Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

REYER ZWART

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Reyer Zwart

Genre

arrangeur, basgitaar, componist, contrabas, gitaar, mandoline, mandoloncello, piano, sessiemuzikanten, ukelele

Reyer Zwart

Reyer Zwart speelt diverse snaarinstrumenten en is bassist in o.a. Solo, Do-The-Undo en de band van Alex Roeka. Daarnaast is hij arrangeur voor onder meer Philippe Elan (tevens producer) en Louis van Dijk en sessiemuzikant op platen van o.a. Ton Engels en Thijs van Otterloo.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, basgitaar, componist, contrabas, gitaar, mandoline, mandoloncello, piano, ukelele

Genoemd in de biografie van

2001   Thijs van Otterloo
2004   Solo
2006   Alex Roeka
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Reyer Zwart

Reyer Zwart speelt diverse snaarinstrumenten en is bassist in o.a. Solo, Do-The-Undo en de band van Alex Roeka. Daarnaast is hij arrangeur voor onder meer Philippe Elan (tevens producer) en Louis van Dijk en sessiemuzikant op platen van o.a. Ton Engels en Thijs van Otterloo.

In bezetting van

Alex Roeka   basgitaar, contrabas, gitaar, mandoline, ukelele
Axel Lukkien   basgitaar
Claudia de Breij   arrangeur, basgitaar, drums
Do-The-Undo   basgitaar
Nynke Laverman   basgitaar, gitaar
Philip Kroonenberg   basgitaar, gitaar
Solo   basgitaar, gitaar, mandoline, toetsinstrumenten, zang
The Konrad Koselleck Big Band   contrabas
Tim Knol   basgitaar

2004

In het voorjaar werkt Reyer Zwart mee aan het eerste album van Solo, het project van J Perkin (Michiel Flamman) en toetsenist Simon Gitsels. Het album komt in augustus bij Excelsior uit onder de titel Songs 'n Sounds. De muziekpers schrijft lovende woorden en de track Mind wordt met grote regelmaat op de radio gedraaid. Zwart vormt samen met drummer Rowin Tettero vanaf het eerste optreden op Lowlands de ritmesectie van het duo Solo. In het najaar volgt een clubtournee in samenwerking met de Silent Disco. In de zomer neemt Alex Roeka het album Schemerdrift op, waarop Reyer Zwart naast contrabas en basgitaar ook mandoline, ukelele en (slide)gitaar bespeelt. De tournee Schemerdrift gaat in première in de Kleine Komedie te Amsterdam.

Alex Roeka Solo

2005

In januari neemt Reyer Zwart met chansonnier Philippe Elan het album Du Jaune Du Blanc op. Op de plaat speelt Zwart niet alleen contrabas, basgitaar en gitaar – hij is tevens producer, arrangeur en componist van drie nummers. Andere medewerkers op het album zijn de pianisten Louis van Dijk en Cor Bakker. Solo doet in het voorjaar nogmaals een clubtour, naast een tournee in het voorprogramma van Spinvis, waarbij Zwart een aantal keer op piano invalt voor Simon Gitsels. In augustus begeleidt hij als gitarist Philippe Elan bij een uitverkocht concert in het Concertgebouw. In oktober/november speelt Reyer contrabas op het album In Het Zuiden Opklaringen van Ton Engels (Blowbeat) en Egbert Derix. Op de cd is ook drummer Arthur Lijten te horen. In november wordt Reyer Zwart gevraagd de strijkersarrangementen te schrijven bij een CD-project met jazz standards van Louis van Dijk en de hoogleraar/mensenrechtenactivist Cees Hamelink, die ooit de eerste contrabassist van het Louis van Dijk-trio was. Het album verschijnt een jaar later onder de titel September.

Cor Bakker Ton Engels

2006

In januari verschijnt Solopeople, het tweede album van Solo. Een clubtournee volgt, waarbij de band bestaat uit Michiel Flamman, Simon Gitsels, drummer Rowin Tettero, toetsenist René de Vries en Reyer Zwart. In de winter van 2005-2006 werkt Zwart intensief met componist Bas van Otterloo aan de filmmuziek voor Rob Houwers speelfilm Het Woeden Der Gehele Wereld naar het boek van Maarten 't Hart. In januari wordt de soundtrack opgenomen met het Metropole Orkest, deels georkestreerd door Zwart. De film wordt in de filmpers zeer negatief besproken en flopt jammerlijk, wat overigens niet ligt aan de muziek. In de loop van 2006 valt Reyer Zwart in bij Mathilde Santing, Wende Snijders en Beatrice van der Poel en doet hij een aantal optredens met Fay Lovsky. Zwart werkt mee aan het album Hadeskade van Alex Roeka en aan diens gelijknamige tournee die in september in première gaat. Solo doet in de herfst een gezamenlijke tournee met Charlie Dée. Op 7 november speelt Reyer Zwart in de Excelsior All-Star band op het 25-jarig feestje van Muziekblad Oor in de Melkweg.

Beatrice van der Poel Charlie Dée Fay Lovsky Mathilde Santing Wende

2007

Vanaf januari speelt de bassist in Do-The-Undo, de band van gitarist Anne Soldaat uit Daryll-Ann. Do-The-Undo tourt in het voorjaar en in de zomer langs de clubs en festivals in Nederland. In maart valt Reyer Zwart in bij Spinvis voor een korte tournee door Zuid-Afrika. Met Alex Roeka wordt in het voorjaar de huiskamer-CD Mannenwoestijn opgenomen, die verschijnt bij het gelijknamige boek met de complete liedteksten van Roeka (Nijgh & Van Ditmar). In de zomer speelt Zwart op De Parade in de voorstelling De Stratemakeropzeeshow, samen met de rest van Solo, Anne Soldaat, Maurits Westerik (Gem), Tjeerd Bomhof (Voicst) en Roos Rebergen (Roosbeef). In het najaar werkt Solo aan het derde album, dat in de Tiny Telephone studio te San Francisco door Flamman en Gitsels in 2008 wordt afgerond, met de in Nederland opgenomen basistracks van Reyer Zwart en drummer Rowin Tettero. Vanaf augustus speelt Reyer Zwart bas en drums in het theaterprogramma iClaudia van cabaretière Claudia de Breij (afgewisseld met bassist Thijs Lodewijk).

Claudia de Breij Do-The-Undo Gem Spinvis Voicst

2008

In maart speelt de bassist met Do-The-Undo op SXSW in Austin, Texas. Het optreden wordt door Volkskrant-journalist Gijsbert Kamer één van de hoogtepunten van het festival genoemd. In mei volgt een optreden met Do-The-Undo op het New Music West festival in Vancouver, Canada. In juni starten de opnamen voor het album Beet Van Liefde van Alex Roeka. Reyer Zwart speelt op die plaat basgitaar, contrabas, akoestische gitaar mandoline en ukelele. De muzikant tourt in het seizoen 2008/2009 mee met het gelijknamige theaterprogramma. Hij speelt basgitaar en contrabas op de cd Before We Part van het duo Solo. Voor de release van dit album besluiten Michiel Flamman en Simon Gitsels van Solo uit elkaar te gaan en komt er geen tournee. Wel tourt hij in het seizoen 2008/2009 mee met Claudia de Breij en bast en drumt hij in de reprise van haar programma iClaudia.

2009

Reyer Zwart werkt mee aan verschillende platen. Voor Claudia de Breij verzorgt hij de strijkersarrangementen op de cd Samen Wakker Worden, Ergens Heen, Lekker Eten En Weer Slapen. Hij speelt op Nomade van Nynke Laverman (contrabas, basgitaar en akoestische gitaar) en Dreams, Schemes & Parades van Sarah Fairfield (basgitaar en contrabas). Alex Roeka wint voor Beet Van Liefde een Edison. De tournee van Roeka wordt voortgezet in het seizoen 2009/2010. In hetzelfde seizoen gaat Nynke Laverman met de theatervoorstelling Nomade door het land. Tijdens de clubtournee van Anne Soldaat, ter promotie van diens soloalbum In Another Life, speelt Reyer Zwart mee op bas.

2010

Naast bijdragen op platen van Alex Roeka (contrabas, basgitaar en akoestische gitaar op Zachtaardig Vergooid) en Claudia de Breij (contrabas, elektrische en akoestische gitaar en achtergrondzang op Wat Ik Zeker Weet), doet Reyer Zwart mee op de cd Can I Come By? van Lea. Hij neemt de plaat samen met Jeroen Kleijn en JanPeter Hoekstra (ex-Krezip) op en neemt naast strijkersarrangementen ook de baspartijen voor zijn rekening. Met Anne Soldaat, Matthijs van Duijvenbode en Jeroen Kleijn gaat Zwart de studio in voor het debuutalbum van Tim Knol. Ook voor die cd, en Knols akoestische album Music In My Room, maakt hij de strijkersarrangementen. De cd's van Roeka, Lea en Knol verschijnen allemaal op Excelsior Recordings. Nynke Laverman en Tim Knol winnen dit jaar allebei een Edison. Hete Vrede van Claudia (met Reyer Zwart in de begeleidingsband) wint de Poelifinario voor het indrukwekkendste theaterprogramma van het jaar. De Breij's album Wat Ik Zeker Weet bevat de liedjes uit dit programma, live opgenomen in Utrecht.

Krezip Tim Knol

2011

Reyer Zwart wordt ook voor tweede studioalbum van Tim Knol gevraagd voor het schrijven van de strijkersarrangementen. Hij werkt dit jaar mee aan diverse plaatopnamen, voor Gem (basgitaar), chansonnier Philippe Elan (productie en alle instrumenten), Philip Kroonenberg en Axel Lukkien (basgitaar).

Gem Philip Kroonenberg

2013

Reyer Zwart zit in de band van het duo Tangarine en speelt daarmee onder meer op Noorderslag. Hij werkt mee aan het album Zonde (april) van cabaretier Freek de Jonge. Hij helpt mee de door De Jonge geschreven nummers verder te ontwikkelen en speelt mee op bas.

Freek de Jonge Tangarine

2016

Zwart maakt de arrangementen voor de strijkers bij het nummer 'Jacob's Song' van Douwe Bob. Samen met het Dutch String Orchestra voert Douwe Bob het nummer uit in een uitzending van De Wereld Draait Door. In de Oudejaarsconference van Claudia de Breij maakt Zwart deel uit van haar begeleidingsband.

Claudia de Breij Douwe Bob

Discografie Reyer Zwart

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Reyer Zwart

Audio/Video Reyer Zwart

Video Reyer Zwart

reyer zwart met solo bij ...
reyer zwart met solo bij barend en van dorp
Claudia de Breij zingt V...
Claudia de Breij zingt  Voor haar
Anne Soldaat & Roosbeef s...
Anne Soldaat & Roosbeef samen
Philippe Elan - Ne Me Qui...
Philippe Elan - Ne Me Quitte Pas
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Philippe Elan - Ne Me Quitte Pas

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer