Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RICHENEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bij AVRO's TopPop, jaartal onbekend (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

20-04-1957 - 10-03-2020

Genre

disco, jazz, lounge, pop, zang

Online

Officiële website

Richenel

Richenel is een Amsterdamse zanger/performer met een androgyne uitstraling. Hij is geruime tijd actief in de muziek- en performancescene als hij in 1986 doorbreekt met discorepertoire. Als het succes midden jaren negentig minder is verhuist de zanger naar Spanje en neemt hij muziek op in diverse studio's in Italië, Frankrijk ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Ricardo Alvarez   gitaar

Genoemd in de biografie van

1962   René Klijn
1981   Rutger Kroese
1989   Stephen Emmer

Biografie Richenel

Richenel is een Amsterdamse zanger/performer met een androgyne uitstraling. Hij is geruime tijd actief in de muziek- en performancescene als hij in 1986 doorbreekt met discorepertoire. Als het succes midden jaren negentig minder is verhuist de zanger naar Spanje en neemt hij muziek op in diverse studio's in Italië, Frankrijk en Spanje. Terug in Nederland treedt Richenel op met jazzrepertoire.

1982

Richenel (op 20 april 1957 in Amsterdam geboren als Hubertus Richenel Baars) is met zijn stembereik van vier octaven actief in de discoformatie Luxor en maakt naam als 'transformer'-artiest in Barcelona en Valencia en op Ibiza. Hij neemt in de Fetisj Sound Studio te Amsterdam met de begeleidingsband Rite De Passage het cassettealbum La Diferencia op.

1985

De zanger krijgt ongevraagd een platencontract aangeboden bij Megadisc. De pop/operasingle L'Esclave Endormi gooit vooral in het buitenland hoge ogen, in Groot-Brittanië in het bijzonder. De productie van de A-kant is in handen van de Belg Dirk Blanchart. Op uitnodiging van Ivo Watts-Russell van het Britse label 4AD zingt Richenel twee nummers op het Filigree & Shadow van het project This Mortal Coil: Firebrothers (van Quicksilver Messenger Servic) en I Must Have Been Blind (Tim Buckley).

1986

Met de producers Fluitsma en Van Tijn neemt Richenel de single Dance Around The World op.

Fluitsma & Van Tijn

1987

Aan het begin van het jaar wordt Dance Around The World een hit, in onder anderen Italië, Scandinavië en Duitsland. Model en zanger René Klijn zingt tijdens de promotietournee mee in het achtergrondkoortje. Ook de tweede single (Temptation) scoort. In april verschijnt het debuutalbum A Year Has Many Days. Naast dance-invloeden kent de plaat elementen uit opera, elektro-funk en het Stevie Wonder-nummer Higher Ground. Op dat nummer is Communards-zangeres Sarah Jane Morris te horen. Richenel verbreekt het contract met Fluitsma en Van Tijn en wordt door CBS onder de hoede genomen. Richenel ontvangt een Zilveren Harp.

Fluitsma & Van Tijn René Klijn

1989

Aan het album Deep As Blue werken zes verschillende producers mee. De plaat klinkt daardoor nogal onsamenhangend, maar kent werk van George Michael en Fox The Fox. In september staat Richenel in de hoofdrol van de musical Kamasutra.

1992

Na enige jaren niets meer van Richenel te hebben vernomen komt in 1992 de single Fascination For Love uit op het Bounce-label (onder meer L.A. Style). Het album Oasis wordt geproduceerd door Henk Temming en Sander van Herk in hun St Stu Studio te Utrecht. Daarna wordt het stil rond Richenel.

1994 - 1996

Teleurgesteld door het uitblijven van verder succes verhuist Richenel naar Spanje en voor enige tijd te stoppen met zingen.

1997 - 1998

In de zomer van 1997 ontmoet hij op Ibiza de Spaanse producer Tommy Lopez die hem aanspoort weer de studio in te gaan. Gezamenlijk werken ze tussen november 1997 en februari 1998 aan het album Aries, dat Richenel verkoopt tijdens optredens met zijn band Aries.

1999

Samen met toetsenist/producer J.E. Nilsson en Lopez neemt Richenel een cover op van het nummer Sunny van Bobby Hebb. De 12” wordt een lokale hit in Alicante en Valencia en is te horen op de lokale radio. De single wordt door ARCADE Spanje niet gepromoot waarna Aries vanwege persoonlijke problemen ophoudt te bestaan.

2000 - 2004

Richenel neemt met verschillende producers nummers op, allereerst Nilsson en Lopez een coverversie van Bowie's hitsingle Let's Dance. Met Joris Peeters neemt hij drie tracks op voor diens CruzProductions en Londen neemt hij de door hem zelf geschreven nummers Right Vibe en So Real op met producers M. Perry en M.Schwartz. Daarna volgen Summersong en Smooth Temptation voor Ibizarre label (met Lenny Karup), een remake van de single Dance Around The World (2001), geproduceerd door Intralazzi voor het label Dipiu in Milaan en voor het debuutalbum The Base van de BaseBoys. De meeste tijd brengt Richenel door in het Zwitserse Lugano waar hij samen met producer G.Vidali een aantal tracks opneemt die in 2009 terechtkomen op het album Artist In Exile.

2005 - 2006

Enkele van de studioactiviteiten van Richenel zijn de remake van de single Turn My Page met Hans van Hagen, verdere opnamesessies met G. Vidali in Italië en het inzingen (onder de pseudoniemen Aries en Sea Club) van enkele nummers voor het Mambo Menorca Classic Chill (2006) van Tommy Lopez.

2008 - 2009

Terug in Nederland brengt Richenel eind december 2008 de cd Artist In Exile uit met daarop een bloemlezing van de samenwerking met diverse producers in verschillende Europese landen in de periode 1995-2005. De plaat bevat een afwisseling van disco, dance en lounge. Live treedt de zanger op met jazzrepertoire.

2011

Richenel brengt in de zomer een nieuwe versie uit van zijn grote hit Dance Around The World.

2020

De zanger overlijdt op 10 maart aan de gevolgen van longkanker.

Discografie Richenel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Richenel

Audio/Video Richenel

Video Richenel

Richenel - Are You Just U...
Richenel - Are You Just Using Me (extended version)
Richenel - Dance Around T...
Richenel - Dance Around The World (lyrics video)
Richenel - Dance around t...
Richenel - Dance around the world
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Richenel - Dance Around The World (lyrics video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer