Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RENE KLIJN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

08-09-1962 - 05-09-1993

Genre

pop, zang

Pseudoniemen

Dorian

René Klijn

René Klijn is fotomodel en in de jaren tachtig zanger in de jongensgroep Bam To Bam Bam. Hij krijgt in november 1992 landelijke bekendheid dankzij het televisieprogramma De Schreeuw Van De Leeuw waarin hij openhartig spreekt over zijn ziekte aids en samen met presentator Paul de Leeuw het nummer Mr.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1987   Richenel
1993   Paul de Leeuw

Biografie René Klijn

René Klijn is fotomodel en in de jaren tachtig zanger in de jongensgroep Bam To Bam Bam. Hij krijgt in november 1992 landelijke bekendheid dankzij het televisieprogramma De Schreeuw Van De Leeuw waarin hij openhartig spreekt over zijn ziekte aids en samen met presentator Paul de Leeuw het nummer Mr. Blue uitvoert. Het liedje is in 1993 de best verkopende single in Nederland.

In bezetting van

Bam To Bam Bam   zang

1962 - 1991

René Klijn wordt op 8 september 1962 geboren in Den Haag. Zijn vader komt uit India, zijn moeder uit Indonesië. Hij is drie maanden als zij hem ter adoptie afstaan. Zijn adoptieouders scheiden wanneer hij acht jaar oud is. Klijn blijft zijn vader met wie hij in verschillende plaatsen in Nederland woont. Tijdens zijn schoolperiode op het VWO zingt hij in een schoolmusical. Klijn verhuist naar Amsterdam en doet audities voor zanggroepen en modellenwerk. Hij zit onder meer in het achtergrondkoortje tijdens de promotietournee voor de hitsingle Dance Around The World van Richenel en is met deze zanger op 3 januari 1987 te zien in een uitzending van TopTop. René Klijn speelt een kleine rol in Caught (James F. Collier, 1987), een Amerikaanse speelfilm die zich afspeelt in Amsterdam en is gefinancierd door de evangelische organisatie van televisiedominee Billy Graham. In 1987 start hij de jongensgroep Fritsh, de voorloper van Bam To Bam Bam. De zanger gebruikt de artiestennaam Dorian, vernoemd naar de hoofdpersoon in het boek The Picture Of Dorian Gray van Oscar Wilde. Hij is geïnspireerd door artiesten als Prince en Gino Vannelli. De single Like A Locomotion van Bam To Bam Bam komt in februari 1989 niet verder dan de tipparade. In maart van dat jaar doet de band mee aan het Nationale Songfestival met het liedje Lammedammadoendan (een bewerking van David Bowie´s ´China Girl´). Verder succes blijft uit en op 6 oktober 1990 meldt de Hitkrant dat Bam To Bam Bam ermee is gestopt. In november verneemt Klijn dat hij seropositief is. De zanger leeft anderhalf jaar in bewust gekozen isolement.

Bam To Bam Bam Richenel

1992 - 1993

Op 28 november 1992 wijdt presentator Paul de Leeuw een aflevering van zijn televisieprogramma De Schreeuw Van De Leeuw aan René Klijn. De zanger lijdt op dat moment al aan aids en vertelt in de uitzending openhartig over zijn ziekte. Met Susan en Monique Kleemann van Loïs Lane zingt hij het nummer My Best Friend. Aan het eind van het programma brengt hij samen met Paul de Leeuw het Yazoo-nummer Mr. Blue ten gehore. De uitzending maakt veel indruk op het Nederlandse publiek. Het jaar erop ontvangt Paul de Leeuw voor deze thema-aflevering de Bronzen Roos in Montreux en de Zilveren Medaille TV Programmes And Promotion Award op het New York Festival. Naar aanleiding van de tv-special neemt Klijn met producers Cor Bakker en John van Eijk een cd-single op met naast de televisieversie van Mr. Blue de nummers My Best Friend, I Need You (een nummer van Paul Carrack) en een studioversie van Mr. Blue. Op deze laatste is saxofoniste Candy Dulfer te horen. Alle gastmuzikanten werken belangeloos mee. De single komt in maart 1993 uit en staat vanaf april vijf weken op de eerste plaats in de Top 40. Eind april ontvangt René Klijn uit handen van Mathilde Santing een platina single. Hij krijgt ook een erespeld van het Aids Fonds. Tijdens de uitreiking doet Luv' een reünieoptreden. De zanger is zeer verzwakt zodat optredens en het opnemen van nieuw materiaal niet meer aan de orde zijn. De laatste twee keer dat Klijn zijn ziekbed even verlaat zijn voor een aidsdiner in een tent op de Dam in Amsterdam op 4 juli en drie dagen later voor een optreden tijdens het Rumor Around Aids-concert op het Beursplein. Op 1 september komt Polydor nog bij hem langs om te praten over het opnemen van een album. Zover komt het niet. René Klijn overlijdt op 5 september 1993 in Den Haag. Zijn as wordt door zijn partner Maarten in aanwezigheid van Paul de Leeuw illegaal over de Hudson-rivier in New York gestrooid. De single Mr. Blue verkoopt uiteindelijk 110.000 maal en is daarmee de beste verkopende single van 1993. De opbrengsten komen ten goede aan het Nederlandse AIDS-fonds. Bij uitgeverij BZZTôH verschijnt de biografie René Klijn, Een Portret.

Candy Dulfer Cor Bakker Loïs Lane Luv' Mathilde Santing Paul de Leeuw

2007

Tijdens de concerten van Symphonica in Rosso 2007 brengt Paul de Leeuw een ode aan René Klijn.

Discografie René Klijn

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's René Klijn

Audio/Video René Klijn

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer