch Orkest bij het afsluitend concert van het festival Moskou Modern 1992. Van 1989 tot 1990 dirigeert hij het studentenorkest Erasmusica van de Erasmus Universiteit Rotterdam, en vanaf 1993 voor twee jaar het Coll’Arte Musica van de Universiteit Leiden. In Zuid-Korea leidt Gulikers het Taegu Stedelijk Symfonieorkest.

1994 - 2003

René Gulikers geeft les in de vakken Orkestdirectie en Hedendaagse Kamermuziek aan de Musikhochschule Münster in Duitsland. Hij leidt ook het symfonieorkest van deze Musikhochschule. Twee jaar later richt Gulikers het Ensemble Neue Musik in Münster op, dat in hedendaagse muziek gespecialiseerd is en in 1999 gaat hij in Hamburg ook met Ensemble Wire Works van start. Gulikers leidt als gastdirigent diverse orkesten in binnen- en buitenland, zoals het Radio en Televisie Symfonieorkest en het Sloveens Philharmonisch Orkest in Ljubljana, het Limburgs Symfonieorkest, het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Ural Philharmonisch Orkest in Jekaterinaburg en het Orkest Ensemble Kanazawa in Japan.

2004 - 2007

René Gulikers beëindigt zijn taken als artistiek directeur en dirigent bij het Ensemble 88. In 2005 wordt hij door de Hochschule für Musik und Theater Hamburg tot professor benoemd en bekleedt bovendien aldaar de functie van dirigent van het symfonieorkest. In het studiejaar 2005-2006 doceert Gulikers tegelijkertijd orkestdirectie bij het van ArtEZ Conservatorium. In Duitsland gaat hij in 2006 als chef-dirigent van Ensemble 21 van start. In hetzelfde jaar treedt Gulikers op met het Academisch Symfonieorkest van de Staat Rusland, en in 2007 leidt hij het orkest Hong Kong Sinfonietta in China. Het 'Orquesta Sinfonica de Chile' dirigeert hij in 2006 en 2007. Gilberto Ponce schrijft hierover: “In beide concerten was de zorgvuldigheid van Gulikers werkwijze sterk hoorbaar. Dus kon hij klankresultaten van allerhoogst niveau bereiken, die heel duidelijk zijn krachtige affiniteit met het hedendaagse repertoire laten zien.”

2009

René Gulikers neemt met het orkest van de Hochschule für Musik und Theater een cd op met de derde symfonie van Anton Bruckner. Gulikers dirigeert het National Radio Orkest van Roemenië in Boekarest.

2011 - 2012

In mei dirigeert René Gulikers het Kosovo Philharmonieorkest met onder andere het werk 'Dead as Disco' (2006) van Giel Vleggaar. Gulikers is jurylid van de European Competition for Live Electronic Music Projects 2011. Onder zijn leiding voert het orkest van de Hochschule für Musik und Theater Hamburg de composities van de twee finalisten uit. Tot de hoogtepunten van dit jaar hoort Gulikers leiding van het Pools Nationaal Radio Symfonieorkest in Katowice en de eruit voortkomende cd met werken van Hanna Kulenty. Voor het studiejaar 2011-2012 is hij ook de artistieke leider en dirigent van het koor en orkest van de universiteit Hamburg.

Giel Vleggaar Hanna Kulenty

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video René Gulikers

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer