Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RICHARD HALLEBEEK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1969 - heden

Genre

fusion, gitaar, jazzrock

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Richard Hallebeek Project, Richie & Antti

Richard Hallebeek

Gitaarvirtuoos Richard Hallebeek speelt in onder meer de groepen What-a-Gig! en Maximum Brain Disfunktion. Daarna volgt hij in Los Angeles een opleiding bij het Guitar's Institute of Technology. Hij werkt samen met de Finse gitarist Antti Kotikoski en brengt met het Richard Hallebeek Project muziek uit op het Britse Liquid ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Biografie Richard Hallebeek

Gitaarvirtuoos Richard Hallebeek speelt in onder meer de groepen What-a-Gig! en Maximum Brain Disfunktion. Daarna volgt hij in Los Angeles een opleiding bij het Guitar's Institute of Technology. Hij werkt samen met de Finse gitarist Antti Kotikoski en brengt met het Richard Hallebeek Project muziek uit op het Britse Liquid Note Records. Hij neemt platen op met o.a. Shawn Lane, Scott Henderson, Brett Garsed, Frank Gambale, Scott Kinsey, Dan Gilbert en Carl Verheyen. Hij is ook werkzaam voor het muzikantenblad Music Maker.

In bezetting van

Clemens Krijger   gitaar
Maximum Brain Disfunktion   gitaar
Moon Baker   gitaar
René Engel Group   gitaar
What-a-gig!   gitaar

1979 - 1988

Richard Hallebeek (Bilthoven, 2 augustus 1969) begint op tienjarige leeftijd gitaar te spelen. Geïnspireerd door gitaristen als Pat Martino, Allan Holdsworth, Scott Henderson, Eddie van Halen en Pat Metheny speelt hij rock en jazz in enkele eigen lokale bandjes. Op zeventienjarige leeftijd wordt hij toegelaten tot het Conservatorium van Hilversum. Hij krijgt les van onder meer Wim Overgaauw en Maarten van der Grinten.

1989

Met de Groningse band What-a-Gig! wint Hallebeek in 1989 de Nederlandse finale van de Yamaha Band Explosion. Dat levert een plaats op tijdens de wereldfinale in Tokio voor een zaal van 17.000 man en een jury die bestaat uit onder meer Jon Bon Jovi, Joey Tempest van Europe en gitarist Issei Noro van de Japanse band Casiopea. Hallebeek eindigt op de vierde plaats met het nummer Question Of Love.

What-a-gig!

1993

Hallebeek bereikt de tweede plaats in de finale van het Ibanez Guitar Concours tijdens de beurs Music & Harmony in Ahoy'. Alex Skolnick (Testament) en gitarist Lex Bolderdijk zitten in de jury. De gitarist doet veel sessiewerk voor radio, televisie film en reclamespotjes (o.a. PTT, Hooghoudt, Fokker).

Lex Bolderdijk

1994

Richard Hallebeek krijgt een studiebeurs van het Prins Bernhard Fonds. Aan het eind van het jaar vertrekt hij naar Los Angeles om een jaar lang aan het Guitar's Institute of Technology (GIT) solfège, compositie en improvisatie te studeren. Hij krijgt les van onder meer Scott Henderson, Dan Gilbert, TJ Helmerich en Brett Garsed en ontmoet zijn grote voorbeeld Allan Holdsworth. In Hollywood ontmoet hij de Finse gitarist Antti Kotikoski met wie hij wekelijks live speelt in het GIT. Daar vormen ze een band met drummer Jan Fabricky en bassist J.K. Op initiatief van TJ Helmerich (Planet X) maken de muzikanten vier maanden lang hun eerste opnamen in de dure studio van het instituut.

1995 - 1997

Begin 1995 tekenen Hallebeek en Kotikoski een contract voor vier album bij het label Legato Records. In november 1996 komt het eerste album Generator uit met bijdragen van Scott Henderson, Frank Gambale, Dan Gilbert, Scott Kinsey en Carl Verheyen. Hallebeek rondt zijn studie af een honours degree.

1998 - 1999

Terug in Nederland geeft Hallebeek gitaarlessen en brengt hij met zijn band Maximum Brain Disfunktion in eigen beheer en in beperkte oplage het album True Colors uit. De band treedt voornamelijk op in de eigen regio. De gitarist treedt regelmatig op met drummer René Engel. In maart 1998 verschijnt van Engel de cd Spheres Of Samarkand waarop ook bijdragen staan van percussionisten Jeroen de Rijk en Nippy Noya.

Maximum Brain Disfunktion René Engel Group

2000

Richard Hallebeek maakt onderdeel uit van The Young Messiah waarmee hij zes maanden lang op tournee gaat.

2002

De gitarist is te horen op het jazzalbum Perception Of The Beholder van het project Isotope, uitgebracht door Munich. Andere muzikanten op de cd zijn Sebastiaan Cornelissen (drums), Udo Pannekeet (bas), Rob van Bavel (Fender Rhodes), Tom Beek (saxofoon), Ruud Breuls (trompet), Ilja Reijngoud (trombone), Jan van Duikeren (trompet) en Wim Both (trompet).

2003

Hallebeek levert samen met o.a. bassist David de Marez Oyens en Nippy Noya bijdragen aan de cd Nostalgia van René Engel. Hij is ook te horen op de cd Attitude van het Italiaanse duo Salvatore Vecchio en Simone Damiani. In hetzelfde jaar start hij het Richard Hallebeek Project geholpen door drummer Sebastiaan Cornelissen en toetsenist Lale Larson. Op het eerste, titelloze album op het Britse label Liquid Note Records zijn gitaarsolo's te horen van Shawn Lane en Brett Garsed. Naast interviews in Nederlandse muzikantenbladen levert het project ook aandacht op in de Amerikaanse bladen Guitar World en Jazz Times, het Italiaanse Axe en het Japanese Young Guitar. Hallebeek schrijft zelf voor het muzikantenblad Music Maker. Hij geeft één dag in de week privé-les op de Haarlemse muziekschool en verzorgt muzieklessen op diverse middelbare scholen in het land. Ongeveer 70 keer per jaar treedt hij op met de coverband B Square die bestaat uit conservatoriumgeschoolde muzikanten.

2004

Hallebeek speelt gitaar op het album Starcraft van de jazzdancegroep Flowriders van producerVincent Helbers. Hij levert gastbijdragen op de cd One Spirit van Sebastiaan Cornelissen en bassist Frans Vollink.

2005

Samen met zangeres Monique Bakker speelt Hallebeek op middelbare scholen met de band Behind The Scenes. De gitarist treedt regelmatig op met Flowriders o.a. in het nieuwe BIMhuis, de Westergasfabriek in Amsterdam, Paradiso, het Bevrijdingsfestival Assen, Wantijpop Dordrecht, Oerol op Terschelling en North Sea Jazz. De cd Generator met Antti Kotikoski wordt opnieuw uitgebracht in een opnieuw gemasterde versie. Het duo werkt aan het album Insides en Hallebeek doet mee op Kotikoski's album WMK. De gitarist levert een nummer op de One Truth, een verzamelalbum als ode aan de in september 2003 overleden Amerikaanse gitarist Shawn Lane.

2006

Hallebeek treedt op met met het One Spirit Quartet (met toetsenist Rob van Bavel, Bastiaan Cornelissen en Frans Vollink), de René Engel Band en Moon Baker (de groep rondom zangeres Monique Bakker). Voor de Music Maker interviewt hij o.a. Steve Vai en Zakk Wylde.

Moon Baker

2007

Richard Hallebeek is te horen op het debuutalbum ABC Of Romance van Moon Baker. De track Under The Influence met Antti Kotikoski verschijnt op de compilatie The Alchemists II op Liquid Note Records. Hallebeek doet mee op een soloalbum van Bastiaan Cornelissen. Hij staat op het podium met het One Spirit Quartet en de René Engel Band

2009

Hallebeek tourt mee als onderdeel van de René Engel Group.

René Engel Group

Discografie Richard Hallebeek

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Richard Hallebeek

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer