Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RO KROM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ro Krom

Periode

1969 - heden

Genre

achtergrondzang, basgitaar, draaitafels, drums, gitaar, percussie, producer, producers, remixer, sessiemuzikanten, vocalen, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Mike Mello, Not Easy At Allstars, R-Jay, Robadope Ro, The 369'er

Ro Krom

Ro Krom is een veelzijdig muzikant en speelt in tal van bands. Hij staat aan de wieg van Gotcha! en OLaBOLA. Daarnaast schrijft hij voor andere artiesten en speelt live met verschillende bands en muzikanten. Ook presenteert hij onder meer de Grote Prijs.
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, basgitaar, draaitafels, drums, gitaar, percussie, producer, remixer, vocalen, zang

Genoemd in de biografie van

1996   Horn Of Plenty
1996   Nico Brandsen
1997   Jan-Paul van der Meij
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ro Krom

Ro Krom is een veelzijdig muzikant en speelt in tal van bands. Hij staat aan de wieg van Gotcha! en OLaBOLA. Daarnaast schrijft hij voor andere artiesten en speelt live met verschillende bands en muzikanten. Ook presenteert hij onder meer de Grote Prijs.

In bezetting van

Beatcream   drums
Da Once Upon A Time In Da Lowlands Crew   achtergrondzang, draaitafels, vocalen
De Grote Muf   drums, zang
De Raggende Manne   gitaar
De Raskals   draaitafels
Drums United   draaitafels, percussie, vocalen
Elektrik Hannes   basgitaar, drums
Elixir   drums
Fishpot   drums
Gotcha   draaitafels, drums, gitaar, percussie, zang
Iets Aan De Middelandse Zee   drums
KOR & de Amigo's  
Kraak & Smaak   percussie
Niggler   drums
O.O.T.O.P.   drums
OLaBOLA   draaitafels, zang
Otis Redding Revue   zang
Psycoticbumbschool   drums
Ro & Paradise Funk   gitaar, zang
RO 369   basgitaar, drums, gitaar, percussie, producer, zang
The Killing Family   draaitafels, gitaar, zang
TV Babies   drums

1969

Ronald Krom wordt geboren op 11 maart 1969 in Haarlem.

1982 - 1987

De puber heeft weinig trek in school. Met een paar lotgenoten speelt hij in een 'spijbelbandje'. Ro zit achter de drumkit, maar speelt later ook basgitaar. Hij maakt deel uit van de bands Elixir, TV Babies, Image Duplicator en Iets Aan De Middelandse Zee. Krom is een autodidact en wil van een conservatorium niets weten. Hij ontwikkelt zich als veelzijdig muzikant en gaat in 1987 spelen bij de funkband Beatcream, een van de eerste Nederlandse crossover formaties. Daarnaast gaat hij in 1987 spelen met de Haarlemse gitarist en kunstenaar Hannes Kuiper.

Beatcream Elektrik Hannes Elixir Iets Aan De Middelandse Zee TV Babies

1988 - 1989

Een jaar later start hij met Roger Verhaart de formatie Gotcha!, een funkcollectief uit Haarlem. In 1989 geeft Verhaart alweer de pijp aan Maarten en is Krom, die zichzelf de naam Robadope Ro geeft, de nieuwe leidinggevende figuur. Hij is zanger/gitarist van de groep.

Gotcha

1990

In 1990 staat Gotcha! in de finale van de Grote Prijs. De band wordt derde, maar houdt aan het optreden wel een platencontract over. Krom houdt het bij Beatcream verder voor gezien en stort zich met volle overgave op Gotcha!

1991 - 1992

Gotcha! speelt veel in binnen- en buitenland en heeft een ware rock 'n roll attitude: ruzies en drugsgebruik zijn de bandleden niet vreemd. In Brussel wordt een hotelkamer kort en klein geslagen waardoor de groep een tijdlang niet welkom is in België.

1993

Tijdens een optreden in Frankrijk krijgt Krom het met de rapper Rockattack Ten aan de stok. De twee kemphanen gaan met elkaar op de vuist en de groep ligt daarna in diggelen. Gotcha! maakt in 1995 een comeback, maar Krom is niet van de partij.

1994 - 1995

Na het avontuur met Gotcha! doet hij enkele optredens als dj in Tokio en maakt als gitarist deel uit van de recalcitrante groep de Raggende Manne. In 1995 richt hij de band Ro & Paradise Funk op. Het debuutalbum wordt positief ontvangen en de band doet een clubtournee. Er verschijnen drie singles, maar commercieel succes is er niet.

De Raggende Manne Ro & Paradise Funk

1997

Na een paar wisselende bandbezettingen ontstaat er een stabiele groep met drummer Martijn Bosman, bassist Manuel Hugas, toetsenist Nico Brandsen en natuurlijk Ro Krom zelf. Brandsen drukt een grote stempel op het tweede album Baby. Ook deze plaat wordt goed ontvangen, maar de formatie weet niet tot de hitlijsten door te dringen. Buiten de band om werkt hij met Acda & De Munnik en is hij betrokken bij de hit Supergabber van Hakkûbar. Het nummer wordt net geen nummer 1-hit. Rondom zijn band wordt het dan even stil omdat hij kampt met een hernia. Naast zijn activiteiten als muzikant is Krom vanaf 1997 betrokken bij de Grote Prijs als jurylid.

Acda en De Munnik Hakkûhbar

1998

Omdat zijn gezondheidsproblemen aanhouden gaat Ro & Paradise Funk ter ziele. Er komt nog wel een single uit, maar die doet niets. Krom volgt in Engeland een cursus songwriting en verricht enige scoutingwerkzaamheden voor PolyGram. Hij werkt mee aan het album Omschudden van de Raggende Manne, speelt in de begeleidingsband van acteur/zanger Daniël Bossevain en schrijft reclametunes. Daarnaast speelt hij in 1998 ook nog in de bands Fatfunk & Nicotine en de Otis Redding Revue. Naast het jureren gaat hij vanaf 1998 de Grote Prijs ook (mede)presenteren. Dit doet hij tot de dag van vandaag. Hij moet alleen in 2003 verstek laten gaan. Naast de Grote Prijs is hij bij meerdere festivals en/of bandcontests betrokken als jurylid of presentator.

Nicotine

1999

Samen met bassist Manuel Hugas, gitarist Paul Jan Bakker en toetsenist Wiboud Burkens is Ro Krom in enkele clubs en op enkele festivals te zien met FatFunk. Deze groep doet ook enkele optredens met Postmen.

Manuel Hugas Paul Jan Bakker Postmen Wiboud Burkens

2000

Krom werkt mee aan het plaatje Seedorf van Bob Fosko (Raggende Manne) en doet als drummer een paar optredens mee met Birgit Schuurman. In 2000 benadert tv-presentator en muzikant Eddy Zoëy hem om een live-band te formeren. Krom stapt in de band als slagwerker om het album Succes Jongen van Zoëy te promoten. Als sessiemuzikant is hij te horen op het album Wonderfool van Dilana Smith.

Birgit Eddy Zoëy

2001

Hij vervangt de drummer van Zober en speelt met de band onder meer op Noorderslag. In 2001 drumt hij ook in de groep Fishpot, geformeerd door Nico Brandsen. Ook zit hij achter de drumkit bij De Grote Muf. Een band rondom Bob Fosko waar ook Brandsen deel van uitmaakt. In de zomer wordt tijdens een jamsessie de groep OLaBOLA geboren.

De Grote Muf Fishpot OLaBOLA Zober

2002

OLaBOLA gaat van start en bouwt in een mum van tijd een sterke live reputatie op. Bandleiders van de groep zijn Ro Krom en Nico Brandsen. OLaBOLA noemt de mengeling van stijlen breakbeat soul, een combinatie van soul, reggae, jungle en Latijns-Amerikaanse ritmes. Begin 2002 brengt de groep het schijfje Breakbeat Soul Volume 1 uit. Op de promo-cd staat ook het nummer Problems dat in 2003 door Calvé wordt gebruikt voor een tv-commercial. Naast OLaBOLA speelt hij op initiatief van Baz Mattie (Mimezine) in de band B-Movie. De groep speelt filmthema's uit de jaren 60, 70 en 80.

Mimezine

2003

OLaBOLA wint een Essent Award en speelt op Noorderslag en Lowlands. De groep is verder te zien in het Nederlandse clubcircuit en is die zomer een graag geziene gast op verschillende festivals. In samenwerking met V2 Records wordt de single Problems uitgebracht.

2004

OLaBOLA brengt de single Shake It! uit. Daarnaast is de band in 2004 wederom veel op pad. De groep is afsluiter tijdens Noorderslag en speelt op Bevrijdingspop in Groningen en Haarlem. In het najaar staat OLaBOLA op het Holland Hungary Dance Event in Boedapest.

2005

In januari valt het doek voor OLaBOLA. Ro Krom en Nico Brandsen verschillen van mening over de muzikale toekomst van de band. Het meningsverschil ontaardt in een ruzie en daarmee is OLaBOLA einde oefening. Na de breuk is Krom druk bezig met het maken van remixen en zet hij zijn nieuwe project Ro369 op poten. Hij werkt mee aan het debuutalbum van Kraak & Smaak en is gastpercussionist tijdens hun tournee. Daarnaast speelt hij als gitarist mee met de groep C.O.W.

Kraak & Smaak RO 369

2006

Ro Krom Naast zijn optredens is de Ro Krom actief als leerkracht op de Hoge School Der Kunsten in Rotterdam. Samen met Marc Baronner en Manu vormt hij het componisten- en producersteam Not Easy At Allstars waarmee hij tracks, remixen en jingles maakt in reggae- en dubstijl.

2007

Ro Krom is bandleider van de nieuwe incarnatie van FatFunk. Samen met toetsenist Sven Figee, bassist Zwazi van TrackAddicts en DJ JayP begeleidt hij de zangeressen van The Mighty 8, een project van het Nationaal Pop Instituut in het kader van Unsigned. De zangeressen Sabrina Starke, Senna, Giovanca, Jav'lin, Ntjamrosie, Sage, Rosa Anna (The RA) en Neenah wisselen elkaar tijdens de shows af op het podium. De muzikant werkt aan een soloalbum.

Sven Figee

2008

In februari verschijnt op het label Supertracks het album The Fatty Boom Project. Op de plaat staan veertien dansbare bewerkingen van de track Fatty Boom (een ode aan het achterwerk van de vrouw) door diverse producers, waaronder Chocolate Puma, Kraak & Smaak, Laidback Luke, BGS Beats, Black Market Audio, Easy Aloha's, Benny Sings, DJ DoNotAsk, Longplayers en C-mon. Ro Krom verlaat in juni Kraak & Smaak om zich weer volledig te kunnen richten op het schrijven van nieuw materiaal, drummen, remixen en nieuwe projecten.

Benny Sings Black Market Audio Chocolate Puma C-Mon & Kypski Easy Aloha's Laidback Luke

Discografie Ro Krom

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ro Krom

Audio/Video Ro Krom

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer