Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RINE GEVEKE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Music for the millions

Periode

25-06-1915 - 22-01-2006

Genre

Gouden Harp, producer, producers

Rine Geveke

Rine Geveke is de eerste vrouwelijke opnameleider van grammofoonplaten in Nederland. Zij is de bedenkster van de beroemde platenserie Music For The Milions, wat een ongekend verkoopsucces wordt.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer

Biografie Rine Geveke

Rine Geveke is de eerste vrouwelijke opnameleider van grammofoonplaten in Nederland. Zij is de bedenkster van de beroemde platenserie Music For The Milions, wat een ongekend verkoopsucces wordt.

1915 - 1956

Riemkje Geveke, beter bekend als Rine Geveke, wordt geboren in het Friese Gorredijk in Opsterland. Haar vader geeft haar na een zakenreis in Duitsland een accordeon cadeau. Ze zingt, speelt piano en viool. In 1948 wordt zij secretaresse bij platenmaatschappij Decca wat later wordt overgenomen door Philips. Daar stelt zij in 1952 voor de platenserie Music For The Milions te maken, dat wordt een enorm succes. De goedkope compilaties bevatten eerst populaire klassieke melodieën later krijgen diverse soorten artiesten een deel in de serie.

1957 - 2006

In 1957 debuteert Geveke voor het platenlabel Phonogram van Philips als opnameleider. De eerste plaat is meteen een grote hit: Ik Sta Op Wacht van Joop de Knegt. Zij zal uiteindelijk meer dan 2800 platen produceren o.a. voor Wim Sonneveld, Max van Praag, Malando, Feike Asma en Westlands Mannenkoor. In 1964 ontvangt zij een Gouden Harp. Bij haar afscheid in 1978 smelt Willy Alberti een van zijn gouden platen om tot een gouden ketting voor haar. Geveke overlijdt op 90-jarige leeftijd.

Malando Max van Praag Willy Alberti Wim Sonneveld

Discografie Rine Geveke

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rine Geveke

Audio/Video Rine Geveke

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer