Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROBERT JAN STIPS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1950 - heden

Genre

componist, componisten, piano, producer, producers, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Stars & Stips

Robert Jan Stips

Toetsenist uit Den Haag die onder andere bij Supersister, Golden Earring en Nits speelt.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano, producer, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1970   Crooks
1977   Dany Lademacher
1977   Gruppo Sportivo
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Robert Jan Stips

Toetsenist uit Den Haag die onder andere bij Supersister, Golden Earring en Nits speelt.

In bezetting van

De Geheelontkenners   toetsinstrumenten
Freek de Jonge   toetsinstrumenten
Frits (1)   toetsinstrumenten, zang
Golden Earring   toetsinstrumenten
Innersleeve   toetsinstrumenten
Musicians Union Band   piano
Nits   toetsinstrumenten, zang
S.T.I.P.S.   toetsinstrumenten, zang
Supersister   toetsinstrumenten, zang
Sweet d'Buster   toetsinstrumenten, zang
Transister   toetsinstrumenten, zang

1950 - 1969

Robert Jan Stips wordt geboren in Den Haag op 4 februari 1950. Als hij zeven is, krijgt hij zijn eerste pianolessen en twee jaar later treedt hij voor het eerst op. In 1963 speelt hij in het schoolbandje The Blubs. Drummer in deze band in Marco Vrolijk met wie Stips later ook in Supersister zal spelen. Na twee jaar veranderen The Blubs van naam: eerst Q-Provocation en later Provocation. In 1967 treedt Sacha van der Geest tot de band toe. Wederom verandert de band van naam: eerst Sweet OK Supersister en vanaf 1968 Supersister. Rond deze tijd gaat Stips ook piano studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Supersister

1970 - 1979

In 1970 speelt Supersister op het legendarische Kralingen festival. Na een aantal succesvolle jaren met Supersister wordt Stips in 1975 lid van de Golden Earring. In ditzelfde jaar neemt Stips ook zijn eerste soloalbum op, getiteld Nevergreens. Nadat hij met de Earring door Amerika en Europa heeft getourd en de albums Switch en To The Hilt heeft opgenomen, vertrekt Stips weer. Dit keer om samen met onder meer saxofonist Bertus Borgers de Nederlandse supergroep Sweet d'Buster te vormen. In 1977 produceert Stips het debuutalbum van de Haagse band Gruppo Sportivo, 10 Mistakes. Twee jaar later stapt Stips uit Sweet d'Buster en richt zijn eigen band op: Transister. Deze band gaat echter na één album, Zig Zag, weer uit elkaar.

Golden Earring Gruppo Sportivo Sweet d'Buster Transister

1980 - 2004

Een jaar later voegt Stips zich bij de band waarmee hij als producer ook al heeft gewerkt: The Nits. Hij speelt mee in Innersleeve (1981) en produceert de albums Waterland (1985) van Cloud Nine en Keepin' Me Alive (1985) van Vitesse. In 1985 richt Robert Jan Stips samen met manager Aad Link studio Buro GeluidsManipulatie - BGM in Den Haag op. Begin jaren negentig komt hij in contact met Freek de Jonge met wie hij de komende jaren regelmatig in de theaters te zien zal zijn. In 1995 stapt Stips uit de Nits en vormt hij zijn eigen groep STIPS. In 1998 brengt Robert-Jan het soloalbum Greyhound uit en in 2000 levert hij een muzikale bijdrage voor een grote Rembrandt-tentoonstelling in Den Haag. In hetzelfde jaar vormt hij samen met popdichter Bart Chabot en DJ Ardy Besemer De Geheelontkenners. In 2003 keert Robert Jan Stips terug bij de Nits ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de groep. Er wordt een album (1974) opgenomen en in 2004 gaat de band uitgebreid op tournee in binnen- en buitenland.

De Geheelontkenners Freek de Jonge Innersleeve Nits S.T.I.P.S.

2005

Kunstenaar Wouter Stips voegt bij zijn boek Ongeveer Zoveel Hou Ik Van Jou een cd waarop zijn teksten op muziek zijn gezet door Meg en Hans Eijkenaar. De liedjes worden live ingespeeld door de vaste begeleidingsband van Anouk en ingezongen door bekende vocalisten. Robert Jan Stips componeert het laatste nummer op de cd en speelt daarin ook piano.

2006

Stips levert een muzikale bijdrage aan de kerkdienst met Freek de Jonge die op tweede kerstdag op Nederland 2 wordt uitgezonden door de IKON.

2007

De toetsenist zit ook in de begeleidingsband van Freek de Jonge tijdens diens tournee met het programma De Toeschouwer, zowel in het voorjaar als tijdens de extra voorstelling in oktober.

2008 - 2009

Robert Jan Stips neemt het album Rond binnen een middag op, zichzelf begeleidend op piano. Naast de nieuwe nummers United States Of Mind, Dankzij De Duinen en Days Of The Privet bevat de plaat bewerkingen van George Bakers wereldhit Una Paloma Blanca en nummers van Supersister, Transister, Golden Earring, Nits. De video-opnamen die Paul Schuurman tijdens de opnamesessie maakt, worden op dvd bij de cd geleverd.

2010

Stips schrijft de liedjes voor De Leugen, een muzikale documentaire van Robert Oey over de politieke rel in mei 2006 over VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali. De liedjes worden gezongen door enkele betrokken, zoals de politici Rita Verdonk, Hilbrand Nawijn en Femke Halsema. Erik Jan Harmens schrijft de teksten en componist/producer Reyn Ouwehand is verantwoordelijk voor de rest van de filmscore.

Reyn Ouwehand

2014

Stips componeert de muziek van de rockopena O Die Zee, een moderne versie van de Griekse Odyssee (Homerus) uitgevoerd in de gracht van Fort Rammekens aan de Westerschelde. De liedteksten zijn geschreven door Huub van der Lubbe (De Dijk). Aan het stuk werken onder anderen Eefje de Visser, Marike Jager en Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid) mee.

Dazzled Kid De Dijk Eefje de Visser Marike Jager

Discografie Robert Jan Stips

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Robert Jan Stips

Video Robert Jan Stips

Robert Jan Stips - To the...
Robert Jan Stips - To the Hilt (Live Beauforthuis 2012)
Robert Jan Stips - Heart ...
Robert Jan Stips - Heart (Live Beauforthuis 2012)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Robert Jan Stips - To the Hilt (Live Beauforthuis 2012)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer