Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RITA CORITA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rita Corita in het programma 'Nou jij weer' (NCRV, 1964), Bron: fotocollectie Beeld en Geluid.

Periode

1917 - 1998

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, zang

Pseudoniemen

Rita Corita

Rita Corita

Rita Corita is variété-artiest en zangeres van licht Nederlandstalig repertoire. Ze is het meest bekend van de meezinger Koffie! (Koffie, lekker bakkie koffie).
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1947   André van Duin
1958   John Woodhouse
1962   Willy van Hemert
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rita Corita

Rita Corita is variété-artiest en zangeres van licht Nederlandstalig repertoire. Ze is het meest bekend van de meezinger Koffie! (Koffie, lekker bakkie koffie).

1917

Hendrika Sturm wordt op 24 november, als oudste uit een gezin van drie kinderen, in Amsterdam geboren.

1932

Als 15-jarig meisje staat Rita al op het toneel tapdansjes te doen in de hoop te worden ontdekt.

1942

Ze trouwt met haar accordeonleraar Cor Ooms. Rond die tijd vormt ze met hem, accordeonist Johnny Meijer en een vierde artiest de groep The Four Serenaders. Erg lang kan dat niet geduurd hebben, aangezien de Duitse bezetter nogal moeite heeft met Engelse namen.

1945

Na de bevrijding ontstaat het groepje The Broadway Serenaders dat optreedt voor de Canadese en Amerikaanse troepen hier. Het repertoire bestaat behalve uit liedjes ook uit sketches en tapdansen.

1950 - 1957

Ze gaat met echtgenoot Cor Ooms als begeleider op stap. De artiestennaam Corita is een verbastering van Cor en Rita. De Corita's maken tournees door Europa en Amerika, ze doen ook pauzenummers in de grote bioscopen.

1958

Johnny Hoes ontdekt Rita Corita tijdens één van de vele pauze-optredens. Hij ziet in haar de ideale zangeres voor het door Johnny Holshuysen (later: Johnny Woodhouse) gecomponeerde lied Koffie, Koffie, Lekker Bakkie Koffie, waarvan er door de jaren heen meer dan 200.000 exemplaren verkocht zullen worden. De naam Rita Corita is nu gemaakt en zal onlosmakelijk verbonden blijven aan koffie.

Johnny Hoes John Woodhouse

1960 - 1969

Rita Corita treedt op als artistieke partner van de beweeglijke komiek Bueno de Mesquita, met wie zij in de jaren zestig voor de televisie het programma En Nou Jij Weer maakt. In 1964 speelt ze een rol in de film Spuit Elf van Paul Cammermans, één van de grootste floppen uit de Nederlandse cinematografie. Al voor het eind van de eerste week wordt de film uit de bioscopen gebannen. Eveneens weinig succes heeft ze in 1969 met de tv-serie Mevrouw Fijnemans, die voortijdig van het scherm wordt gehaald.

1972

Prachtig en ontroerend speelt Rita Corita als reuzin in Harry Geelen's tv-serie Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, een rol die haar op het lijf geschreven is.

1973 - 1987

Rita Corita lijdt niet onder haar gewicht, want ze weet dat ze er speciale rollen door krijgt. Ze is te zien in Dynastie Der Kleine Luyden, Geen Paniek van Co Coedijk, de door Willy van Hemert geschreven en geregisseerde televisie-musical Er Valt Een Ster en de jeugdfilm Peter En De Vliegende Autobus (1976) van Karst van der Meulen. Ze is tevens een vaste gast bij de komische duo's De Mounties (met René van Vooren en Piet Bambergen) en Johnny & Rijk (Johnny Kraaykamp en Rijk de Gooyer). Hits scoort ze tussendoor ook nog met de nummers Kant Aan M'n Broek (1979) en Ik Heb Geen Vrijer (1980). Tot diep in de jaren tachtig treedt ze nog op. Met artiesten als Eddy Christiani en Manke Nelis maakt ze tournees naar 'Nederlandse kolonies' in het buitenland. Tijdens één van die tournees in 1987 door de Verenigde Staten raakt ze betrokken bij een zwaar verkeersongeval. Nabij San Diego (Californië) rijdt een vrachtwagen in op het artiestenbusje. Drie Nederlanders vinden de dood, terwijl Eddy Christiani, Manke Nelis en Rita Corita gewond raken. Hierna trekt Rita Corita zich uit de show-wereld terug.

Manke Nelis Willy van Hemert

1998

Rita Corita overlijdt op eerste kerstdag op 81-jarige leeftijd in haar woonplaats Beekbergen.

Discografie Rita Corita

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rita Corita

Audio/Video Rita Corita

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer