Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROB CHRISPIJN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1944 - heden

Genre

producer, producers, tekstdichters, tekstschrijver

Online

Officiële website

Rob Chrispijn

Rob Chrispijn is producer, tekstschrijver en fotograaf en is bekend geworden door zijn werk met Herman van Veen. De laatste jaren staat hij ook zelf op het podium met zijn eigen theatershows en schrijft hij (lied)teksten voor zowel Sesamstraat als Klokhuis.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer, tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1982   Harry Sacksioni
1996   Angela Groothuizen
1999   Liesbeth List
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rob Chrispijn

Rob Chrispijn is producer, tekstschrijver en fotograaf en is bekend geworden door zijn werk met Herman van Veen. De laatste jaren staat hij ook zelf op het podium met zijn eigen theatershows en schrijft hij (lied)teksten voor zowel Sesamstraat als Klokhuis.

1944 - 1970

Rob Chrispijn wordt geboren in Wenen en groeit op in Amsterdam. Hij begint zijn carrière als chemisch analist. Hij bezoekt het Christelijk Lyceum West in Slotermeer. Daarna werkt hij twee jaar als chemisch analist op het Histologisch Laboratorium waar hij zich echter al snel verveelt. Chrispijn begint teksten van Bob Dylan te vertalen en werkt twee jaar als fotograaf bij Famous Artist Schools. Maar ook hier blijft de verveling hem parten spelen. Daarom probeert hij zijn eigen liedteksten te schrijven. Ook maakt hij vanaf de tweede helft van de jaren zestig regelmatig foto's voor het muziekblad Hitweek. Vanaf 1970 maakt Chrispijn vijftien jaar lang alle hoezen en publiciteitsfoto's voor Herman van Veen en andere artiesten bij Harlekijn Holland, zoals Hauser Orkater, Internationale Nieuwe Scene, Joost Nuisl, Loekie Knol en Harry Sacksioni.

Harry Sacksioni Herman van Veen Joost Nuissl Orkater

1971 - 1975

Chrispijn werkt aan het project Tuig. Zijn eerste succes als tekstschrijver dient zich aan wanneer Herman van Veen zijn bewerking van Leonard Cohens Suzanne onder ogen krijgt. Beiden zitten op dat moment bij dezelfde platenmaatschappij, Polydor. Ook maakt Chrispijn deel uit van Van Veens productiemaatschappij Harlekijn Holland. Rob Chrispijn werkt zo'n vijftien jaar met Van Veen samen. Hij doet samen met componist en pianist Erik van der Wurff de productie van Hermans platen.

Erik van der Wurff

1976 - 1979

Chrispijn geeft ook enige jaren les op de Kleinkunstacademie in Amterdam en introduceert daar het begrip 'emotionele logica', wat wil zeggen dat een liedtekst een gevoelsmatige samenhang moet hebben die het zogenaamde gezonde verstand overstijgt. Credo: een tekst moet voor zichzelf spreken maar mag niet voor de hand liggen! Chrispijn geeft elk jaar enkele lessen liedtekstschrijven bij Studio ST&M in Amsterdam. Ook Liesbeth List, Loeki Knol, Frans Halsema, Leoni Jansen, Paul de Leeuw, Stef Bos en Marcel de Groot zingen teksten van Chrispijn.

Frans Halsema Liesbeth List Marcel de Groot Paul de Leeuw Stef Bos

1980 - 2005

Rob Chrispijn schrijft teksten voor een keur aan artiesten, voor sommigen slechts één of twee teksten, voor anderen een heel programma. Tot deze artiesten behoren onder meer Stef Bos, Conny Vandenbos, Lenette van Dongen, Hans Dorrestijn, Peter Faber, Marcel de Groot, Frank Groothof, Angela Groothuizen, Frans Halsema, Leoni Jansen, Loeki Knol, Paul de Leeuw, Liesbeth List, Heddy Lester, Loes Luca, Gerard van Maasakkers, Guus Meeuwis, Danny de Munk, Tom Oosterhuis, Joost Prinsen, Harry Sacksioni, Ernst Daniel Schmidt, Ramses Shaffy, Lori Spee en Herman Van Veen. Ook schrijft hij af en toe teksten voor Sesamstraat en schrijft hij sinds begin jaren negentig op regelmatige basis voor Het Klokhuis (zowel liedteksten als ook sketches). Met het tekst/muziekprogramma Ogen Met Uitzicht Op Zee, staat hij voor het eerst zelf op het podium. In 2004 verschijnt het boek Ogen Met Uitzicht Op Zee, waarin ruim honderd liedteksten van Chrispijn zijn opgenomen die hij de afgelopen dertig jaar heeft geschreven. Met de gelijknamige voorstelling staat hij ook regelmatig in het theater. Samen met Gerrit Jansen en John Paul Tijssen maakt hij de cd Alles & Niets, waarop ook Herman van Veen, Lenette van Dongen, Leonie Jansen, Angela Groothuizen, Heddy Lester en Nard Rijnders zijn te horen.. Eind november 2005 verschijnt Onverklaarbaar Gelukkig, een boek met verhalen, korte observaties, gedichten en veel foto's over de natuur in Amsterdam (en de rest van Nederland) dat Chrispijn samen met zijn oude vrienden Martin Melchers en Fred Nordheim heeft geschreven.

Angela Groothuizen Conny Vandenbos Danny de Munk Gerard van Maasakkers Guus Meeuwis Hans Dorrestijn Lori Spee Ramses Shaffy

2008

Rob Chrispijn levert tekstbijdragen op het dertien nummers tellende, Nederlandstalige album Melk En Honing (maart) van Angela Groothuizen.

Discografie Rob Chrispijn

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Rob Chrispijn

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer