Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROBBY VALENTINE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Robby Valentine

Periode

1968 - heden

Genre

symfonische rock

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Kyssmet

Robby Valentine

Muzikaal wonderkind uit de symfonische hardrock-hoek, qua invloeden balancerend tussen Queen, Toto en Michael Jackson. Maakt in eerste instantie furore als toetsenist, maar wil al vrij snel alle schijnwerpers op zich gericht hebben. In 1991 scoort hij een hit met Over Ans Over Again.
Volledige biografie...

Bezetting

Robert Kempe   toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

John Ewbank   toetsinstrumenten
Hans Eijkenaar   drums
Rob Winter   gitaar
Cyril Whistler   gitaar
Liselotte Hegt   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1975   Juan van Emmerloot
1985   John Sonneveld
1990   Hans Eijkenaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

10-12-23, Parkvilla, Alphen aan den Rijn
3-2-24, Capsloc, Capelle aan den IJssel

Biografie Robby Valentine

Muzikaal wonderkind uit de symfonische hardrock-hoek, qua invloeden balancerend tussen Queen, Toto en Michael Jackson. Maakt in eerste instantie furore als toetsenist, maar wil al vrij snel alle schijnwerpers op zich gericht hebben. In 1991 scoort hij een hit met Over Ans Over Again.

1968

Geboren als Robert Kempe, daarna getogen in het nabij Amersfoort gelegen Leusden.

1986

Behaalt als toetsenist van de Rotterdamse groep Line de vijfde plaats in de finale van de Grote Prijs van Nederland. De band eindigt daarmee vlak achter Lois Lane. Kort daarop verlaat Valentine Line om samen met de voormalige Horizon- en Vandenberg-zanger Peter Struyk 1st Avenue op te zetten.

Horizon Vandenberg

1987

Oprichting van 1st Avenue. Het zal tot 1992 duren voor de eerste 1st Avenue-CD verschijnt. Er is met de hulp van de gebroeders Bolland & Bolland dan al meer dan anderhalf jaar aan gesleuteld en Valentine heeft de band dan al geruime tijd verlaten.

1st Avenue Bolland & Bolland

1989

In 1989 treedt hij namelijk als huurling toe tot Zinatra, wat hem er niet van weerhoudt een derde van de songs op de in 1990 uitgebrachte CD The Great Escape aan te dragen.

Zinatra

1990

Robby tekent een solocontract met Polydor en gaat met producer Erwin Musper de studio in voor de eerste CD waarop hij behalve de toetsen ook de leadzang voor zijn rekening neemt. En passant speelt hij ook diverse gitaarpartijen eigenhandig in.

1991

De naar Amerika verkaste MTV-DJ Adam Curry is zo enthousiast dat hij Robby aan een Amerikaanse deal weet te helpen. Als resultaat van al deze inspanningen komt eind 1991 de debuut-CD uit. Het nummer Over And Over Again levert in Nederland meteen al een grote hit op. Valentine wint een Zilveren Harp.

1992

Robby Valentine Release van de eerste Valentine-solo CD, kort na Valentijnsdag, gevolgd door een eerste tournee, met in de band onder meer drummer Hans Eijkenaar (later o.m. aktief bij Hans en Candy Dulder), gitarist Rob Winter (ex-Toontje Lager) en toetsenist John Ewbank.

Candy Dulfer Hans Dulfer Hans Eijkenaar John Ewbank Rob Winter Rob Winter Toontje Lager

1993

Robby Valentine Met zijn live-band neemt Valentine de CD The Magic Infinity op. Een Europese tournee als voorprogramma van zijn held Brian May volgt. Maar tot een doorbraak leidt een en ander niet.

1994

Robby tekent een contract met Polydor Japan, waar zijn platen aanmerkelijk beter verkopen dan in eigen land. Na een op TV uitgezonden optreden op Veronica's Mega Music Rock Experience (met Aerosmith als headliner) heeft dat laatste het nodige verloop in de band tot gevolg. Winter en Ewbank schuiven door naar Marco Borsato.

John Ewbank Marco Borsato Rob Winter

1995

In het door pa eigenhandig tot studio omgebouwde schuurtje (The Isolation Cell) neemt Robby in zijn eentje zijn nieuwe cd op, waaraan onder meer wordt meegewerkt door het zigeunerorkest van Tata Mirando.

1996

Robby Valentine Vreemd genoeg wordt die cd onder een nieuwe bandnaam Valentine uitgebracht. Er wordt een Japanse tournee gedaan. Ter voorbereiding op die tournee doet Valentine vier optredens in Nederland.

1997

Polydor Nederland zegt het vertrouwen in Valentine op, maar in Japan blijft er nog steeds een grote markt voor de inmiddels zelfs met een Japanse vrouw in het huwelijk getreden Valentine. Alleen in Japan verschijnt dan ook Valentine 4, met als ondertitel United. Enkele nummers op het mini-album Christmas In Heaven gaan over Valentine's overleden vader.

1998

Het album No Sugar Added bevat naast nieuwe tracks ook bewerkingen van nummers die Valentine eerder heeft opgenomen met 1st Avenue en Zinatra. Het nummer Reincarnated Virtually bevat de ironisch bedoelde tekstregel 'I am Mozart can't you see, reincarnated virtually'. Valentine start een hernieuwde samenwerking met Peter Struijk (alias Peter Strykes). Daarnaast speelt Robby een aantal toetsenpartijen in voor de derde cd van het Ayreon-project.

Ayreon Peter Struijk

1999

Valentine tekent een nieuw contract met Polydor Japan. De samenwerking tussen hem en wonderkind Valensia leidt tot het V-Project. Ze nemen hun album op met bijdragen van drummers Juan van Emmerloot en David Clarkson, de broer van Valensia. V gaat met Emmerloot en bassist Patrick Buys op tournee door Japan.

V Valensia

2000

De basis van het album Believing Is Seeing neemt Valentine live op in de Fendal Soundstudio met Hans van Vondelen achter de mengtafel en Juan van Emmerloot achter de drumkit. Pianist Michael Landau en vocalisten Peter Struyk en Sigrid Slagmolen leveren gastbijdragen. Het nummer A New Tomorrow is gepland als lied voor het WK Voetbal, maar wordt daar uiteindelijk niet voor gebruikt. De cd komt in november uit. Op de hoes prijkt voor het eerst het logo met de zwart/gele V en in het midden een Latijns kruis met een kroontje, het christelijke symbool voor overwinning.

2001 - 2005

In 2001 werkt de muzikant aan zijn bijdrage voor het tweede album van V. De plaat verschijnt in de zomer van 2002. Vanaf de herfst van hetzelfde jaar tot en met de herfst van 2003 werkt Valentine aan The Most Beautiful Pain. Voordat de plaat in de winkels ligt houdt Valentine zich samen met de Filippijnse zangeres Alyss Andico bezig met het zijproject Kyssmet. Het duo neemt in 2004 het eerste album op. In dezelfde periode gaan de opnamen van start voor het derde album van V samen met Valensia.

2006

De sombere thematiek van The Most Beautiful Pain komt voort uit een relatie met een Spaanse vrouw die spaak loopt. De plaat heeft meer dan twee jaar bij het Universal Japan op de plank gelegen en komt uiteindelijk uit via het Europese Frontiers Records. Robby Valentine bereidt samen met onder meer gitarist Cyril Whistler (Whistler Courbois Whistler, Transworld) een tournee voor die plaatsvindt in september en oktober. In dezelfde periode verschijnt het album Falling Down In Misanthropolis (werktitel: Who Killed Robby Valentine). Het derde en laatste album met Valensia onder de naam V heet NYMPHOPSYCHOSCHIZOPHONIC. De bijdragen van Valensia waren al eerder te horen in diens project Metal Majesty. Samen met zangeres Marlies Schuitemaker uit Grootebroek ( bekend van talentenjacht Idols in 2004) werkt hij aan songmateriaal.

Transworld Whistler Courbois Whistler

2008

Robby Valentine formeert een band met Nederlandse muzikanten en gaat op tournee om zijn volgende album te promoten. Hij wordt begeleid door gitarist Cyril Whistler (Whistler), bassiste Liselotte Hegt (DIAL/Ayreon), drummer Andre Borgman (After Forever) en achtergrondzanger/toetsenist Johan Willems. Het compositiewerk en de productie van Valentine voor Marlies Schuitemaker mondt uit in de oprichting van de band Aniday.

Aniday

2009

Het album Androgenius (mei) is onderverdeeld in twee delen. Op de eerste cd Future is de nieuwe koers van de zwaarder klinkende Valentine te horen en op de tweede cd Past staat een selectie met hoogtepunten uit het repertoire van Valentine. Voor de semi-akoestische versie van het nummer Save Myself (met gastvocalen van Marlies Schuitemaker) wordt een videoclip opgenomen. Androgenius is enkel te koop via de website van Robby Valentine en bij optredens van zijn band.

2011 - 2013

In 2011 wordt Robby Valentine gevraagd een optreden te verzorgen voor de Nederlandse Queen Fanclubdag 2012. Valentine gaat aan de slag in zijn studio en de muziek van Queen wordt beluisterd, opgeschreven en opnieuw ingespeeld. Stem voor stem, instrument voor instrument. Op deze manier creëert hij zijn eigen begeleidingsband voor de show: Robby Valentine A Tribute to Queen. Hij besluit naast alle opnames voor de geluidsbanden die hij bij zijn optreden zou gebruiken, ook de zang, de piano en gitaarpartijen op te nemen om zo zijn eigen tribute album op te nemen. Het bevalt zo goed dat hij in 2012 opnieuw een QueenTribute album uitbrengt.

2014

Zijn tiende studioalbum Bizarro World verschijnt in oktober.

Discografie Robby Valentine

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Robby Valentine

Audio/Video Robby Valentine

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer