Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROBBIE VAN LEEUWEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Robbie van Leeuwen in 2012

Periode

1944 - heden

Genre

componist, componisten, gitaar, Gouden Harp, mandoline, producer, producers, zang

Robbie van Leeuwen

Robbie van Leeuwen is gitarist van legendarische Haagse beatgroep The Motions en Shocking Blue. Met de laatste band scoort hij in 1970 een wereldhit met het door hem geschreven nummer Venus, een van de succesvolste Nederlandse popsongs aller tijden. Na Shocking Blue is Robbie van Leeuwen in de jaren zeventig ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, mandoline, producer, zang

Genoemd in de biografie van

1964   The Motions
1967   Shocking Blue
1972   Hugo van Haastert
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Robbie van Leeuwen

Robbie van Leeuwen is gitarist van legendarische Haagse beatgroep The Motions en Shocking Blue. Met de laatste band scoort hij in 1970 een wereldhit met het door hem geschreven nummer Venus, een van de succesvolste Nederlandse popsongs aller tijden. Na Shocking Blue is Robbie van Leeuwen in de jaren zeventig succesvol met de band Galaxy-Lyn. Begin jaren tachtig trekt Van Leeuwen zich terug uit de muziek en gaat hij in Luxemburg wonen. Tegenwoordig woont hij in Wassenaar en houdt hij zich alleen nog uit liefhebberij met muziek bezig.

In bezetting van

Cat's Eye   componist, gitaar
Galaxy-Lin   mandoline, zang
Mistral   gitaar, zang
Ritchie Clark & The Ricochets   gitaar
Shocking Blue   gitaar, zang
The Atmospheres   gitaar
The Motions   gitaar
The Six Young Riders   gitaar

1944

Robbie van Leeuwen wordt geboren op 29 oktober in Den Haag.

1959 - 1964

Tussen 1959 en 1996 speelt Robbie van Leeuwen in diverse bands. Van 1959 tot 1961 speelt hij in The Atmospheres, een instrumentale groep die nummers speelt van ondermeer The Shadows en The Ventures. Na The Atmospheres stapt Van Leeuwen over naar de Ricochets waarin hij tot 1964 speelt.

Ritchie Clark & The Ricochets The Atmospheres

1964 - 1967

In 1964 richt Van Leeuwen samen met Rudy Bennett (Ricochets), Sieb Warner (The Atmospheres) en Henk Smitskamp ( Willie & His Giants) The Motions op. De band neemt een aantal singles op en speelt in 1964 als voorprogramma tijdens het roemruchte concert van The Rolling Stones in het Kurhaus. In 1965 scoren The Motions een hit met het door Van Leeuwen geschreven Wasted Words. Een jaar later hebben The Motions een hit met het nummer Why Don't You Take It en nemen ze hun tweede LP op.

The Motions Willy & His Giants

1967 - 1974

In maart 1967 verlaat Robbie van Leeuwen The Motions om zijn eigen band Shocking Blue op te richten. Ook speelt hij in de gelegenheidsformatie The Six Young Riders waarin ook René Nodelijk (René & His Alligators), Henk Smitskamp (The Motions) en Sieb Warner (The Motions) zitten. De groep maakt slechts één single. Met Shocking Blue scoort van Leeuwen grote hits in binnen- en buitenland met Mighty Joe, Long And Lonesome Road en Never Marry A Railroad Man. Hoogtepunt van het succes beleeft de band in 1970 wanneer Venus de eerste plaats van de Amerikaanse charts behaald. In 1972 scoort Shocking Blue een grote Europese hit met het nummer Inkpot. Daarna neemt het succes af en vanaf 1973 treedt Robbie van Leeuwen niet meer met de band op. Wel blijft hij achter de schermen bij Shocking Blue betrokken.

Renée & The Alligators Shocking Blue

1974 - 1976

In 1974 gooit Shocking Blue de handdoek in de ring. Zangeres Mariska Veres begint een solocarrière en Van Leeuwen richt een nieuwe band op: de jazz-rock formatie Galaxy-Lin. De band trekt met name de aandacht vanwege het feit dat niet de gitaar maar de mandoline het belangrijkste instrument is. In 1975 scoort Galaxy Lin een hit met het nummer A Long Hot Summer.

Galaxy-Lin Mariska Veres

1977 - 1980

Tussen 1977 en 1980 maakt Robbie van Leeuwen deel uit van de studioformatie Mistral. De synthi-pop band scoort in 1978 een hit met het nummer Starship 109. In 1977 produceert hij ook de single Too Young van Mariska Veres. Het nummer bereikt slechts de tipparade.

Mistral

1983

Van Leeuwen gaat in Luxemburg wonen.

1984

Onder de naam Cat's Eye brengt Van Leeuwen bij Ariola twee singles uit waarvan tweede single I'm A Long Way wordt geproduceerd door Jaap Eggermont.

Cat's Eye Jaap Eggermont

1986

De groep Bananarama covert Venus en het nummer bereikt opnieuw de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade.

1994

Robbie van Leeuwen produceert de single Body And Soul van het door Mariska Veres opnieuw opgerichte Shocking Blue, waar overigens geen van de originele leden meer deel van uitmaken.

1996

Robbie van Leeuwen keert terug naar Nederland en handelt enige tijd in klassieke auto's en houdt zich bezig met kunst. Robbie van Leeuwen woont tegenwoordig in Wassenaar en houdt zich alleen nog uit liefhebberij met muziek bezig. In 2003 wordt hij uitgebreid geïnterviewd door journalist Jan van der Plas voor de televisieserie Nederpop Met Hart en Ziel die wordt uitgezonden door Teleac. Een lange versie van het interview maakt onderdeel uit van Muziekencyclopedie.nl.

2012

Robbie van Leeuwen in 2012 Het televisieprogramma Classic Albums op 21 april 2012 is geheel gewijd is aan het album At Home en de wereldhit Venus. Voor het eerst sinds tijden geeft Robbie van Leeuwen een televisie-interview.Ook staat hij de VARAgids te woord voor een coverstory. De bijgaande portretfoto wordt gemaakt door Anton Corbijn.

2014

Van Leeuwen krijgt van Buma Cultuur een Lifetime Achievement Award voor zijn oeuvre.

Discografie Robbie van Leeuwen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Robbie van Leeuwen

Audio/Video Robbie van Leeuwen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer