Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROB VUNDERINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1950 - heden

Genre

gitaar, sessiemuzikanten, zang

Online

Officiële website

Rob Vunderink

Gitarist en zanger Rob Vunderink speelt met wisselend succes in verschillende bands als Counts, Island, Cobra, Centaur, The Hammer, Diesel, Vitesse en Kayak. Hij studeert Russisch en reist twee keer af naar Rusland om daar te werken als journalist. Als hij terugkomt naar Nederland gaat hij werken bij De Gelderlander.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Biografie Rob Vunderink

Gitarist en zanger Rob Vunderink speelt met wisselend succes in verschillende bands als Counts, Island, Cobra, Centaur, The Hammer, Diesel, Vitesse en Kayak. Hij studeert Russisch en reist twee keer af naar Rusland om daar te werken als journalist. Als hij terugkomt naar Nederland gaat hij werken bij De Gelderlander. Later speelt hij bij Kayak. Vunderink woont in Duitsland.

In bezetting van

Cobra   gitaar
Diesel   gitaar, zang
Kayak   gitaar, zang
The Hammer   gitaar, zang
Vitesse   gitaar

1950

Rob Vunderink wordt geboren op 7 januari 1950 in Nijmegen.

1966 - 1967

Op 16-jarige leeftijd raakt hij verslingerd aan de gitaar. Rob Vunderink gaat op de middelbare school spelen in een coverband. In 1967 wordt hij van het gymnasium gestuurd omdat de schoolleiding niet goed overweg kan met zijn ietwat rebelse houding.

1968 - 1969

In 1968 maakt Vunderink deel uit van beatgroep de Counts uit Nijmegen. Een jaar later wordt hij door de Britse zanger Winston Gawke gevraagd als gitarist voor een nieuw te vormen groep. Die groep heet aanvankelijk Jasper Mule.

1970 - 1972

In 1970 maakt Jasper Mule op aandringen van manager John van Setten onder de naam Island de single Move On Over, maar dat wordt geen succes. Jasper Mule verhuist van Nijmegen naar Den Haag omdat de leden denken dat het daar allemaal gebeurt. De bandnaam wordt nu Cobra. Met het nummer The War Will Soon Be Over is de band te zien in het tv-programma Top Pop. In 1973 houdt Vunderink Cobra voor gezien. Hij richt de band Centaur op. Deze groep maakt geen platen.

Cobra

1974 - 1976

Met Mark Boon (ex-Smyle) richt hij in 1974 de rockgroep The Hammer op. De band brengt twee singles uit: Hitchcock's Lullaby (1974) en 'Cos I'm In Love (1975).

The Hammer

1977

Alleen muziek maken vindt hij te eenzijdig en daarom gaat Vunderink in 1977 Russisch studeren in Leiden.

1978 - 1979

In 1978 richt hij met Pim Koopman (ex-Kayak) de groep Diesel op. Watts In A Tank (1979) is het debuut van de groep. De eerste single Goin' Back To China wordt een hit, tot in Japan toe.

Diesel

1980 - 1982

Ook de singles Down In The Silvermine en Sausalito Summernight doen het goed. Een grote verrassing voor de band is dat laatstgenoemd nummer in 1981 een hit (25e plaats in de Billboard Hot 100) wordt in de Verenigde Staten. In Canada bereikt Sausalito Summernight zelfs de eerste plaats. Eind 1981 tourt Diesel zeven weken door de VS en Canada. Begin jaren tachtig speelt Rob Vunderink mee op twee platen van Maywood: het gelijknamige album uit 1980 en een Different World uit 1981. Het zijn de enige platen waarop hij te horen is als gastmuzikant. In 1982 komt het album Unleaded van Diesel uit, maar door het zwakke songmateriaal en de slechte productie zijn de reacties teleurstellend.

Maywood

1984 - 1987

Net voordat Diesel wordt ontbonden vertrekt Vunderink naar Rusland omdat hij wat met zijn studie wil doen. Hij gaat aan de slag als vertaler en schrijft verhalen voor De Telegraaf. Terug in Nederland gaat hij spelen bij de rockgroep Vitesse. Maar omdat hij niet goed overweg kan met boegbeeld Herman van Boeyen houdt hij het na een klein jaartje voor gezien.

Vitesse

1988

Hij maakt een doorstart met Diesel en de single Samantha wordt in de zomer een kleine hit.

1989 - 1994

In 1989 wordt de tweede single Colorado uitgebracht, maar omdat die flopt wordt de band wederom opgeheven. Eind 1989 reist hij voor de tweede keer af naar Rusland. Nu als fulltime journalist. Hij schrijft voor verschillende dagbladen als Het Parool, later voor regionale dagbladen, waaronder De Gelderlander. Als hij in 1994 terug komt in Nederland gaat hij werken bij De Gelderlander. Daar werkt hij nu nog steeds.

1995 - 1999

In de tweede helft van de jaren negentig speelt hij in de Clearwater Revival Band.

2000

Diesel komt opnieuw tot leven. Voor een drankenhandelaar maakt de band een cd. In eerste instantie niet om op de markt te brengen, maar als relatiegeschenk voor deze wodkaproducent. Willem 'Joost den Draaijer' van Kooten krijgt lucht van het schijfje en wil het uitbrengen, maar alleen onder de naam Diesel. In 2000 komt de cd uit met als titel Diesel On The Rocks. Een album met covers, eerder uitgebracht materiaal en drie nieuwe tracks.

2001

Gitarist Rob Winter speelt in de band van Marco Borsato, maar ook in Kayak. Als hij met Borsato voor een paar optredens naar Curaçao afreist, is Vunderink zijn vervanger bij Kayak. Als Rob Winter terugkomt, blijft Vunderink naast Winter aan als bandlid.

Kayak

2003

Kayak komt in februari met de plaat Merlin - Bard Of The Unseen, een vervolg op de suite Merlin uit 1980. De band neemt het songmateriaal nog een keer op en breidt het aantal nummers uit tot een rockopera. Tegelijk met de release start de band een theatertournee. In augustus voert de groep de opera uit in de duinen bij het Zuid-Hollandse Ter Heijde tijdens het Trompfestival. Kayak speelt dan met het North Sea Philharmonic Orchestra. Vunderink neemt in een aantal nieuwe Merlin-songs de leadzang voor zijn rekening.

2005

Met Mark Boon, Frank Papendrecht en Pim Koopman treedt Vunderink met de originele Diesel op in Nijmegen. De groep speelt tijdens een benefiet voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Met Kayak gaat hij op tournee met wederom een rockopera: Nostradamus - The Fate of Man. De première is op 29 april in Theater de Flint te Amersfoort. Vunderink vertolkt de rol van verschillende critici.

Discografie Rob Vunderink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Rob Vunderink

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer