Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROB WINTER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1959 - heden

Genre

gitaar, sessiemuzikanten

Online

Officiële website

Rob Winter

Rob Winter komt op zijn zesde naar Nederland en vanaf zijn elfde jaar raakt hij verslingerd aan de gitaar. Via school- en Top 40-bandjes en rockgroep Howlin' Hurricane (met onder meer zangeres Angela Groothuizen) komt hij in de professionele muziekwereld terecht. Hij speelt in onder anderen Toontje Lager, Kayak en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Genoemd in de biografie van

1992   Robby Valentine
1992   Robby Valentine
1994   Robby Valentine
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rob Winter

Rob Winter komt op zijn zesde naar Nederland en vanaf zijn elfde jaar raakt hij verslingerd aan de gitaar. Via school- en Top 40-bandjes en rockgroep Howlin' Hurricane (met onder meer zangeres Angela Groothuizen) komt hij in de professionele muziekwereld terecht. Hij speelt in onder anderen Toontje Lager, Kayak en Robby Valentine. Via Valentine leert hij John Ewbank kennen, die hem in 1994 vraagt de gitaarpartijen in te spelen op het eerste Nederlandstalige album van Marco Borsato. In 1995 treedt hij toe tot de band van Borsato. In dezelfde periode doet hij veel studiowerk, voor radio- en televisiereclames en artiesten als Anita Meyer, Wolter Kroes, Trijntje Oosterhuis en Twarres. Vanaf 2009 is Winter ook bandlid bij Guus Meeuwis.

In bezetting van

Casual Affairs   gitaar
Guus Meeuwis   gitaar
Howlin' Hurricane   gitaar
Kayak   gitaar
Marco Borsato   gitaar
Memories Band   gitaar
Robby Valentine   gitaar
Siberia   gitaar
Toontje Lager   gitaar

1959

Rob Winter wordt op 30 april 1959 geboren in Tanger, Marokko. Hij verhuist kort na zijn geboorte naar Curaçao waar hij zijn kleuterjaren doorbrengt.

1965

Op zijn zesde komt hij naar Nederland en groeit op in Schoorl. In dit Noord-Hollandse dorpjemaakt hij kennis met de gitaar. Van een vriendje leert hij de basisakkoorden en de overige akkoorden 'verzint' hij er al snel bij. Het talent is ontdekt.

1972 - 1974

In 1972 krijgt hij een handgebouwde Spaanse gitaar cadeau. Om het instrument onder de knie te krijgen neemt hij les, maar dat gaat hem niet snel genoeg. Met vrienden houdt hij wedstrijdjes wie er zo snel mogelijk een liedje kan spelen. Op deze manier leert hij in razendsnel tempo gitaarspelen.

1975 - 1979

Met vrienden richt hij in 1975 de band Resistance op. De drummer van de band is ook roadie van de band Howling Hurricane. Als daar een roadie/gitarist wegvalt, laat hij dat Rob Winter weten. De gitarist zit dan nog op de middelbare school, maar mag bij de band komen spelen. Als Angela Groothuizen bij de groep komt zingen, promoveert hij van roadie/gitarist tot sologitarist. In 1979 neemt de band de single Dreamt Up Rock op. Als Groothuizen gevraagd word voor de Dolly Dots valt Howling Hurricane uit elkaar.

Dolly Dots Howlin' Hurricane

1983 - 1985

In 1983 doet Rob winter auditie bij het populaire Toontje Lager en wordt aangenomen. In 1985 stopt Toontje Lager na een aantal grote hits als Stiekem Gedanst en Net Als In De Film. Het succes wordt de bandleden te groot. Winter gaat spelen bij Casual Affairs. De single Emotional Man slaat aan, maar het succes is van korte duur. De zanger stapt uit de band en met een andere frontman gaat de groep door onder de naam Siberia.

Casual Affairs Siberia Toontje Lager

1990

Er verschijnen twee singles van Siberia: Heaven Can Wait en Wildlife. De samenwerking verloopt echter stroef en Rob Winter stapt op.

1991 - 1993

Het management van Siberia brengt Winter in 1991 in contact met Robby Valentine. Rob Winter is dé aanvulling die Valentine zoekt voor zijn symfonische rock. Valentine scoort een grote hit met Over And Over Again. Rob Winter maakt met de extravagante Valentine een aantal albums. Zijn bombastische muziek komt onder de aandacht van Brian May (ex-gitarist Queen). De band mag in 1993 het voorprogramma doen van zijn Europese tour. Tijdens zijn werkzaamheden bij Robby Valentine loopt Rob Winter John Ewbank tegen het lijf. Via hem komt hij in aanraking met Marco Borsato.

Marco Borsato Robby Valentine

1994

John Ewbank vraagt hem het eerste Nederlandstalige album van Marco Borsato in te spelen. Rob Winter stopt bij Valentine, omdat hij het te druk krijgt met zijn werk voor Marco Borsato, in wiens band hij vaste gitarist wordt.

1997 - 1998

Naast studiowerk en live-optredens raakt Rob Winter betrokken bij de televisie. In 1997 zoekt de KRO een band die de muzikale omlijsting moet verzorgen voor het programma Memories. Samen met bandleden van Marco Borsato en René Froger vormt Rob Winter de Memories Band. De herkenningstune Jij En Ik wordt uitgebracht op single en belandt in de Top 40.

Memories Band

1999 - 2001

Aan het einde van 1999 werkt Rob Winter mee aan de grote muzikale tv-show The Final Countdown, uitgezonden door Veronica tijdens de jaarwisseling. In 2000 wil drummer en componist Pim Koopman de band Kayak nieuw leven in blazen en benadert Rob Winter. De gitarist speelt het album Close To The Fire in en speelt ook live mee. In februari 2001 doet hij mee aan het solidariteitsconcert Samen voor de Molukken. Het concert wordt gegeven in Vredenburg te Utrecht waar onder meer Candy Dulfer en Clouseau optreden. Winter is een van de begeleidende muzikanten.

Kayak

2002

Door de drukke agenda kan Winter Kayak niet combineren met Marco Borsato. Met pijn in zijn hart neemt hij afscheid van de symfonische rockband. Joost Vergoossen neemt zijn plaats in. In december ontvangt hij een Sena Guitar Award in de categorie best begeleidende gitarist.

2004

In januari gaat in Zaandam het theaterstuk Costa!- Sterren In Concert in première. Het is een show in de sfeer van zon, zee, strand en feest. In het stuk spelen acteurs die eerder in de tv-serie Costa! te zien waren. Rob Winter is de bandleider. In het voorjaar speelt hij mee op het debuutalbum van het Limburgse trio Treble. Als bandlid van Marco Borsato staat hij in mei tien keer in het Sportpaleis in Antwerpen. In juni volgen zes optredens in De Kuip in Rotterdam.

Treble

2009

De gitarist is te horen op het titelloze debuutalbum van het close harmony-trio McChicks.

McChicks

2011

Winter speelt akoestische en electrische gitaren op het hitalbum Armen Open van Guus Meeuwis.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:

1998 - Jessika 'Hold You Tonight'
1999 - Avalone 'Spirits Of Nature 5'
1999 - Avalone 'Spirits Of Nature 6'

Guus Meeuwis

Discografie Rob Winter

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Rob Winter

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer