Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RESIDENTIE ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Residentie Orkest in 1914 (bron: wikicommons)

Periode

1904 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Pseudoniemen

The Hague Philharmonic

Residentie Orkest

Het Haagse Residentie Orkest geeft zijn eerste concert in november 1904. Het gezelschap ontleent zijn naam aan het feit dat Den Haag de residentie vormt van het Nederlandse koningshuis. In het buitenland treedt het orkest op onder de naam The Hague Philharmonic. Het Residentie Orkest organiseert zijn concertseries in de ...
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Hub Mathijsen  
Willem van Otterloo  

Genoemd in de biografie van

1904   Henri Viotta
1904   Rosa Spier
1917   Peter van Anrooy
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

22-12-23, Ahoy, Rotterdam
23-12-23, Ahoy, Rotterdam

Biografie Residentie Orkest

Het Haagse Residentie Orkest geeft zijn eerste concert in november 1904. Het gezelschap ontleent zijn naam aan het feit dat Den Haag de residentie vormt van het Nederlandse koningshuis. In het buitenland treedt het orkest op onder de naam The Hague Philharmonic. Het Residentie Orkest organiseert zijn concertseries in de Dr. Anton Philipszaal, maar valt ook geregeld te horen op podia in binnen- en buitenland. Tot de jaarlijkse tradities behoren het Hofvijverconcert tijdens het Haagse Festival Classique en het begeleiden van een operaproductie bij De Nederlandse Opera. Als sterke punten gelden de 'fluwelen' strijkersklank en het feit dat de aanvoerders van verschillende orkestgroepen zich ook profileren als solist (een traditie die begon met het legendarische concertmeestersduo Herman Krebbers en Theo Olof). Ook in het uitvoeren van Nederlandse muziek heeft het orkest een degelijke reputatie. Daarnaast zet het Residentie Orkest zich in voor muziekeducatie. Het heeft activiteiten ontwikkeld voor basisscholen en het voortgezet onderwijs, van schoolconcerten en repetitiebezoeken tot een nascholingscursus voor leerkrachten en een intensief driejarig muziekonderwijstraject voor Haagse basisscholen. In de jaren vijftig, onder Willem van Otterloo, maakte het Residentie Orkest tientallen plaatopnamen die nog steeds circuleren. Ook met latere chefs als Hans Vonk, Gennadi Rozjdestvenski en Neeme Järvi is het orkest in de cd-schappen goed vertegenwoordigd.

1904

Het eerste concert vindt plaats in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen. Oprichter Henri Viotta leidt het orkest in werken van Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Richard Wagner.

Henri Viotta

1911

Het orkest organiseert een festival rond de muziek van Richard Strauss, die zelf komt dirigeren. Ook componisten als Max Reger, Maurice Ravel, Paul Hindemith en Vincent d'Indy laten zich zien in Den Haag.

1915 - 1917

Residentie Orkest in 1914 (bron: wikicommons) Het orkest geeft z'n eerste zomerconcert in de Kurzaal van het Scheveningse Kurhaus. Deze traditie houdt stand tot 1968. In 1917 neemt Peter van Anrooy het stokje over.

Peter van Anrooy

1927 - 1940

Igor Stravinsky dirigeert het Residentie Orkest. Een jaar later maakt de 23-jarige pianist Vladimir Horowitz zijn debuut. Tot de gastdirigenten in de vooroorlogse jaren behoren Arturo Toscanini, Bruno Walter, George Szell, Pierre Monteux, Carl Schuricht en - in 1937 - de jeugdige Herbert von Karajan.

1947 - 1948

Het evenement 'High Arts in the Low Lands', waaraan het orkest meewerkt, leidt tot de oprichting van het Holland Festival. Dit vindt in 1948 voor het eerst plaats met concerten in Scheveningen en Amsterdam.

1949 - 1973

Residentie Orkest o.l.v. Willem van Otterloo bij het KLM Gala in 1959 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Het tijdperk Willem van Otterloo breekt aan. Onder zijn leiding maakt het orkest voor Philips talloze opnames in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. De lp's worden over de wereld verspreid en leveren de dirigent en het orkest een glanzende naam op. Onder Van Otterloo concurreert het Residentie Orkest zelfs een tijdlang met het Concertgebouworkest. In 1973 komt de dirigent bij een auto-ongeluk in Australië om het leven.

Willem van Otterloo

1979

Het orkest zet zijn 75-jarige bestaan luister bij met de lp-box '400 jaar Nederlandse muziek'. Programmeur Piet Veenstra ontvangt er een Edison voor.

1980 - 1992

Na Jean Martinon en Ferdinand Leitner gaat Hans Vonk aan de slag als chef-dirigent. In 1987 dirigeert hij het inwijdingsconcert van de Dr Anton Philipszaal. Na zijn vertrek in 1992 wordt hij opgevolgd door de Rus Jevgeni Svetlanov.

Hans Vonk

2000 - 2004

Jaap van Zweden wordt na het overlijden van Jevgeni Svetlanov benoemd tot chef-dirigent. Met het orkest neemt hij alle Beethoven-symfonieën op. De cd's worden nationaal en internationaal goed ontvangen.

Jaap Van Zweden

2005 - 2009

Neeme Järvi wordt de nieuwe chef-dirigent. Tijdens het Holland Festival 2008 begeleidt het orkest onder dirigent Ingo Metzmacher de opera 'Saint-François d'Assise' van Olivier Messiaen. Ook een semi-concertante uitvoering tijdens de BBC Proms in Londen en een dvd-uitgave krijgen lovende kritieken. Onder Neeme Järvi maakt het orkest in 2009 zijn eerste tournee door China.

2010

De plannen om de Dr Anton Philipszaal (en het aanpalende Lucent Danstheater) te vervangen door een nieuw Dans- en Muziekcentrum op het Spuiplein worden in de ijskast gezet. Vanwege bezuinigingen heeft de gemeente de beslissing hierover uitgesteld tot 2012.

2011

Het Residentie Orkest in 2011 (bron: officiële website) Het Residentie Orkest speelt op zondagochtend 21 augustus de 10de 'Symfonie' van Dmitri Sjostakovitsj op het popfestival A Camping Flight to Lowlands Paradise in Biddinghuizen. Het orkest staat onder leiding van de jonge Finse dirigent Santtu-Matias Rouvali.

2012

Schrijfster Lulu Wang presenteert op 9 juni de "Book App" van haar boek Nederland, Wo Ai Ni (Nederland, ik houd van jou) in samenwerking met het Residentie Orkest in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag. De schrijfster heeft klassieke muziek van Nederlandse componisten gekozen die het orkest uitvoert terwijl zij delen uit het boek voorleest.

2013

Het orkest gaat een vast gastdirigentschap aan met de Brit Richard Egarr voor drie jaar. Tevens verhuizen zij naar Het Spuiforum in Den Haag.

2014

Op 21 november viert het Residentie Orkest zijn 110-jarig bestaan. In aanwezigheid Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geeft het Residentie Orkest een jubileumconcert onder leiding van chef-dirigent emeritus Neeme Järvi. Het concert vangt aan met de vertoning van een korte film rondom 110 jaar Residentie Orkest, waarbij niet alleen verleden, maar ook heden in beeld komt.

2015

Jan Willem de Vriend wordt per 1 augustus aangesteld als vaste dirigent van het orkest voor een periode van vier seizoenen.

Jan Willem de Vriend

Discografie Residentie Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Residentie Orkest

Audio/Video Residentie Orkest

Video Residentie Orkest

Drievoudig zilveren jubil...
Drievoudig zilveren jubileum bij Residentie Orkest (1958)
Residentie Orkest 50 jaar...
Residentie Orkest 50 jaar (1954)
Residentieorkest o.l.v. W...
Residentieorkest o.l.v. Willem van Otterloo (1951)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Residentie Orkest 50 jaar (1954)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer