Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROB VERDURMEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

JazzCruise concert

Periode

20-03-1953 - heden

Genre

drums, free jazz, impro, jazz, percussie

Rob Verdurmen

Vanaf 1974 is Rob Verdurmen (Amsterdam, 20 maart 1953) de vaste slagwerker van het Willem Breuker Kollektief. Daarnaast is hij te vinden in kleinere ensembles met Breuker en andere (voormalige) Kollektief-leden, zoals Arjen Gorter, Leo Cuypers, Boy Raaymakers en Maarten van Norden. Vanaf 2001 leidt hij tien jaar lang samen ...
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, percussie

Genoemd in de biografie van

1974   Arjen Gorter
1974   Willem Breuker
2003   Joost Buis

Biografie Rob Verdurmen

Vanaf 1974 is Rob Verdurmen (Amsterdam, 20 maart 1953) de vaste slagwerker van het Willem Breuker Kollektief. Daarnaast is hij te vinden in kleinere ensembles met Breuker en andere (voormalige) Kollektief-leden, zoals Arjen Gorter, Leo Cuypers, Boy Raaymakers en Maarten van Norden. Vanaf 2001 leidt hij tien jaar lang samen met collega Arend Niks het octet Drummers Double Bill, waarvoor hij ook muziek schrijft.

In bezetting van

Willem Breuker Kollektief   drums, percussie

1970 - 1973

Na zijn eerste lessen aan de Amsterdamse muziekschool bekwaamt Rob Verdurmen zich verder in workshops van Nedly Elstak en Herman de Wit. De laatste vraagt hem deel te nemen aan het leerorkest De Boventoon. In 1971 behaalt Verdurmen de tweede prijs op het Loosdrecht Jazzconcours met het sextet van trompettist Charlie Nanlohy.

Herman de Wit Nedly Elstak

1974

Rietblazer en bandleider Willem Breuker hoort Verdurmen spelen in De Boventoon en inviteert hem om één jaar lang de vaste drummer van zijn pas opgerichte Kollektief te worden. Daar blijft het niet bij, want ruim dertig jaar lang maakt Verdurmen alle ins en outs van het Kollektief mee. Hij speelt op alle plaatopnamen en toert met het orkest de hele wereld rond, tot en met de afscheidstournee in 2012. De pianist van het Kollektief, Leo Cuypers, vraagt Verdurmen voor het septet dat september 1974 de Johnny Rep Suite in het Amsterdamse Shaffy Theater uitvoert. Opnamen hiervan verschijnen op de Leo Cuypers-LP Live In Shaffy.

Leo Cuypers Willem Breuker

1975

Twee blazers van het Willem Breuker Kollektief, tenorsaxofonist Maarten van Norden en trompettist Boy Raaymakers beginnen een eigen kwartet. Verdurmen wordt daarin de drummer en Arjen Gorter (eveneens lid van het Kollektief) de bassist. De laatste richt ook een eigen kwartet op, met Verdurmen en Van Norden, plus altsaxofonist Ron Rem.

Arjen Gorter Boy Raaymakers Maarten van Norden

1976

Willem Breuker en Rob Verdurmen zijn de twee musici die aan de muziektheaterproductie Hullie & Zullie van Teo Joling deelnemen. Breuker formeert ook een nieuw kwintet, met de Kollektiefleden Willem van Manen (trombone), Gorter en Verdurmen. De pianist is Herbert de Jonge. Met deze bezetting wordt de muziek voor de speelfilm Blindgangers van Ate de Jong opgenomen.

Willem Van Manen

1985

De pianist van het Willem Breuker Kollektief, Henk de Jonge, begint een trio met bassist Ernst Glerum en Rob Verdurmen. Met Willem Breuker als gast neemt de groep een titelloos eerste album op. (In 1991 zal de CD Jumping Shark volgen, met opnieuw Breuker en collega-saxofonist Alex Coke als gasten.)

Ernst Glerum Henk de Jonge

2001

Drummers Double Bill is een initiatief van Rob Verdurmen en zijn collega-slagwerker Arend Niks. Beide bandleiders leveren composities voor het octet, dat debuteert op het festival Klap op de Vuurpijl in 2001. Met S.O.S. maakt de groep in 2003 zijn plaatdebuut, en in 2004 toeren zij tien dagen door China. In 2006 volgt het project 2 Texel met (teksten van) Jan Wolkers. Op het jazzblog Jazzenzo noemt recensent Rinus van der Heijden de muziek op deze laatste CD 'typisch Nederlandse improvisatiemuziek: breed orkestraal, met plotse invallen voor soli, onverwachte wendingen in tempo en harmonie en verrassende, veelal vrije improvisaties'.

Arend Niks

2009

Samen met de bands CRAM en Talking Cows gaat Drummers Double Bill op tournee onder de noemer 3Dubbel Dutch. De groepen spelen zowel afzonderlijk als gezamenlijk. Verdurmen licht het initiatief toe in de Provinciale Zeeuwse Courant: 'Het idee ontstond twee jaar geleden uit frustratie over de eeuwige strijd om een orkest aan podia of schouwburgen te verkopen. Jazz wordt bijna niet meer geprogrammeerd. Ik zocht naar een andere vorm en dacht aan een samensmelting van drie bands die niet alleen musiceerden maar ook het verhaal vertelden waarom ze speelden wat ze speelden.'

Talking Cows

2010 - 2012

Saxofonist Bo van de Graaf doet voor de nieuwe bezetting van zijn groep I Compani een beroep op de ritmesectie van het Willem Breuker Kollektief: Arjen Gorter en Rob Verdurmen. Het koppel is te horen in het jubileumprogramma Mangiare!, waarvan in 2011 een CD verschijnt, en op het album Garbo… And Other Goddesses Of Cinema (2012).

Bo van de Graaf

Discografie Rob Verdurmen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rob Verdurmen

Audio/Video Rob Verdurmen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer